FIFA 23 – játékteszt


fifa23keyart

Fejlesztő: EA Vancouver, EA Romania; Kiadó: Electronic Arts; Platform: PC, Switch, PS4|5, Xbox One & Series X|S

Teszteltük a FIFA sorozat 30. és egyben utolsó epizódját, mégpedig ugyanazon a platformon, amelyen hajdanán útjának indult. A nagy múltú, de változatos megítélésű franchise ezúttal nem rúgott öngólt – még úgy sem, hogy azért vannak arcpirító hibái.

1993-ban még FIFA International Soccer címmel jelent meg az Electronic Arts „fiókcsapata”, vagyis az EA Sports által a sorozat bevezető része. Akkoriban még izometrikus perspektívából nézhettünk futballistákkal farkasszemet a szebb időket élt sportág virtuális pázsitján. Kétség nem fér hozzá, hogy a legnépszerűbb labdarúgójáték-széria minősége eklektikusan megosztó lett: voltak köztük kifejezetten jól sikerült alkotások, de legalább ugyanannyira készültek silány produkciók is. Jómagam FIFA-karrierje tucatnyi esztendővel ezelőtt, a konkurens Pro Evolution Soccerrel párhuzamosan a FIFA 12-vel ért véget, ám úgy gondoltam, ha már búcsúzik tőlünk eme szakállas franchise, akkor előkapom a stoplist és ismét labdába rúgok a FIFA 23 kedvéért.

fifa231

A tesztelés apropóján úgy huppantam le a monitor elé, hogy hosszú ideje csak az előzetesek és az arra érdemes sajtóorgánumok játéktesztjei által követtem nyomon a FIFA portfólióját. A jubileumi, 30. FIFA-videojáték játékmenet és grafika szempontjából oly hosszú idő után természetesen előnyére rengeteget változott, s nem kis meglepetésre – Magyarország válogatottja és az FTC mellett – még az AFC Richmond is belekerült Ted Lassóstul. Már hosszú ideje fontos szereplői eme csodálatos sportágnak a női spílerek, de csapatokat és játékosokat figyelembevéve a FIFA 23-ban még tovább bővült a repertoár, sőt, immáron akár saját karriert is formálhatunk a szebbik nem képviselőivel. Népszerűségéből fakadóan a fókusz azonban továbbra is a foci férfi megtestesítőire helyeződik.

A személyi számítógépet és a jelenlegi generációs konzolokat használók számára igazi kuriózummal bővültek a FIFA 23 tulajdonságai. A HyperMotion2-nek köszönhetően a történések meccsrögzítési rendszerre épülnek. Ez röviden azt jelenti, hogy az alkotók e technológia közreműködésével igazi futballütközetek felvételei alapján kopírozták le a játékosok mozgását, így egy mérkőzés alatt akár hatezer különböző animációban tündökölhetünk. Persze nem számoltam meg mindet (s remélem, nem is volt elvárás), de Ronaldóék előadásmódja rendkívül élethűen sikerült, a hozzá hasonló ikonikus karakterek pedig a rájuk jellemző mozgáskultúrával rendelkeznek.

Továbbá ott a Technical Dribbling, ami minderre rásegít, ugyanis esetünkben a laszti játékoshoz vezető útján és a reakciókészségeken is dolgoztak a készítők. Ámde ez utóbbi funkció nem teljesen kiforrott, a labda gyakorta fizikát meghazudtolóan pattan, de olykor a kapus bravúros védése után is előfordulnak képtelenségek. A PS5-ös és Xbox Series, no meg a PC birtokosai crossplay módban is játszhatnak egymás ellen vagy vált vállvetve, viszont az előző konzolok nemzedékeinek félre kell tenniük a nem létező, mondvacsinált ellentéteket. Ők ezen jellemvonok hiánya miatt ők csak egymást találják meg a világhálón.

fifa232

A prezentáció egészen realisztikus összképet fest: a gyep a becsúszások után sérül(het), a nézők reakciói az események kapcsán sokszínűek, a „közvetítés” meg olyan, mintha kisképernyőn keresztül vizslatnánk az összecsapásokat vérprofi rendezői és operatőri előadásmódban, így már csak rajtunk múlik azok végkimenetele. Többféle játékmód közül mazsolázhatunk, a legnépszerűbbnek minden bizonnyal az Ultimate Team bizonyul. Ebben az opcióban ugyanis 19 ezernél is több játékos közül választhatjuk ki (szerződtethetjük le) az együttesünk számára legideálisabbat. Érdemes figyelni arra, hogy meglegyen közöttük a megfelelő kémia és szimpátia, illetve sokszor nem elenyésző pont, ha azonos nemzetiséget reprezentálnak.

Döcögősen indult a PC-s megjelenés: ha az Origin klienst vagy az EA app béta verzióját rendszergazdaként futtatjuk, akkor a FIFA 23 startoláskor jó eséllyel nyüstölhető, de a különböző fórumokat bújva sokaknál ez sem oldotta meg az indítási problémákat. Mindenesetre az Electronic Arts összeállított egy kisebb listát az előforduló jelenségekről, melyek közül sokat máig nem sikerült orvosolni. Ez azért eléggé bosszantó tud lenni egy évi rendszerességgel kiadásra kerülő produktumtól még akkor is, ha valójában nem ez a focis játékuk utolsó fejezete, a jövőben alapvetően csupán nevében fog változni – a jóval kevésbé hangzatos EA SPORTS FC-re.

75

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

LEGO Bricktales – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk LEGO Bricktales - játékteszt
Következő cikk Andrew Scott mesél karrierjéről, vajon Moriarty vagy egy szerelmes pap neki a nagyobb kihívás?