Minden idők 10 legjobb fantasy filmje


amelieA fantasy műfaja egyike a legkedveltebb és a legszerteágazóbb filmes zsánereknek. Sokszor olyan művek is ebbe a kategóriába esnek, amik elsőre nem is tűnnek annak. Ezek közül az alműfajok közül is szemezgetett a Cinefix csapata a Top 10 legjobb fantasy filmet felvonultató videójukban. A listába természetesen, a tőlük megszokott módon sok más, néha csak röviden említett mű is helyet kapott. Kezdésként beszélnek a szürreális realizmusról, amikor a szereplők a valós világban élnek, csak némi furcsa szűrőn keresztül szemléljük őket (Amélie csodálatos élete, Zuhanás, Nagy Hal).
A második kategória, a very low fantasy, amikor egy alapvetően nem fantasy cselekményben egyetlen varázslatos csavar akad (Éjfélkor Párizsban, Segítség, felnőttem!, A John Malkovich-menet).
Utána következik a mágikus realizmus, mikor a varázslat a történet mindennapjainak része és senki nem lepődik meg például egy beszélő plüssmackón (Paddington, Roger nyúl a pácban, Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire). rogerA klasszikusabb értelemben vett fantasy-k között van low, middle és high fantasy. A low fantasy mindig a Földön játszódik, jellemzően ezek a középkori történetek, megspékelve némi mágiával, mint az Artúr király legendája (A fekete üst, Münchausen báró kalandjai, Tigris és sárkány). Persze low fantasy-ből akad a 20-21. században is, ez az urban fantasy (Bill és Ted zseniális kalandja, Hegylakó, Mary Poppins, Totoro – A varázserdő titka, Céline és Julie csónakázik).
Külön csoportja van a supernatural fantasy-nek, ami sokszor szellemeket, démonokat és angyalokat foglal magába (A világítótorony, A hetedik pecsét, Ghost, Constantine – A démonvadász, Berlin felett az ég). Emellett nem szabad elfeledkezni a legendákat, mitológiát, folklór történetek alfajáról sem (Aladdin, Aranyhaj és a nagy gubanc, Ó testvér, merre visz az utad? vagy A szépség és a szörnyeteg 1937-es feldolgozása. Wizarding World of Harry PotterMiddle fantasy-nek nevezzük, amikor a helyszín még a Föld, ám már átlépünk egy másik világba rajta (Narnia-krónikái, Harry Potter filmek, Ahol a vadak várnak, Fantasztikus labirintus, A Faun labirintusa,  Csillagpor, Óz, a csodák csodája). High fantasy-nek tekinthetőek azok a filmek, amikor egy teljesen újonnan értelmezett világ áll a cselekmény fókuszában (Így neveld a sárkányodat, A vándorló palota).
A cinefixesek az első kategóriát szerényen csak epic high fantasy-nek nevezték el, és teljesen jogosan a fantasy műfaj non plus ultrájának, a Gyűrűk Ura trilógiának adták a díjat.

A legutóbbi Top 10-ek:

Minden idők 10 legjobb filmes autója, plusz motorok és kategóriák

Minden idők 10 legjobb kémfilmje, mert James Bondon túl is van élet

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag - kritika
Következő cikk A hét röhögései (393.)