9 érdekesség a Jokerről


m7

Noha alig pár hónapos film a Joker, de bátran kijelenthetjük, hogy ez volt 2019, és úgy az egész évezred egyik legnagyobb hatású mozija, a héten ráadásul 4 Golden Globe-díjra jelölték. Todd Phillips filmje játszi könnyedséggel definiálta újra a képregénymozi fogalmát, életet lehelve a DC szebb napokat is látott univerzumába. Könnyen lehet, hogy ez lesz az első képregényfilm, ami bezsebelheti a legjobb filmnek kijáró Oscart, Joaquin Phoenix és Hildur Guðnadóttir látszólag borítékolható győzelme mellett. Mi pedig erről a filmtörténelmi jelentőséggel bíró alkotásról gyűjtöttünk össze kilenc olyan érdekességet, ami még a legnagyobb rajongók számára is újdonság lehet.

1. Az ikonikus „Joker lépcső” New Yorkban található, egészen pontosan a bronxi Anderson és Shakespeare sugárút között. A lépcső már saját Google maps adatlappal is rendelkezik, igaz valamilyen megmagyarázhatatlan okból fogva a vallási úticélok kategóriájában.

b1

2. Noha a Jokert sokszor hozzák kapcsolatba a Taxisofőr és A Komédia Királya című Scorsese mozikkal, ám az 1928-as A Nevető Ember, a filmre gyakorolt hatásáról már közel sem esik ennyi szó. Pedig ez a kép alapján ez aligha szorul magyarázatra.

b2 1

3. Joker szerepének kedvéért Joaquin Phoenix Schobert Norbit megszégyenítő teljesítménnyel dobott le 23 kilót. Összehasonlításképp érdemes egy pillantást vetni 2017-es Phoenixre, a Sosem voltál itt című filmben.

20191212 1055284. Egy nehezen feldolgozható tény, de a film októberi bemutatója óta Pornhubon mintegy 741000 keresés futtattak le a Joker szóra.

zz5. Joaquin Phoenix improvizálta a fürdőszobás táncot.

nn

6. A Joker egy igen előkelő 10/8,7-es IMDb értékelését tudhat magáénak, a tizenkilencedik helyet megszerezve a filmes adatbázis örökrangsorán. Ezzel szemben a kritikusok már közel sem magasztalták ennyire az alkotást, amit jól mutat, hogy a Joker a mérvadó Metacriticen mindössze 100/59, és a Rotten Tomatoes nevű weboldalon is csak egy 100/69-es értékelést kapott.

20191212 105718 1

7. A forgatás során Todd Phillips annyira felbosszantotta magát a folyamatosan kalózfelvételeket szivárogtató paparazzikon, hogy végső elkeseredésében már ő maga posztolt ki nagy felbontású képeket a készülő filmről.

cc

8. A filmbeli Arkham State Hospital a való életben egy katonai kórház melléképülete.

b3

9. Szerepére való készülése során Phoenix előszeretettel nézett kóros nevetésben szenvedőkről készült videókat, illetve arcmimikája terén merített az olyan némafilmesek munkáiból is, mint Buster Keaton, vagy Harold Lloyd.

m

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Portré a lángoló fiatal lányról - kritika
Következő cikk Nyerj egy Volt egyszer egy téka DVD-t karácsonyra! - JÁTÉK