Sylvester Stallone, aki megdolgozott a sztárságáért (filmek, fotók, érdekességek)


 sylvester-stallone1946. július 6-án született Sylvester Stallone Hollywood megkerülhetetlen, a sztárvilág egyik legismertebb, legjobban tisztelt figurája, generációk példaképe és bálványa, nem kisnyugdíjas, hanem gyakorló legenda, még állja a az ütéseket. Biggyeszteni, csak ő tud így, ezért is szeretjük az öreg Rocky-Rambo bácsit. Még sok tevékeny évet!
Érdekességek, fotók, vicces és nem vicces videók vele:
sly young

popeÉlete:

Sylvester Gardenzio Stallone néven született 1946. július 6-án New Yorkban. Apja olasz bevándorló, anyja német és francia felmenőkkel bír. Orvosi műhiba következtében születésekor arcának bal oldala részlegesen lebénult, innen a jellegzetes ajak és beszéd. Társai sokat csúfolták, családja elég rossz körülmények között élt, a fiatal Stallone ideje jelentős részét nevelőotthonban töltötte. Szülei válása után szigorú apjánál maradt, később anyjához és annak új férjéhez költözött Philadelphiába. Tornatanárként és kollégiumi kidobóként dolgozott, hamburgert is árult az egyetemen.sly 1A felgyülemlett feszültséget sporttal vezette le, a középiskolai futballcsapat tagja lett, súlyt emelt, diszkoszt vetett, vívott, sportösztöndíjjal tanult tovább. Itt ismerkedett meg a színészettel, drámát kezdett tanulni, de tanulmányait nem fejezte be, New Yorkba ment, hogy színész lehessen. Meghallgatásokra járt, moziban is dolgozott jegyszedőként, oroszlánketreceket takarított az állatkertben.

stallone yFilmjei:

A kritikusok persze soha nem fogják együtt emlegetni olyanok színésznagyságokkal, mint Alec Guinness vagy Richard Burton, de a rajongók inkább arra emlékeznek, hogy évtizedeken át szállította a kasszasikereket. Abszolút csúcstartó az Arany Málna-jelölések és elnyert díjak tekintetében, így nem csoda, hogy ezen érdemei elismeréseképpen 2000-ben a XX. század legrosszabb színészének választották. Mindemellett 3 alkalommal jelölték Oscarra, emlékezetes alakításai az összes létező Top 100-as listán előkelő helyet foglalnak el és a 15 milliós gázsi ma sem elérhetetlen számára (a Coplandért anno csak 60 ezret kért).sly 2A sikerre várni kellett, így első filmes alakítása egy pornófilmhez kötődik (23 évesen 200 dollárt kapott az alakításért). Nem akarta elvállalni, de Stallone akkoriban egy buszmegállóban aludt. A Rocky sikere után a film producerei kamatoztatták a már értékes filmfelvételeiket, és újból kiadták Az olasz mén címmel. 2010-ben a film 35 mm-es negatívját és annak világszerte érvényes jogait elárverezték az eBay-en 412 100 dollárért.
slyEzt követően is inkább színpadi, valamint kisebb filmes szerepek jutottak neki, statisztaként tűnt fel pl. Woody Allen Banánköztársaság (1971) című filmjében.

A 70-es években a kisebb szerepek után jött a fordulat, egy philadelphiai bokszolóról írt forgatókönyve megtetszett a producernek, neki csak egy kikötése volt, ő akarta eljátszani a főszerepet. Hiába beszélte le mindenki erről, 100 dollárral a zsebében úgy gondolta, itt a soha vissza nem térő alkalom. A Rocky 1976-ban azonnal az A kategóriába emelte. Az 1979-es Rocky II is sikeres volt, a bevételek az első részt is túlszárnyalták.

