Romlott oktatás – kritika


romlott oktatasRomlott oktatás (Bad Education), rendező: Cory Finley, szereplők: Hugh Jackman, Allison Janney, Alex Wolff, amerikai vígjáték, 103 perc, 2019. (15)

Számolatlanul

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb volumenű iskolai csalásáról készült film a túl vicces és a túl komoly feldolgozások között foglal helye. Hugh Jacman és Allison Janney üdítő párosa ezúttal kifejezetten hálátlan szerepben találja magát, a Romlott oktatásra elsősorban miattuk fogunk emlékezni évek múlva.romlott oktatas 001

A Roslyn középiskola a 2000-es évek elejére bekerült a legjobb állami intézmények közé a tanulmányi és felvételi rangsorban. Ez javarészt a tankerületi főfelügyelő, Dr. Frank Tassone érdeme volt, aki szívügyének tekintette az oktatás színvonalának emelését. Mindennek persze volt egy teljesen más jellegű vonzata is, az ingatlanárak az egekbe szöktek, mivel a környék jelentősen felértékelődött azok szemében, akik a legjobbat akarták a gyereküknek.
Egy nap azonban sötét felhők kezdtek el gyülekezni az égen, kiderült ugyanis, hogy a főtanfelügyelő jobbkeze, Pam Gluckin (Allison Janney) súlyos pénzeket költött magára és családjára, amihez az iskola hitelkártyáját használta. Az ügyet igyekeztek házon belül elintézni, senkinek nem hiányzott egy botrány akkor, amikor ilyen jó irányt vettek a dolgok. Ha ez nem lett volna elég, egy lelkes diák éppen anyagot gyűjtött egy cikkhez az iskolaújságba a tankerület jövőbe mutató fejlesztési programjáról (pontosabban annak milliós költségvonzatáról). Rachel (Geraldine Viswanathan) egyre több furcsaságot talált az alagsori irattárban porosodó dokumentumok átnézése során és bár a felnőttek próbálták lebeszélni ezen szándékáról, a dolgok végére akart járni. Az összeg pedig egyre csak nőtt, így jutottunk el az Egyesült Államok történetének legnagyobb mértékű – állami – iskolai sikkasztásához, ami így országos hírré vált.romlott oktatas 002A helyiek érthető módon szívesen felednék a dolgot, ám Mike Makowsky (a South Park karakter i-vel írja a nevét) forgatókönyvíró (egyben a film producere is) éppen ebben az időben járt ide és úgy gondolta, feleleveníti a sztorit. Cory Finley rendező a nálunk csak DVD-n megjelent Telivérekkel (2017) debütált és a szakma azonnal felfigyelt rá, mint az egyik legígéretesebb harminc alatti filmesre. Bár a Romlott oktatás vígjátékként próbálja eladni magát, illetve Finley stílusára utalva sok helyen olvasni fekete komédiát, a témát visszafogott humorral dolgozza fel. A fényképezés, a dialógusok és komolyzenei aláfestés valóban különleges hangulatot kölcsönöznek a filmnek, de nem olyan harsány, mint pl. az Amerikai botrány vagy a Barry Seal: a Beszállító, ugyanakkor nem is olyan drámai és erős, mint Spotlight – Egy nyomozás részletei vagy egészen sötét tónusú, mint a Sötét vizeken. Valahol a tényszerűen száraz és a mérsékelten fanyar között van félúton, amitől egy idő után álmosítóvá is válik.  badedIgazából főszereplő sincsen. Allison Janney karaktere kap némi figyelmet, ahogy a többször elvált, folyton költekező nő szinte sértésként éli meg a lebukást. Aztán ott van Hugh Jackman, akinek alakításával kapcsolatban sokan Oscart emlegetnek és tulajdonképpen tényleg megérdemelné. A tudományos fokozattal bíró, kifogástalan megjelenésű Tassone rengeteg újító ötlettel áll elő, mindig mindenkit meghallgat és mindig mindenkihez van egy jó szava. A közösség motorja, akit tisztelnek, szeretnek és ünnepelnek. Még csak nem is kettős, hanem többes életet él, amit nem lőnék le, ugyanakkor érdemes megfigyelni a reakcióit, azt, ahogy az egész ügyet és a benne elfoglalt szerepét kezeli. Rachel (Geraldine-t a Szűzőrségben és a Csodatévőkben láthattuk pl.) elsős diák, aki bizonyítani szeretne és fokozatosan jön elő belőle az oknyomozó újságírói énje (erre vagy születik az ember, vagy nem), ahogy az ártatlan cikk égbekiáltó botránnyá növi ki magát.
romlott oktatas 003Bűnösök közt cinkos, aki néma, a lány gyakorlatilag ugyanazokkal a morális kérdésekkel szembesül, amiket a film „úgy általában” feltesz. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy árt-e vagy használ a közösségnek, ha kiborul a bili? A film ezen felül még feltesz egy csomó kérdést, de a választ inkább ránk hagyja és bár küld bizonyos jeleket, tesz bizonyos utalásokat, nem igazán ítélkezik. Egy sikeres, működő rendszert mutat be, benne a működtetőkkel, akik ugyancsak sikeresek. A reakcióknak sem ás le a mélyére, inkább csak megmutatja, hogyan is működik a hárítás, tagadás, önigazolás, zsarolás, fenyegetés stb. a kialakult helyzetben. Megszólaltatja a közösség többi tagját is, a diákokat, a szülőket, lényegében mindenkit, akit közvetlenül vagy közvetve érint a dolog. Ne feledjük, a középpontban az iskola eredményessége, ugyanakkor jó hírneve is áll.

A Romlott oktatás szórakoztató és elgondolkodtató, de csak mérsékelten, visszafogottan él a filmes feldolgozás adta eszközökkel, Jackman karaktere azonban tele van meglepetésekkel, ami a színész sokoldalúságát is kidomborítja.

7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Will Smith kiborult Kevin James feltűnése miatt a Legenda vagyokban
Következő cikk Mit csinál Meryl Streep a karanténban? Köntösben énekel és Martinit iszik