Több mint két évtizede került adásba a Truman show


Truman show1998. június 5-én volt a Truman show premierje. Annak az év(tized)nek az egyik legjobb filmje, ami beelőzte a valóságshow őrületet, Andrew Niccol zseniális forgatókönyve, Peter Weir remek tálalása és Jim Carrey mélysége.

Előzmények

Philip K. Dick Kizökkent idő című, 1959-es regényének főhőse egy helyi vetélkedőben vesz részt. Ragle Gumm abban a hitben él, hogy 1959-et írnak. Egyre furcsább dolgok történnek, ezért megpróbálja elhagyni a kisvárost, de folyton akadályokat gördítenek elé. Valójában 1998 körül járunk, és ha ez nem lenne elég, éppen háború dúl a Föld és a Hold lakói között.  A filmnek a regényhez állítólag nincs köze, de ezt mindenki döntse el maga.

The Truman Show (1998)1991-ben Andrew Niccol előrukkolt egy sci-fi thriller ötletével, ami New Yorkban játszódik. A forgatókönyvvel elkezdett kilincselni a stúdióknál. 1993-ban Scott Rudin ezt megvásárolta tőle 1 millióért és elvitte a Paramounthoz. Niccol 3 év alatt teljesen átírta a forgatókönyvet, míg végül az nem lett belőle, amit úgy ismerünk, Truman show.

Eredetileg Brian de Palma rendezte volna a filmet 80 millióból, de 1994 márciusában elhagyta a produkciót. Tim Burton, Terry Gilliam, Barry Sonnenfeld, Sam Raimi, de még Steven Spielberg is szóba jött, mielőtt Peter Weir 1995-ben elvállalta volna azzal a megjegyzéssel, hogy elég ide 60 millió is.  Bryan Singerről a stúdió úgy gondolta, hogy nincs még elég tapasztalata. Közben Jim Carrey is rábólintott a főszerepre, de A kábelbarát és a Hanta boy miatt csak később kezdődhetett meg a forgatás.

Forgatás

Weir Kelet-Floridában akart forgatni, de nem volt megelégedve a környezettel. A forgatási helyszín végül a floridai Seaside lett, amit a stúdió egyébként is támogatott, később maga Weir is, miután a felesége megmutatta neki (a helyszínt). A stábot főleg a reklámok és a ’60-as évek inspirálták. 1997-ben a CGI kezdett elterjedni, így a készítők is megpróbálkoztak vele.

Fogadtatás

A film a 60 milliós forgatási költséget vastagon visszahozta (264 millió dollárt termelt világszerte).

Abban az évben az egyetlen film volt, amit a legjobb rendezésért ugyan jelöltek Oscarra, de magát a filmet nem. Háromból semmi, és Jim Carrey még jelölést sem érdemelt az Akadémia szerint, azért egy Golden Globe-ot begyűjtött (a film összesen 3-at, a 40 egyéb elismerés között).

Érdekességek

A film a médiaetikai kurzusok állandó szereplője.

A forgatás alatt senkinek nem volt szabad felemlegetni Jim Carrey korábbi vicces filmjeit.

Ed Harris és Jim Carrey nem találkoztak a forgatás alatt.

Jim Carrey rengeteget improvizált, de ez a 12 és félmilliós gázsiba simán belefért, amit egyébként az akkori átlag 20 milliósból adott alább.

Robin Williams neve is felmerült Truman szerepére.

Ed Harris egy 10 oldalas „önéletrajzot” kapott a rendezőtől, hogy minél hitelesebben alakítsa Christof karakterét.

Dennis Hopper az első forgatási nap végeztével hazasétált és leszerződött az Ed TV-hez.

Több olyan jelenet is bekerült az előzetesekbe, melyek végül sem a mozifilmben, sem a DVD-n nem láthatóak.A filmben szereplő Darryl Davis és Robert Davis a forgatási helyszín, a floridai Seaside alapítói.

Amikor még úgy volt, hogy a filmet Andrew Niccol rendezi, Gary Oldman lett volna a főszereplő.

A film ikonikus plakátját Rob Silverman tervezte 75 ezerért.

Peter Weir a tévéműsorokra jellemző formátumban forgatott, de ez csak a DVD-n látható, a moziváltozat és a bluray kiadás képaránya az ott megszokott.

David Cronenberg neve is felmerült rendezőként.

Norman Rockwell festményei inspirálták a film kivitelezését.norman rockwell Truman neve hasonlít az angol true-man összetett szóra, melynek tükörfordítása: igaz ember.

Annabella Sciorra (Copland; A kéz, amely a bölcsőt ringatja; Csodás álmok jönnek; Dzsungelláz) lett volna Truman felesége.

Truman egy Ford Taurust vezet.

Truman vitorlásának neve (The Santa Maria) is beszédes, ugyanaz mint Kolumbusz Kristóf hajójának.

Paul Giamattival megint együtt dolgozott Jim Carrey a soron következő mozijában, az Ember a Holdonban.

Philip Glass cameózik, amikor saját zenéjét zongorázza Truman álmához.

Hatása

Sokan úgy gondolják, hogy a film előrevetítette a valóságshow-k térnyerését. Sajnos nekik van igazuk. Nem mellékesen a kereszténység, a mesterséges valóság, és az egzisztencializmus fogalomkörét is boncolgatja.

Truman-szindrómának nevezzük azt, ha valaki egy valóságshow szereplőjének képzeli magát. Joel Gold, a Bellevue Hospital Center pszichiátriai osztályának vezetője elmondta, hogy 2008-ig 5 olyan beteggel volt dolga (és további 12 ilyenről hallott), akik úgy gondolták, hogy az életük egy valóságshow. Gold a szindrómát a filmről nevezte el. Elmondása szerint egyeseket kifejezetten boldoggá tett ez a képzet, másoknak viszont csak gyötrelem volt. Egy beteg elutazott New Yorkba leellenőrizni, hogy valóban összedőlt-e a World Trade Center, mert úgy gondolta, hogy ez csak egy gondosan kidolgozott csavar az ő személyes történetében. Egy másik felmászott a New York-i Szabadság-szobor tetejére, mert úgy gondolta, hogy ott majd újra összejön a középiskolai barátnőjével, és ez fogja a show végét jelenteni. Egy brit pszichiátriai szaklap, a British Journal of Psychiatry hasonló esetekről számolt be az Egyesült Királyságban. A filmtörténelem egyik leghíresebb ilyen betegét Neoként ismerhette meg a nagyközönség.truman show

Természetesen a 100 filmbe belefért, és A nagy mozis karantén is felhasznált pár jelenetet belőle:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Amikor a kedvenc filmjeidet szép régi könyvborítóként látod viszont
Következő cikk Halálos iramban 99, mert Vin Diesel sosem lesz hozzá túl öreg