A Film Rövid Története 15. Rész


filmes cover

Stephen Hawking műve nyomán készült A film rövid története, amiben a Hetedik Sor Közepe megkísérli azt, ami másoknak hosszú könyvciklusokban sikerült: Írásba foglalni a film, talán nem is olyan rövid történetét. Az legelső mozivetítéstől kiindulva, érintve, többek közt az iráni új-hullám és a tajvani mozi érdekfeszítő világát, eljutva napjaink mainstream filmgyártásáig. Mindezt alig száz oldalba foglalni persze kész filmteoretikai harakiri, így figyelmeztetünk mindenkit, írásunk a lényegre törő, inkább csak rövid betekintés, mintsem tényleges mozitörténeti értékezés, ámde reméljük, kiváló alapanyaga lesz a későbbi elmélyülésnek.  

Lengyelország művészi szférájának liberalizációja 1956 októberében lezajlott, a forradalmi események egyik legjelentősebb kulturális vetülete. A szovjet érdekszférába tartozó államok filmkészítői közül először a lengyeleknek nyílt alkalmuk szélesíteni művészi perspektívájukat, egy megengedőbb politikai légkörben demonstrálni, hogy legalább annyira képesek az értékteremtésre, mint nyugati alkotótársaik.

Ezen törekvésük a kor filmesztétái által A Lengyel Iskola névre keresztelt vonulatában manifesztálódott, amit a Kelet-európai film iniciális irányzataként tartanak számon. A Lengyel Iskola egyaránt origója a lengyel és az egyetemes filmtörténet progressziójának, és kiindulópontja egy művészi szemléletnek, ami szocialista kultúrpolitika igen szűkös határait feszegetve, megkísérel szociálisan érzékeny témákat beemelni a közéletbe.

lengy

(Hamu és gyémánt)

A Lengyel Iskola visszatérő témája a múlt, és a múlt eseményeinek feldolgozása. Az irányzaton keresztül a lengyel társadalomnak először volt alkalma szembenézni az olyan, kollektív sokkhatásokkal, mint a Holokauszt, vagy a II. világháború borzalmai. Nem véletlen, hogy a Lengyel Iskola filmjeinek többsége ezen két kérdéskör köré koncentrálódik, a témában a Haláltánc (1957) és Andrzej Wajda Csatorna (1957) című filmje is precedensértékű alkotásnak számít.

Wajda életművéből továbbá kiemelendő a Hamus és gyémánt (1958) és a Lotna (1959) című mozi is. Fontos megemlíteni Roman Polanski személyét is, akinek szárnybontogatása egybeesik A Lengyel Iskola késői időszakával. Mielőtt meghódította volna Hollywoodot, Poalnski 1962-ben még Lengyelországban dirigálta le a Kés a vízben című filmjét, amivel megalapozta saját és a mindenkori lengyel filmművészet a nemzetközi hírnevét.

lengy1

(Roman Polanski művészete idővel messze túl nőtt, a lengyel iskola mozgalmán)

A legfontosabbak…

A csatorna (1957)

Hamu és gyémánt (1958)

Kés a vízben (1962)

Az előző rész:

A film rövid története 14. rész

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Asimov Alapítványából készült sorozat első előzetese megérkezett
Következő cikk 25 remake (Psycho, Tégla, A tetovált lány), de melyik volt jó?