65 éves Richard Curtis, aki igazából tudja mi a szerelem


richard curtis 1Richard Curtis forgatókönyvíró, producer és rendező a brit romkom megkerülhetetlen alakja, filmes munkásságát és karitatív tevékenységét több alkalommal is jutalmazták. Köze volt a Fekete vipera és Mr. Bean életre keltéséhez, olyan filmeket írt vagy rendezett vagy mindkettőt, mint a Négy esküvő egy temetés, Sztárom a párom, Igazából szerelem, Időről időre…szóval nagyon fontos szerepe volt abban, hogy a romantika és a humor minőségben legyen jelen az elmúlt évtizedekben a vásznon vagy a tévéképernyőjén. richard-curtis-atkinson

Élete

Új-Zélandon, Wellingtonban született ausztrál szülők gyermekeként. Apja Csehszlovákiából vándorolt ki Ausztráliába.  Családjával rengeteget költöztek, Svédországban és a Fülöp-szigeten is élt, mielőtt Angliában telepedtek volna le. Tanulmányait, az Papplewick előkészítő iskolában, az Appleton nyelvi iskolában és a Harrow iskolában végezte, majd Oxfordban diplomázott angol nyelvből és irodalomból. Itt találkozott Rowan Atkinsonnal, akivel forgatókönyvíróként dolgozott együtt az oxfordi diákok dráma társaságában, az Experimental Theatre Clubban (csak hogy néhány tagot megemlítsek: Terry Jones, Michael Palin, Dudley Moore, Samuel West és Tom Hooper) és az Oxford Playhouse független színházban.

Jelenleg a Notting Hillen él Emma Freuddal, akitől két fia és egy lánya született. Walberswickben van vidéki háza.

Korai évek

richard-curtisRowan Atkinsonnal együtt az Oxford Revue komédiás társaságot erősítették, mígnem az edinburghi Fringe művészeti fesztivál meghozta áttörést, tehetségüket elismerve a BBC-nél kaptak munkát. A The Atkinson People komédia sorozatot 1979-ben sugározta a rádió, ebben kitalált híres embereket (francia filozófus és gondolkodó, színész, mesélő és elismert tökfej, mesterszónok, pop művész) mutattak be.

Ezt követően kezdett el komédiákat írni a televízió és a mozi számára. A Not the Nine O’Clock News televíziós komédia sorozat 1972 és 1982 között ment. Atkinson mellett olyanokkal dolgozott együtt, mint az angol komédiás, író, rendező, producer és színész Mel Smith (1952-2013), vagy a walesi komédiás, író és televíziós személyiség Griff Rhys Jones.

Curtis, aki a sorozat dalainak megírásában is részt vett, a Hee Beee Gee Bees című Bee Gees paródián is dolgozott 1980-ban.

Atkinsonnal közösen írták a Fekete vipera sorozatot is, mely 1983 és 1989 között ment a televízióban.

A Not the Nine O’Clock News és a Fekete vipera producere is John Lloyd volt.

A Mr. Bean (1990-1995) ugyancsak az Atkinsonnal való közös munka gyümölcse, ami az 1997-es Bean – Az igazi katasztrófafilmben csúcsosodott ki,de a Mr. Bean nyaralban már nem volt társíró.

Ekkor kezdett el írni a mozi számára is, első filmje az 1989-es A nagy balek volt, melynek főszereplői Jeff Goldblum és Emma Thompson voltak, de feltűnik benne Atkinson is. A filmben a kék Aston Martin rendszáma COMIC. Jeff Goldblum azért kapta meg a szerepet, mert nem vett részt a színész sztrájkban. Mel Smith ezzel a filmmel debütált rendezőként, ez volt Emma Thompson és Jason Isaacs első mozifilmje.

