Instant család – kritika


inInstant család (Instant Family), rendező: Sean Anders, szereplők: Mark Wahlberg, Rose Byrne, Isabela Moner, Octavia Spencer, amerikai vígjáték, 118 perc, 2018. (12)

Örök dilemma

Az örökbefogadás kérdését a humor eszközeivel boncolgató, de semmi esetre sem komolytalan mozi az Instant család, melyet Wahlberg és Byrne játéka tesz teljessé.

Amikor az ember mind a munkájában, mind a párkapcsolatok terén megtalálja a számításait, bizony előfordul, hogy kifut az időből. Észre sem veszi, ahogy múlnak az évek, aztán egyszer csak ott áll, hogy most már jó lenne egy gyerek. Elkezd számolni és arra a következtetésre jut, hogy ő ehhez már túl öreg és különben is, mi van, ha nem jön össze, vagy valami komplikáció lép fel, aminek idővel egyre nagyobb az esélye. Ilyenkor merül fel az örökbefogadás gondolata, szeretne időt nyerni, de nem akar egy lázadó kamaszt a nyakába. Így van ezzel Pete és Ellie is, akik lepukkant házakat újítanak fel, majd adnak el némi haszonnal. Nem tudni, próbálkoztak-e valaha ezzel, egyáltalán, biológiailag alkalmasak-e gyereknemzésre, minden esetre meghozzák közösen a döntést az örökbefogadásról. Egy csoportba kerülnek, ahol a hozzájuk hasonlókkal (mármint mindenki gyereket szeretne örökbe fogadni, mert egyébként nagyon vegyes a társaság) átbeszélik a dolgokat és egy tanfolyamon vesznek részt. A kiválasztás alkalmával egy hirtelen ötlettől vezérelve egy tini mellett teszik le a voksot (őket senki sem fogadja szívesen örökbe, mert koruknál fogva egyébként is problémásak és túl régóta lógnak a levegőben), de kiderül, hogy ő csak csomagban vihető, vagy a két kistesóval együtt, vagy sehogy.

1 14Sean Anders íróként és/vagy rendezőként olyan filmeket jegyez, melyekben az ember nyakába szakad egy apa (Apa ég!), néhány állat (Mr. Popper pingvinjei), egy barátnő (Túl jó nő a csajom), vagy nevelt gyerekeinek biológiai apja és nagyapja (Megjött apuci! és Megjött apuci! 2). A Dumb és Dumber kettyó, a Családi üzelmek és a Förtelmes főnökök 2 ugyancsak arra utalnak, hogy a humor műfaja áll hozzá a legközelebb. A nevelőszülőség a témája a Megjött apuci! filmeknek is, és arról se feledkezzünk meg, hogy Anders és felesége maguk is három örökbe fogadott gyereket nevelnek. Az élet a legjobb forgatókönyvíró, az Instant családba a saját és mások élményei lettek összegyúrva egy történetté. A séma szokásosnak mondható, a rózsaszín felhőt (azokban a filmekben, ahol valami nem várt dologról van szó: kezdeti sokk) követi a felismerés, a gyereknevelés árnyoldalai és buktatói, ami után jön az összeszokás, majd végül egy drámai fordulat, ami – vígjátékról lévén szó – megnyugtató módon zárul. Az Apafej, az Oviapu, a Stuart Little, kisegér – és most senki ne sértődjön meg -, de még a kutyás és más állatos filmek is hasonlóan épülnek fel. A két kisebbre, a szerencsétlenkedő Juanra és az akaratos Litára nővérük, Lizzy bír egyedül befolyással, így először őt kell megnyerni, ami egy tizenéves esetében nem könnyű feladat.

2 13A szereplők ismerősek lehetnek, hiszen itt van nekünk a kínkeservesen elért eredményeket porig romboló nagymama, a versengő rokonok, a kiégett gyerekvédelmis vagy a jó útra tért anya és nem hagy ki olyan ziccereket sem, mint a rohanás a sürgősségire, az első szerelem, vagy az először kimondott apa és anya, aminek talán még nagyobb jelentősége van, mint egy biológiailag saját gyerek esetében. Ismerős panelek, ismerős eszköztár, de képes frissnek hatni, nem unalmas, nem elcsépelt. Bár a humor oldaláról közelíti meg a dolgot, az életből merít, nem megy el a végletekig, nem harsány, nem alpári, abszolút szerethető és szórakoztató, de talán még az elgondolkodtató jelző sem túlzás. Wahlberg és Byrne sokadszorra bizonyítják, hogy mennyire jól áll nekik ez a műfaj, a gyerekek is hamar felveszik a fonalat, a Lizzyt alakító Isabela Monert az élőszereplős Dóra, a felfedezőben láthatja az, aki rá tud izgulni az ilyen hiánypótló mozikra.

Az Instant család amennyire csak lehet, kerüli a felnőtt humort, ha nagyobb a gyerek, simán elmegy egy hétvégi családi mozinak, egyedül a borzasztóan giccses befejezésért kár, de én már azon sem lepődnék meg, ha kiderülne, egy az egyben a való életből vette Anders.

10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kihirdették a 39. Arany Málna-díj jelöltjeit
Következő cikk Csodálatos fiú – kritika