Az 1978-as Édenkert a sikátorban lett első rendezése, aminek történetét előbb bb regényként írta meg, és a már kész művéből írta meg a forgatókönyvet. A film bemutatójakor a regényt is kiadták. tumblr n4fsllRtgE1qcga5ro1 500A 80-as években igazi akciósztárrá nőtte ki magát, ami az 1982-es Rambo – Első vérrel indult. Ebben az évtizedben ezt két folytatás követte, valamint olyan filmek, mint a Túl a csúcson, A bosszú börtönében, A kobra vagy a Tango és Cash. Folytatódott a Rocky is, 1985-ben már a negyedik részig jutott el, ami Dolph Lundgren számára hozta el a sikert.
A vígjáték műfajában is kipróbálta magát (Énekes izompacsirta), de megírta egy korábbi sikerfilm, a Szombat esti láz folytatását is (Életben maradni), aminek egyben rendezője is.stallone

A 90-es évek már sokkal vegyesebbre sikerültek. A Rocky V eredetileg azért készült, hogy lezárja vele a szériát, de a rajongók nem találták méltónak a búcsúhoz. Újra vígjátékok következtek, az Oscar és az Állj, vagy lő a mamám! szerintem ma is megosztja a rajongókat.
A Cliffhanger – Függő játszma, melynek társforgatókönyv-írója is, 255 millió dolláros bevételt ért el. A pusztító, A specialista, a Dredd bíró (főként az Államokon kívül), a Daylight – Alagút a halálba és a Bérgyilkosok című filmeket is jól fogadta a közönség, a Cop Land viszont inkább a kritikusok körében aratott sikert, a jegypénztáraknál már szerényebben teljesített. És ami eddig még nem volt, a Z, a hangya című animációs filmben Badi hangját kölcsönözte.

2000-es Get Carter, a 2001-es Felpörgetve, a 2002-es D-Tox és a 2003-as Késő bosszú, Kémkölykök 3D – Game over (valamint a Taxi 3 és a Nagy trükk) egyértelműen nem karrierje csúcspontjait jelentették.sly rolesA Rocky Balboa (2006) végre méltó befejezésnek bizonyult, amit nem csak a 155 millió dolláros bevétel bizonyít (és aztán még jött a leágazás (Creed – Apollo fia és a folytatása, na meg még egy, de abból már elvileg teljesen kimarad). És ha már befejezés, a saját maga rendezte John Rambo (2008) is nagyon kedvező kritikákat kapott, de nem nyugodott és elvállata még aztán az Rambo V-öt is, ami csúnya lebőgés volt, noha már más dirigálta.stallone2010-ben útjára indult a Feláldozhatók széria, melyben az elmúlt évtizedek akciósztárjait gyűjtötte össze. Érdekes módon itt került sor Stallone és Schwarzenegger első közös szereplésére is, amit vélhetően mindketten élveztek, hiszen a Szupercellában ismét együtt játszottak. A 4. rész Expend4bles pedig már leforgott és jövőre kerül a mozikba.sly arnie

ssly k
Filmek, melyek nélküle forogtak

Nem láthattuk őt a Drágán add az életed!-ben, a Hazatérésben (Jon Voight megkapta az Oscart a szerepért), A keresztapában, a Grindhouse-ban, a Batman és Robinban Mr. Freeze-ként, az Elemi ösztönben, az Arthurban, a Csinos kislányban, A vágy villamosának remake-jében, A kis szemtanúban. Az Amerikai dzsigolóban, a Garni-zónában és a Micsoda nőben Richard Gere nyúlta le előle a szerepet.
Hívták a Terminátor – Megváltásba is, de úgy gondolta, hogy az mindig is Arnold területe marad és ezen nem akart változtatni. A Superman, a Beverly Hills-i zsaru, a Ponyvaregény, az Ál/Arc, A bevetés szabályai is mind másoknak hozták el a sikert. Egyszer azt mondta, a Smaragd románcában szeretett volna leginkább szerepelni.

Tényleg elkészült Stallonéval a Reszkessetek, betörők!

stallone 002Rekordjai:

13 éves koráig 14 iskolából tanácsolták el.

15 éves korában „a legvalószínűbb, hogy villamosszékben végzi” szavazás győztese lett az osztálytársai körében.

1976-ban a 12 legígéretesebb színész közé választották.

Azon elit klub tagja, melybe csak olyanok tartozhatnak, akik saját magukat rendezve kapták meg a legrosszabb férfi színésznek járó Arany Málnát (a klub tagjai többek között Kevin Costner és William Shatner is).

30 alkalommal jelölték Arany Málnára, ebből 10-szer meg is kapta, rajta kívül ez még soha nem sikerült senkinek.

A 100 legrosszabb mozi listáján (mely az Arany málna alapító nevéhez fűződik) 3 film az övé (csak egyvalaki előzi meg 4 filmjével).

