Bosszúra készen – kritika


bosszura keszen 1Bosszúra készen (Do Revenge), rendezte: Jennifer Kaytin Robinson; szereplők: Maya Hawke, Camila Mendes, Austin Abrams, Sophie Turner; amerikai vígjáték; 118 perc; 2022 (12)

Keserű a bosszú

Még a gazdagok élete se mindig egyszerű, pláne ha történetesen kamaszok az illetők. A szülői elvárásoknak való megfelelés és egy nívós egyetem megválasztása mellett a kortársak közti hierarchiába is be kell illeszkedni. A leglényegesebb pedig átvészelni a felnőtté válást különösebben nagy döccenő nélkül. De mi történik, ha beüt a ménnykű, valaki kipécéz magának és módszeresen tönkre teszi az életedet. Vannak, akik csendesen próbálnak túlélni, mások pedig, mint főhőseink csatába indulnak elnyomóik ellen.

bosszura keszenA Rosehill gimnázium üdvöskéjének, Dreanak (Camila Mendes) abban a pillanatban felfordul az élete, ahogy a barátja és egyben az iskola kiskirálya, Max (Austin Abrams) kiszivárogtatja a csak neki szánt szexvideóját. A bosszúvágy végül összehozza az iskola új tanulójával, Eleanorral (Maya Hawke), aki 13 éves kora óta szenved a volt barátnője miatt, aki nem csak hogy kihirdette engedély nélkül, hogy meleg, hanem még agresszívnak is állította be. A megbélyegzés miatt szociális helyzetekben küszködő Eleanor viccből felveti Dreanak, hogyan kellene felbérelniük “bérgyilkost” bántalmazóik megleckéztetésére. Innen pedig egyenesen jön az ötlet, hogy az iskolai hierarchia két távoli pontján elhelyezkedő lány összefogjon és a másikat bántó személyt “kiiktassák”. A bosszú azonban nem mindig édes, hőseinknek sok mindenen kell keresztül menniük a cél eléréséig.

do revenge4A tinifilmek sokat változtak az cukormázas John Hughes-filmek óta. Manapság a még inkább negédes vagy “túl vicces” irányba hajlanak a történetek vagy a lelkek mélyébe hatoló elemzéseket láthatunk (Eufória). Egészséges középútból kevés van (Lady Bird; Én, Earl, és a csaj, aki meg fog halni), de talán pont a Bosszúra készen egyike lehet ezeknek. Bár a világot nem fogja megváltani, jól keveri a vígjátéki elemeket a drámával és kifejezetten szórakoztató nézni, ahogyan a két lány végrehajtja a haditervet. Mindezt pedig megfejelik a vége felé egy pár csavarral is, úgyhogy semmiben se lehetünk teljesen biztosak.

do revenge3A Stranger Things 3. évadában berobbanó Maya Hawke-ra még nagy jövő vár, mindig öröm a képernyőn látni. A Riverdale-ből ismert Camila Mendes pedig méltó párja a civakodásokkal teli különös barátságban. Az egész filmet elviszi a hátán a kettejük közti kémia. Nem ez az első alkalom a filmtörténet folyamán, hogy egy menő karakter egyesítse erejét egy “rendszeren kívülivel”, ami aztán mindkettejük életét örökre megváltoztatja. A néző mégis szereti, mert ez egy olyan alapkoncepció, ami bármilyen környezetbe helyezve tud újat mutatni.

Ez lenne hát a Bosszúra készen. Egy kellemes meglepetés a Netflix őszi kínálatában, túl sokat azért ne várjunk tőle, de egyszeri szórakozásra mindenképp alkalmas.65

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt a Kopogás a kunyhóban szinkronos trailere, ez M. Night Shyamalan 15. filmje
Következő cikk Tower Princess – játékteszt