Windjammers 2 – játékteszt


windjammers keyartFejlesztő: Dotemu; Kiadó: Dotemu; Platform: PC, PS4|5, Xbox One & Series X|S, Switch

Csaknem 30 éves videójáték folytatása a Windjammers 2: a lemezdobálás új szintre emelkedik, és könnyen elképzelhető, hogy az e-sport is.

Az eredeti Windjammers 1994-ben jelent meg a Data East gondozásában a Neo Geo kazettás és árkád masináján. Nekem is volt szerencsém hozzá az egyik fővárosi játékteremben, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy akkoriban nem mindig fértem hozzá és más kedvenceim voltak – ám az érdemeiből ez természetesen semmit nem von le. Négy esztendővel ezelőtt jelent meg az átirat PS4-re, Vitára és Switch-re: a portolásért pedig a Dotemu maximálisan kitett magárért. A második részt teljesen egészében a párizsi székhelyű cég munkatársai vezényelték le, és az eredmény mindent szempontot egybe véve hű az elődhöz, ugyanakkor tulajdonságai alapján túlszárnyalta az elvárásokat.

windjammers01Folytatás ide vagy oda, a Game Pass-ban is fellelhető Windjammers 2 (és felmenője) alapvetően nem eredeti ötletű cím, az első „asztalitenisz” műfajú játék a máig emlékezetes Pong, de nyári üdülőövezetekben és kocsmákban gyakorta találkozhatunk léghoki asztalokkal is. Az 1:1 elleni küzdelemben az a célunk, hogy az ellenfelünk kapujába hajítsunk egy frizbi szerű tárgyat. Mindezt a legkülönbözőbb variációkkal tehetjük meg, ugyanis a sima dobás mellett csavarhatjuk a korongot és az EX MOVE feltöltésével akár be is bikázhatjuk azt, továbbá pörgethetünk is, ha netán szerencsésen jön ki a lépés.

windjammers02A karakterválasztó képernyőn összesen 10 plusz egy rejtett karakter közül mazsolázhatunk, az első részből ismert szereplők mind visszatérnek, ráadásul megegyező tulajdonságokkal (gyorsaság kontra erősség). A pontok a pálya adottságaitól függően jellemzően egy és öt közötti érték között mozognak. Arcade módban az a célunk, hogy a maximum 15 gólig vagy 90 másodpercig tartó, legfeljebb 3 körös küzdelmeken megszerezzük a győzelmet. A Windjammers 2-nek amellett, hogy aprólékosan kidolgozott, kézzel rajzolt, meseszép grafikát sikerült összehozni, leszállítja számunkra a ’90-es évek játékaink hamisítatlan hangulatát.

windjammers03Változatlanul a győzelmek megkaparintására fókuszál a Windjammers, viszont kihívást inkább az online vagy offline küzdelmek apropóján fogunk találni; és persze akkor, ha gépi ellenfelünket legnehezebb fokozatra állítottuk. A „történet” során két különböző minijátékot is abszolválhatunk: az egyikben egy gép szórja szemünk közé a lemezeket, míg a másikban visszatér az korábbi epizódból a kutya, akivel egy strandon rohanva kell elkapnunk belőlük egyet.

A crossplay funkciónak köszönhetően mindig találunk interneten lévő játékost, a netkód kifejezetten jól sikerült, egy kicsit sem tapasztaltam lagolást, de még friss a megjelenés. Az egyedüli negatívuma a gyakorló – vagy tutorial – mód teljes hiánya, ennek ellenére sok gyakorlással könnyedén elsajátíthatjuk a játék mechanikáját. Aki szereti a pörgős sportjátékokat, azoknak érdemes esélyt adni jelen tesztalanyunknak. A szórakozás garantált, akár családon belül is a gyerkőcökkel játszva kellemes perceket hozhat.75

 


Legutóbb ezt teszteltük:

Hidden Deep – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt a Szelíd trailere, ami az első magyar játékfilmként épp a Sundance-en versenyez
Következő cikk A professzor és az őrült - kritika