Ted Lasso 1. évad – kritika


ted lasso kiemeltTed Lasso, rendező: Tom Marshall, Elliot Hegarty, Declan Lowney, Zach Braff, M.J. Delaney, forgatókönyv: Brendan Hunt, Joe Kelly, Jason Sudeikis, Bill Lawrence, főszereplők: Jason Sudeikis, Hannah  Waddingham, Phil Dunster, Brendan Hunt, Nick Mohammed, amerikai-angol vígjáték sorozat, 1.évad, 10 epizód, 29-33 perc/epizód, 2020.

Ted Lasso – Egyszerű, mint a lesszabály

Ted Lassot 2020. augusztusában szerződtette az Apple TV+  örömünkre nem csak egy szezonra, hiszen július 23-tól ismét szurkolhatunk az AFC Richmond csapatának és vezetőedzőjének, Ted Lassonak. Mondom ezt úgy, hogy picit sem vagyok kigyúrva fociból. Azt tudom, hogy amikor Hajdú B. kiabál, akkor valami “helyzet van”, de a foci szabályaival kábé csak annyira vagyok tisztában, mint Ted Lasso. Nekem a szöglet, a szabadrúgás, a tizenegyes, a les megfejthetetlen szitokszavak. Hogy miért kattantam mégis a sorozatra és miért ajánlanám bátran a hölgyeknek is? Mert ez nem kifejezetten a fociról szól, ahogy az már az első részben kiderül. ted lasso 4Egy amerikai-angol koprodukcióról beszélünk, s a két ország kulturális különbségei dominálják is a sorozatot. A film témáját tekintve még Jerry Maguire is eszembe jutott analógiaként, s bár a Tom Cruise által megformált sportmenedzser – Lassoval ellentétben- nagyon is tudta, mi a dörgés a pályán, ő is a játék szenvedélyét szerette volna visszarugdosni “ügyfelei” szívébe/lelkébe. Mindez talán kicsit sziruposan hat, de a Ted Lasso nem így van összerakva. A sorozat szarkasztikus, cinikus és kegyetlenül őszinte humora Lasso bárgyú képével párosul. Csoda, hogy egyáltalán megtalálja a pályát, a “futballtudását” humorral és javíthatatlan optimizmusával kompenzáló Ted figurája még a legelvetemültebb focirajongók szívéhez is utat talál. Jason Sudeikis kiváló választás volt a szerepre, ahogy a többiekre sem lehet panasz.

“- Mondja csak, el tudná magyarázni a lesszabályt?
– Nos, Trent, úgy határoznám meg a dolgot, ahogy az USA Legfelsőbb Bírósága tette a pornográfiával 1964-ben. Nem könnyű elmagyarázni, de ha látják, megértik.”

ted lasso 3A történet maga nagyon egyszerű: végy egy többször megcsalt, önbecsülésében vérig sértett nőt, Rebecca (Hannah Waddingham), aki a bosszút hidegen tálalva igyekszik megtorolni férje nőügyeit, s hogy sajtószenzációvá tette a válásukat. Rebecca férje gyenge pontját, az AFC Richmond addigra lecsúszófélben lévő focicsapatát használva fel ellene, a bajnokság végére a földdel szeretné egyenlővé tenni a csapatot. Ehhez a legjobb választás egy Amerikából importált, másodligás edző, Ted Lasso (Jason Sudeikis), akinek a bal oldali közlekedésen kívül és hogy a zebráról lelépve először jobbra nézünk, nagy kihívás az európai-azon belül is a legelvetemültebb focinemzet-az angol megértése. Három ellensége a bubis víz, az angol tea és a lesszabály. Segédedzője Beard (Brendan Hunt) is úgy tűnik, jobban ért a sakkhoz, mint a focihoz.ted lassoSzóval itt egy amerikai, aki sosem járt Angliában, s aki itt szembesül azzal is, hogy az európai fociban négy negyed helyett két félidő van, nem is beszélve a hosszabbításról… Nem csoda, ha a botrányra éhes újságírók csak az alkalmat keresik, hogyan alázzák meg őt, különösen az Independent újságírója, Trent Crimm (James Lance), aki szerintem a sorozat egyik legjobb karaktere.

“- Ted: Hé, Trent! Tudja, most kire emlékeztet?

– Trent Crimm: Nem, kire?

– Ted: Arra a robotporszívóra. Csak áll itt, és keresi, hol a mocsok.”

Azt hiszem, ami mindenkit megdöbbent, az Ted őszintesége, naivitása és hatalmas szíve. Egyszerűen minden pereg róla, akár az aranyhalról. Az AFC Richmond csapatának karaktereit sztereotípiákból öntötték. Nem túl éleseszűek, IQ-ban és EQ-ban is gyengék. A csapat “motorja” az önimádó, egoista sztárjátékos Jamie Tartt (Phil Dunster), egy korosodó focista, Roy Kent (Brett Goldstein), akit állítólag a Manchester United egykori középpályásáról mintáztak és a “football is life” elvet valló spanyol csatár, Dani Rojas (Cristo Fernández), de ne feledkezzünk meg Nate-ről (Nick Mohammed), aki “cuccfelelősből” a csapat egyik legfontosabb tagja lesz.ted lasso 2A szereplők karakterfejlődésére az alkotók hagytak időt, hisz a sorozat felénél  lassan minden egyes szereplőnél egy dráma bontakozik ki. Arra is választ kapunk, hogy miért vállalta el Lasso ezt a melót, s miért marad annak ellenére, hogy szinte mindenki utálja, kinevetik és még az utcán is “Reisz Mannfrednak” szólítják.
Mindenre van egy amerikai mondása, amit az angolok persze nem értenek. A sorozat tele van rejtett poénokkal is az amerikai-angol ellentétek vonatkozásában.
A sorozat zenéjét a Mumford and Sons frontemberének Marcus Mumfordnak külön köszönjük. Ted Lassot 2021-ben két kategóriában is Golden Globe-díjra jelölték (a legjobb televíziós sorozat, a legjobb férfi főszereplő), végül Sudeikis nagyon megérdemelten nyert is.

Ted Lassotól nem fogjuk megtudni, hogyan kell egy tizenegyest tisztességesen berúgni, viszont azt, hogy kell egy csapatban létezni, vagy aranyhalként élni, annál inkább. Én már nagyon várom a folytatást, addig is őszintén ajánlom mindenkinek az első évadot. Akik szeretik a focit, és azoknak is, akiknek halvány fogalmuk sincs a játékról, higgyék el, Teddel együtt már ketten lesznek…10 10

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Minden idők 10 legjobb kémfilmje, mert James Bondon túl is van élet
Következő cikk Easttowni rejtélyek - kritika