Ezt követte az 1991-es tévéfilm, a Bernard és a Dzsinn, amit nálunk is bemutattak. Főszereplői Lenny Henry, John Gabriel (1914-1998), Rowan Atkinson és Alan Cumming (a Brit Comedy Award televíziós komédia felfedezettje lett 1992-ben). A mozifilm igényű televíziós filmek egyik előfutára volt ez az alkotás.

Az Dibley-i lelkész sorozat 1994 és 2007 között ment a televízióban (2013-ban és 2015-ben is bemutatásra került egy-egy újabb rész). Egy 2004-es internetes közönségszavazáson a legjobb brit komédiának választották, a második a Fekete vipera lett, így Curtis az egyetlen olyan író, akinek két alkotása is bekerült a legjobb 10 közé.richard-curtis-filmjeiFilmes karrier

A filmes karrier az 1994-es Négy esküvő és egy temetéssel indult. A 2 Oscar-jelölés közül az egyik az egyik a legjobb filmért, a másik a legjobb eredeti forgatókönyvért járt. Előbbit végül a Forrest Gump, utóbbit pedig a Ponyvaregény hozta el. Az alacsony költségvetésű filmet a Working Title készítette, Mike Newell rendezőre a Ready When You Are, Mr. McGill című tévéfilm miatt esett Curtis választása. Curtis régi naplóbejegyzések olvasása közben döbbent rá, hogy 10 év alatt 72 esküvőn vett részt. Hugh Grant 100 ezret, Andie MacDowell 2 milliót kapott az alakításért. Hugh Grant, aki a jelbeszédet is megtanulta az egész forgatás alatt úgy gondolta, hogy ez egy szörnyű film lesz. Kristin Scott Thomas saját magát szinkronizálta a francia változatban. Ez Rowan Atkinson kedvenc saját filmje.

Az 1999-es Sztárom a párom a Négy Esküvő és egy temetés sikerét is felülmúlta hazájában. A filmet 3 Golden Globe-ra jelölték (legjobb film, legjobb női alakítás – Julia Roberts, legjobb férfi alakítás – Hugh Grant). Julia Roberts és Hugh Grant voltak az első jelöltek a szerepre. A bollywoodi változat (2006) címe Humko Deewana Kar Gaye.

A 2001-es Bridget Jones naplója volt az első adaptált forgatókönyve, ami Helen Fielding regényén alapult. Renée Zellwegert a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték. Hugh Grant és Colin Firth verekedése nem volt előre megkoreografálva.

A 2003-as Igazából szerelem nem csak saját forgatókönyv, de saját rendezés is. A film olyan színészeket vonultat fel, mint Hugh Grant, Colin Firth, Bill Nighy, Emma Thompson, Liam Neeson, Alan Rickman és Keira Knightley. 2 Golden Globe-ra jelölték (legjobb film, legjobb forgatókönyv). Billy Nighy-t a legjobb férfi mellékszereplőnek járó BAFTA-ra jelölték. 2004-ben ez volt a legtöbbet kikölcsönzött DVD az Egyesült Királyságban.

A mozifilmeket egy tévéfilm követte, a 2005-ös Kávé és szerelmet David Yates rendezte. A két főszereplőt, Bill Nighy-t és Kelly Macdolaldot Golden Globe-ra jelölték. A tévéfilmet 7 kategóriában jelölték Primetime Emmyre, ebből 3-at meg is kapott, köztük Macdonald és Curtis is. Curtis később azt nyilatkozta, hogy Yates alkotása sokkal maradandóbb, mintha ő maga rendezte volna.

A 2007-es Női szimat nyomozóiroda az első női nyomozóirodáról szól Botswanában. Alexander McCall Smith regényét Anthony Minghellával közösen adaptálta, aki nem sokkal a bemutató előtt halt meg. A filmet a BBC mutatta be, az Egyesült Államokban az HBO forgalmazta, be is rendeltek belőle hat részt, ezeknek Curtis az executive producere.

