Boba Fett könyve 1. évad – kritika


letoltesThe Book of Boba Fett, Alkotó: Jon Favreau; Szereplők: Temuera Morrison, Ming-Na Wen; amerikai sci-fi sorozat, 7 rész, 40 perc, 2021

A peremvidék szégyenfoltja

Boba Fettnek megvolt az esélye, hogy értelmet adjon az őt több mint 40 éve körülvevő rajongásnak – ehelyett lábon lőtte magát minden adandó alkalommal. A The Book of Boba Fett akkor tudott a legjobb lenni, amikor a címszereplő nem szerepelt benne.

Mióta a Disney felvásárolta a Star Wars franchise-t, hideget és meleget is kaptak a rajongóktól. Az egeres cégnek leginkább az okozott gondot, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt nosztalgia és univerzum bővítés között, így az elmúlt években többnyire bejáratott helyszíneken nézhettük meg újra ismerős arcokat, vagy olyan rosszul prezentált újításokat kaptunk, mint az erőérzékeny Leia Organa. Az élőszereplős Star Wars sorozatok éllovasaként a The Mandalorian inkább az eredeti trilógia westernes hangulatát próbálta meglovagolni, és habár nem mindig volt meggyőző a történetmesélése, összességében tudott egy olyan minőséget produkálni, amit a franchise régi és új rajongói is tudtak értékelni. A The Book of Boba Fettre semmiképpen sem mondhatnánk, hogy nem próbál olykor újítani… de abban olyan katasztrofálisan bukik bele, hogy legszívesebben örökre törölnénk emlékezetünkből a látottakat (téged nézünk, Robert Rodriguez).

The Book of Boba Fett EVERETT COLLECTION H 2021Boba Fett története soha nem válik többé annál, amit már az előzetesek is ígérnek. Fett egykori munkaadója, Jabba trónját elfoglalva szeretné irányítani Mos Espat és térségét, ehhez azonban az animációs sorozatokból ismert Pyke szindikátusnak is van egy-két szava. Akármennyire is próbálkozott néhány flashback epizód az ikonikus fejvadász személyiségének elmélyítésével, egy pillanatra sem sikerült Temuera Morrison figuráját szerethetővé és érdekessé tenni. Mos Espa hangulatát és világát olyan cyberpunk elemekkel próbálják feldobni, melyek teljesen értelmezhetetlenül hatnak a peremvidéken, az ehhez párosuló gyenge díszletek és látvány – ide sorolhatnánk a nem különösebben erős zenéket is – pedig teljesen megölik az évad túlnyomó részét.

boba fettA legnagyobb pofátlanság viszont mégis a sorozat 5. és 6. része, mivel ezekben egyáltalán nem szerepel Boba Fett. Hogy miért? Hát azért, mert ezek a részek Din Djarinról, azaz a The Mandalorian főszereplőjéről szólnak. És ami igazán vérlázító, hogy ezek a részek még annál is jobbak voltak, amiket az anyasorozat átlagosan produkált. Feltehetnénk a kérdést, hogy mégis mi értelme volt készíteni egy sorozatot Boba Fettről, amiben se érdekes, se fontos nem tud lenni, és ezt a hangulatában kvázi azonos The Mandalorian-nel próbálják leplezni, de az igazság az, hogy ilyen kényelmetlen dolgokat teljesen felesleges számonkérni a Disneytől. Erre képesek jelenleg, legalábbis azt hittük, de a The Book of Boba Fettel olyan mélyre sikerült vergődniük a Sarlacc vermében, ahol még egy Beskar-pancél sem segít sokat.

Belemehetnék a részletekbe, de minden pozitívumra jutna vagy öt szívfájdító negatívum. Boba Fett története annyira csalódáskeltő, hogy azt személy szerint elképzelhetetlennek tartottam ez idáig, még a Disneytől is. Létezése teljesen értelmetlen, még azzal a két említésre méltó fejezettel is, amiket természetesen nem vettem figyelembe pontozáskor. Robert Rodriguezt pedig sürgősen távolítsa el valaki a Star Wars közeléből.

10 6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Robert Pattinson tud magán nevetni, szerepek Alkonyattól a Tenetig
Következő cikk Itt a Nem trailere, Jordan Peele a Tűnj el! és a Mi után megint ránk ijeszt