Bruce Arnie Sly1985 és 1997 között minden évben jelölték Arany Málnára, ezzel a teljesítménnyel szintén csúcstartó. A 2003 és 2010 közötti időszak volt a leghosszabb, amikor nem.

1994-ben nem jelölték Arany Málnára legrosszabb férfi színészként, de még így sem maradt jelölés nélkül, mert a Cliffhanger – Függő játszma forgatókönyvét ő írta.

2010-ben a The Expendables – A feláldozhatók 35 millió dollárral nyitott a jegypénztáraknál. Ezzel Sly az egyetlen Hollywood történetében, akinek öt egymást követő évtizedben (1970 és 2010 között) volt olyan filmje, amelyik a legjobb nyitóhétvégét produkálta.

Két Oscar-jelölése között 39 év telt el. Korábban ezt a rekordot hárman tartották a 38 évükkel.

1977-ben két Oscar-jelölést kapott ugyanazért a filmért (legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb férfi főszereplő – Rocky), addig ezt csak Charlie Chaplin és Orson Welles mondhatták el magukról.

A Rockyt 10 Oscarra jelölték, ebből 3-at meg is kapott.

Első vérig Exatlon Sylvester Stallonéval és Palik Lászlóval

Az Amerikai Filmintézet 2003-ban olyanok közé választotta be minden idők legjobbjaként, mint Harrison Ford, Gregory Peck, Sean Connery, Humphrey Bogart, Gary Cooper vagy Jodie Foster.

Ugyanannak a karakternek (Rocky Balboa) a megformálásáért jelölték a legjobb férfi főszereplőnek (Rocky) és a legjobb férfi mellékszereplőnek (Creed: Apollo fia) járó Oscar-díjra is, ezt rajta kívül csak Barry Fitzgerald (Fitzgibbon atya) és Al Pacino (Michael Corleone) mondhatja el magáról.stallone 1Ha már Rocky Balboa, rajta kívül még öt színészt jelöltek kétszer ugyanannak a karakternek a megformálásáért Oscarra (pl. az előbb említett Barry Fitzgerald és Cate Blanchet – Elizabeth, Elizabeth: Az aranykor).

Sylvester Stallone PortraitÉrdekességek

A Rocky Lépcső a Philadelphiai Művészeti Múzeum bejáratához vezet. A város szobrot emelt a színésznek.

Az Amerikai Filmintézet 100-as listáján a Rocky a 4. leginspirálóbb film.

2015-ben 69 évesen jelölték Oscarra, Burgess Meredith ugyanennyi volt, mikor a Rocky-ért jelölték, amiben az edzőt alakította.

Az 1970-es és a 2010-es évek között Rockyt minden évtizedben eljátszotta (1976, 1979, 1982, 1985, 1990, 2006, 2015).

Az egyik fia a Rocky II-ben, a másik a Rocky V-ben játszott.

Az 1978-as Ö.K.Ö.L. című filmben egy magyar származású kamionsofőrt alakított.

George W. Bush-sal egy napon született.

Mindegyik gyerekének S-sel kezdődik a neve.

Nagy szivar, Everton FC és Bollywood rajongó.

Három házasságából öt gyermeke született.stallone es lanyaiAz Énekes izompacsirtában valóban ő énekel.

Kedvenc időtöltése a festegetés és a testépítés.

giphy1988-ban 4 millió dollárt (majd további 1-et) ajánlottak neki egy sörreklámért, ha levágatja a haját. Elutasította.

A Rambo 2 sikere után Ronald Reagan a Fehér Házba invitálta.

Sir Elton John jó barátja.

Ő mondta:

„A legjobb dolog abban, ha megöregszel…semmi. Semmi jó dolog nincs abban, ha megöregszel.”

sly 3Sylvester Stallone 75 felett lesz sorozatsztár (is).🙂 Az Oszkár után 30 évvel “megint” maffiafőnököt játszik. Első igazi sorozatfőszerepét a Yellowstone és a Maffiózók alkotóiról kapta. 10 résszel indul a Tulsa King november 13-án a Paramounton.

Stallone az Oszkár után ismét maffiafőnökként a Tulsa King sorozat előzetesében

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Fire Emblem Warriors: Three Hopes – játékteszt
Következő cikk Mindenki visszatér a Shop-stop 3. trailerében