Író-rendezőként a 2009-es Rockhajó a második filmje, Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy és Nick Frost, Rhys Ifans, Gemma Arterton és Kenneth Branagh szereplésével. A film az hazájában csalódást okozott, ezért Curtis újravágta és (a The Boat That Rocket helyett) Pirate Radió címen került a mozikba az Egyesült Államokban. „Azt hiszem, vitán felül és minden kétséget kizáróan ő volt korának legjobb karakterszínésze.” (Philip Seymour Hoffmanról).

Az I. világháború nem volt teljesen új terep a számára, hiszen a Fekete Vipera ezt a korszakot is feldolgozta. A 2011-es Hadak útján társszerzője Lee Hall, rendezője Steven Spielberg volt. A filmet 6 Oscarra jelölték, melyből egyet sem váltott aranyszoborra. Joey-t összesen 14 ló alakította.

A harmadik filmje író-rendezőként egy romantikus, időutazós mozi, a 2013-as Időről időre. A film olyan színészeket és színésznőket vonultat fel, mint Rachel McAdams, Domnhall Gleeson, Bill Nighy, Tom Hollander, Margot Robbie, Lydia Wilson és Vanessa Kirby. Rachel McAdams harmadik alkalommal szerepelt időutazós filmben (Az időutazó felesége, Éjfélkor Párizsban).

2014-ben Andy Mulligan Szeméttelep című regényét adaptálta filmvászonra Stephen Daldry és Christian Duurvoort rendezésében. A thrillert Rio de Janeiroban vették fel Rooney Mara és Martin Sheen főszereplésével. A brazil koprodukcióban készült, portugál nyelvű mozit a legjobb idegen nyelvű film kategóriában jelölték BAFTA-díjra.

A következő évben Roald Dahl regényét adaptálta televízióra. A 2015-ös Akébsőnket – Nőj meg, teknős! főszereplői Judi Dench és Dustin Hoffman, rendezője Dearbhla Walsh.

Bár megfogadta filmet már nem rendez, jótékonysági célból azért elkészítette az Igazából szerelem “folytatását”, azért forgatókönyvíróként szüntelenül dolgozik, a közelmúltban például a Yesterday fűződött a nevéhez, most pedig A kis hableány sztoriját írta át.

Minden más

2007-ben a Brit Filmakadémia filmes és tévé karrierjéért, valamint karitatív tevékenységéért életműdíjjal (BAFTA Fellowship) tüntette ki, ezzel egy igen prominens társaság tagja lett.

2015-ben a BAFTA és a BFI forgatókönyvíró előadássorozatának keretében tartott előadást.

chris-martin-richard-curtis-amina-mohammed-and-hugh-evansLenny Henryvel társalapítója az etiópiai éhínség ellen küzdő Comic Relief jótékonysági szervezetnek. Alapítója a Make Poverty History kampánynak is, mely a szegénység felszámolására létrejött szervezeteket tömöríti magába. Ő és Bob Geldof a Live 8 koncert szervezője, mely a szegénységre hívja fel a figyelmet és felszólítja a G8-ak vezetőit a cselekvésre. A témában keletkezett írása a The Observerben jelennek meg.

Az American Idol producerét rábeszélte, hogy a hírességeket vigyék Afrikába, ahol a saját szemükkel tapasztalják meg a szegénységet.

A skót függetlenség ellen kampányolók egyike.

A klímaváltozásra felhívó kampány (10:10) részeként készítette el No Pressure című rövidfilmjét, melyet nem sokkal később eltávolítottak a szervezet oldaláról annak erőszakossága és borús hangneme miatt.

2011-ben elnézést kért a Comic Relief dadogós nyitóbeszédért, amit A király beszéde paródiájának szánt.

Mikor főiskolás volt, a barátnője egy Bernard nevű fickó miatt hagyta el, ezért írásaiban a negatív szereplőt mindig Bernardnak hívják.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Nuts – játékteszt
Következő cikk James Gunn egy csoportképpel jelezte, megkezdték A galaxis őrzői 3. forgatását