Barry 3. évad – kritika


barry 3Barry, készítők: Alec Berg, Bill Hader, szereplők: Bill Hader, Anthony Carrigan, Henry Winkler, Sarah Goldberg, Stephen Root, amerikai dráma, vígjáték, akció, 3 évad, 30 perc, 2018 (16)

A szomorú bohóc halad az elkerülhetetlen vég felé

Az általunk is nagyon szeretett első két évad után megérkezett a Barry 3. szezonja és a kezdeti kellemes vígjáték-dráma arányt felborítva eggyel sötétebb hangnemre váltott. Szerencsére a nívóból nem adott lejjebb.

A Saturday Night Live-val ismertté váló Bill Hader üdítő frissességet hozott a sorozatkínálatba, amikor 2018-ban megjelent a Barry első évada. A bérgyilkosi múlt (és jelen) elől menekülni vágyó főhős a színészetben próbálta megtalálni magát több kevesebb sikerrel, miközben a csecsen maffiával és katonai bevetésen szerzett traumáival harcolt. Mindezt tette olyan szórakoztató módon, ami ritkán látható.
Különböző eszközökkel érték el a készítők a jó receptet, kezdve a briliáns színészi játékkal (és kiváló castinggal), erős és fanyar dialógusokkal, vagy az olyan ötletes képi megoldásokkal, mint amikor egy akciójelenetet a távolba lehelyezett kamerával vesznek fel. Ám minden ahhoz vezethető vissza, milyen precízen és átgondoltan rakta össze Alec Berg és Bill Hader a forgatókönyvet. barry season 3Nem ez az első sorozat, ami jó érzékkel találja meg az arányt komoly és komolytalan között, gondoljunk csak a Dokikra vagy a Fleabag-re, de zsánerében mindenképpen egyedi vonalat képvisel a sokszor bugyuta akciófilmek és sorozatok világában. Hiszen hiába a megannyi abszurd jelenet, ha közben az egész elképzelhetőnek, szinte reálisnak érződik. Ha megütnek, vér folyik, ha bűnt követsz el, a bűntudat évekkel később is kísér, és az igazságszolgáltatás utolér. A traumákat nem dolgozod fel egyik napról a másikra (pláne nem egyik részről a másikra) és van olyan szituáció, amire egyszerűen nincs jó végkifejlet vagy szívderítő megoldás.

barry2

Felmerült a kérdés: két ilyen magas színvonalú évad után hogyan teljesített a harmadik etap? Igazából kiválóan. A tüske csak azért maradhat a szívünkben, mert az eddigi komikusi vonal egyre inkább háttérbe szorult, a 2. évad fináléjával megalapozott sötétebb tónus uralkodott el a cselekményen. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni: szomorú volt. Ami egy teljesen jogos alkotói döntés, igazodva főhősünk karakterívéhez (lelki kálváriájához). Barry a nyolcadik rész végére eljut egy olyan pontra, ami után feszült figyelemmel várjuk a berendelt következő évadot. Innen mégis még hova tovább?

barry3

Ráadásul nem csak Barry élete ment át gyökeres változásokon az új szezonban. Mr. Cousineau is átértékeli többszörösen az életét, kudarcokkal, sikerekkel és a gyásszal küszködve. Sally ízelítőt kap a csillogásból és a rendszer igazságtalanságából. NoHo Hank pedig talán végre megkapja a jól megérdemelt boldogságot.

Összegészében a színvonal töretlen, a hangvétel komorabb, mi pedig érdeklődve várjuk a teljes 4. évadot is rendező/író/játszó Bill Hader mivel rukkol elő legközelebb.8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A csodálatos Julie Andrews mesél karrierjéről (Mary Poppins, A muzsika hangja...)
Következő cikk Krut: The Mythic Wings – játékteszt