Kultfilmek kultautói 1. rész –  DeLorean, Ferrari GT California…


kultfilmek kultautokAz egyes filmekben, sorozatokban fontos szerepet játszó automobilok idővel igazi sztárokká váltak, most ezeké a négykerekű csodáké a rivaldafény. Sokan szerettük volna vezetni egy DeLoreant vagy a Ferris Bueller által elkötött Ferrarit, és nem egyszer képzeltük magunkat Hazárd megye lordjainak, de annak is örültünk volna, ha Lütyő elvisz minket egy körre.

Vissza a jövőbe –  DeLorean

Napra pontosan 38 éve gördült le a gyártószalagról az első DeLorean DMC 12 típusú legendás autó, amelyet John DeLorean tervezett, akinek édesanyja erdélyi magyar volt.

A járművet mindössze két évig gyártották, ezidő alatt 8583 példány készült el.

Az autó akkori tekintetben igen technokrata volt, ugyanis rozsdamentes acéllemezekből készült a karosszéria bármilyen fényezés vagy lakkozás nélkül. Egyedi külsőt adott neki még a sirályszárnyajtó is. Teljesen egyedi és szintén rozsdamentes volt az alváz is.deloreanPersze nem meglepő a feltűnő kasztni, ugyanis azt Giorgetto Giurgiaro tervezte- ugye őt nem kell bemutatni…

A motor egy 2849 köbcentiméteres V6-os volt, amelyet a Peugeot-Renault-Volvo konszern fejlesztett a DMC részére, 120 illetve 150 Le teljesítménnyel.

1982-ben az észak- írországi gyár csődbe ment.

Az igazi áttörést az 1985-ben bemutatott Vissza a jövőbe filmek első része hozta el, amelyben időgépként szerepelt, és azóta is töretlen sikernek örvend, mind a film, mind az autó.

Meglógtam a Ferrarival – Ferrari GT California

Vagyis Matthew Broderick és a haverjai csak szerettek volna Ferrárival lődörögni. A filmet 1986-ban mutatták be, szpojlerezni nem szeretnék, de röviden leírom, hogy a középsulis Ferris Bueller betegséget színlelve lóg a suliból, erre ráveszi barátnőjét, Sloanet és legjobb barátját, Cameront is, majd ez utóbbi édesapjának a gyűjteményi 1961-es Ferrari GT California autóját kölcsönvéve, eltöltenek egy vidám napot Chicagoban. Közben persze mindenki Ferrisre vadászik, főleg az iskola igazgató.

ferrari gtSzóval természetesen a forgatáshoz nem egy eredeti GT-t használtak, hanem replikákat, mindazonáltal, hogy össze is törnik a kocsit. (A laikusonak: ez azt jelenti, hogy a jármű csak külső jegyeiben hasonlít az eredetire.)

Csak vágóképeken látható az eredeti jármű, ami nem is csoda, hiszen ez az egyik valaha volt legritkább, és ennek következtében legdrágább Ferrari.

Számos verzió készült a GT-ből, pl. Europa, Pininfarina, Berlinetta, és persze a California. Az autóban egy 2953 köbcentiméteres, 237 Le-s Ferrari Colombo V12-es motor található, amit 3 darab Weber karburátor táplál. A karosszéria nagyrészt alumínium. Az ára pár millió dollár, már amennyiben találni pár eladó darabot.