Yaga – játékteszt


keyart 2Fejlesztő: Breadcrumbs Interactive; Kiadó: Versus Evil; Platform: PC, Switch, PS4, Apple Arcade, Xbox One

Szláv népmesék ihlették a Yaga történetét, amiben egy örök vesztes kováccsal kell lehetetlennek tűnő kalandokat teljesítenünk.

Már volt alkalma maroknyi tesztelőcsapatunknak elcsámborogni a szláv folklór világába a szépemlékű Black Book apropóján. Ezúttal egy független román fejlesztőbandának köszönhetünk hasonló hihetetlen utazást. A Yaga főszereplője egy kovács, akinek élete jószerivel a balszerencse körül forog: miután egy gonosz banya megfosztja karjától, drámai módon egyik sorscsapás éri a másik után. Egy napsütőtte reggel magához hívatja a pökhendi cár, s egyetlen reményeként olyan megbízatásokkal terheli Ivant, melyek amellett, hogy ártalmasok az életre, még megoldhatatlannak is tűnnek. Azonban fordul a kocka, miután a háttérből egy Baba Yaga nevű titokzatos boszorkány figyelemmel kíséri és egyengeti főhősünk sorsát.

Igazi szerelmeslevél a Breadcrumbs Interactive akciódús RPG-je. Ősi pogány hiedelmekkel átitatott sztoriját 14. századi szláv népmesék inspiráltak. Az alapjáték megjelenése enyhén szólva nem a legfrissebb, ugyanis már csaknem két esztendeje megtalálható a differens platformok virtuális polcain – ám alig néhány héttel ezelőtt megjelent a Roots of Evil alcímre hallgató DLC-je, ami felgöngyölíti a szálakat és kerek mesévé avanzsálja a Yagát. A kézzel rajzolt grafika és a román hiphop dallamok lehengerlő összképet nyújtanak. A helyszínek egészen sokszínűek, bejárhatunk erdőket, réteket, de akár zordabb (havas) környezetben is összefuthatunk különböző szerzetekkel.

yaga3A küldetések valójában nem sok változatosságot nyújtanak, ugyanakkor kalandjaink közepette számos érdekes egyéniségbe botolhatunk. Miattuk ragad magával igazán a Yaga játékmenete. Vannak köztük például bajba jutottak, rablók és fantázia szülte teremtmények, és nem mindegyikük az, aki elsőre tűnik. De legalábbis sok múlik azon, hogy bizonyos személyek irányában a kommunikációs folyamat alkalmával miként reagálunk. Négy eltérő stílusú reakció közül választhatunk, így könnyedén előfordulhat, hogy az eseményeket váratlan irányba tereljük. Persze a diskurzus, csak egy aprócska része a játéknak, mivel valójában hack’n’slash műfaját erősítő címmel van dolgunk.

yaga1Küzdelmeink során a fegyverünk egy szimpla pöröly (és előrehaladásunk függvényében annak másfajta képességű variánsai), illetve a játék kezdeti fázisában felszerezhető extra tárgyak, melyek nem felcsatolható durranó botok, hanem lehet például csákány, kasza vagy mondjuk védekezésül szolgáló fa kerék. Az összes eszközünket felspécizhetjük a pályákon fellelhető üllők segítségével, ehhez viszont mindenek előtt nem árt, ha a területeket tüzetesen átfésüljük. Értelemszerűen ugyan ezekkel a kellékekkel gyakorta javítanunk is kell eszközeinket.

Atmoszférája szempontjából a Yaga kifejezetten egyedire sikeredett, de mechanikáját tekintve összességében egyszerű szerepjátékról beszélünk, amit a Diablo legelszántabb rajongói valószínűleg szőrös szívvel fogadnak. Bő 10-12 órát magába foglaló végigjátszása inkább népmeséket kedvelő gamereknek javasolható, helyesebben mondva azoknak, akik szimpatizálnak a tanulságos regékkel.

7 szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Grand Theft Auto: A The Trilogy – The Definitive Edition – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Guillermo del Toro sztárparádéval érkező mozija, a Rémálmok sikátora új trailert kapott
Következő cikk Kötelező filmek: Hálózat