Glitchpunk – játékteszt


keyart 5Fejlesztő: Dark Lord; Kiadó: Daedalic Entertainment; Platform: PC

Kezd egyre népszerűbbé válni a cyberpunk műfaja: a Glitchpunk is ezt erősítendő, de a Korai hozzáférés miatt még van mit csiszolni rajta.

A Glitchpunk alkotóinak volt lehetőségük a popkultúrából inspirációt nyerniük. A felülnézetes akciójáték kinézet és játékmenet szempontjából kiköpött GTA 2, történet alapján viszont a Szárnyas fejvadász ugorhat be számunkra, csakhogy a főszereplőnk replikáns helyett ezúttal android.

1 3Nagy fába vágta fejszéjét a Dark Lord, játékuk várhatóan egy-két évig szinte biztosan Korai hozzáférésben érhető el. Amennyiben a fejlesztők ígéreteinek hinni lehet, a jövőben összesen négy különböző metropoliszt járhatunk be. Azonban eme települések közül az aktuális változatban csupán egyetlen egy érhető el, a neve New Baltia – elméletileg néhány héten belül érkezik az Output Texas is. A teljesség igénye nélkül, továbbá választható lesz még Moszkva és Neo Tókió is, szóval várnak még ránk izgalmas városnéző felfedezések. Mindenesetre a helyszín kijelölése után opcionálisan női vagy férfi karakter közül válaszhatunk, ám ennek a sztori aspektusából jelen állás szerint nincs semmilyen létjogosultsága.

02 1Miután hosszas töprengést követően döntést hoztunk főszereplőnk nemét illetően, az első telefonfülke felkeresésével rögvest megkapjuk első megbízatásunkat is: fejvadász robotként bőven akad teendőnk a züllött utcákon, ugyanis bűnöző bandákkal, szektákkal és korrupt vállatokkal kell leszámolnunk. A küldetések teljesítése után virtuális számlánk növekedésnek indul, ebből tudunk vásárolni magunknak fegyvert, életerőnövelőt vagy implantátumokat, amik olyan képességekkel ruháznak fel bennünket, mint például a hatékonyabb mozgás vagy hekkelés. Ez utóbbival megbuherálhatjuk a járókelők gondolatait és mindenféle eszközt a legapróbb kütyüktől kezdve a konzolokon át egészen a járművekig. Az autókat és motorokat akár vezethetjük, de eltulajdoníthatunk tankokat is, plusz várhatóan a jövőben valamikor metróba is beszállhatunk.

3 4A játéknak jelenleg a 0.1.42 verziója érhető el és Early Access ide vagy oda: meglepően optimalizálatlan. A pálya betöltésekor – SSD-re telepítve – roppant hosszú a várakozási idő és a Glitchpunk a videokártyámat (5500XT Gaming 8GB) is keményen megdolgoztatja; olyannyira, hogy a Full HD-ban, maximális grafikai beállításokkal igencsak meggyűlt a baja. Holott azért valljuk be, hogy a ’80-as évek tékás előzeteseinek stílusára emlékeztető külcsín rendben van, de nem nagy durranás, illetve nincs olyan szintű „élet” New Baltiában, ami megindokolná a lomhaságot.

A Glitchpunk tehát jóval a végleges kiadás előtt érhető el, és emiatt az egyik korábbi tesztalanyunkhoz hasonlóan bőven van még mit fejleszteniük a lengyel alkotóknak. A leginkább zavaró tényező, hogy a kicsi térkép túl zsúfolt, a kijelölt útvonalak és az apró nyilak, amik a célpontunkat mutatják pedig főleg nagy mozgás közepette nehezen észrevehető. És persze hiányzik a mentés is, mivel minden egyes újrakezdés után a 0-ról indulunk. A játék elmaradásai ellenére szórakoztató, sok lehetőség van (lesz) benne és biztosan figyelemmel kísérem a sorsát.

65

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

WitchSpring3 Re: Fine – The Story of Eirudy – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (396.)
Következő cikk Vissza a jelenbe! A 82 éves Doki és a 60 éves Marty újra találkozott