LEGO Bricktales – játékteszt


legobricktales Rajztabla 1

Fejlesztő: ClockStone STUDIO; Kiadó: Thunderful Publishing; Platform: PC, PS4, PS5,  Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

A LEGO Bricktales szakít a szokásos LEGO-videójáték recepttel és a lényegre fekteti a hangsúlyt: az építésre, ami olykor repetitívvé tud válni, de a komplett élménynek csakis a képzeletünk szabhat határt.

Kevés olyan embert ismerek, aki nem találkozott még valamilyen formában LEGO-videójátékkal élete során. A TT Games féle 2005-ös LEGO Star Wars óta számos neves franchise kapott már saját kockás kalandot, viszont a recept az elmúlt években kissé önismétlővé vált. A tavalyi LEGO Builder’s Journey már megmutatta, hogy máshogy is lehet (és érdemes) LEGO cuccokat fejleszteni, de ClockStone STUDIO ezúttal kicsit más irányból közelítette meg a feladatot, arra fókuszálva, amit leginkább szeretünk a legózásban: a kreatív építgetést.

Screenshot Diorama Jungle Scene2 032

A LEGO Bricktalesben egy személyre szabható LEGO figurát irányítva indulunk világokat átívelő utazásra. Az előttünk álló akadályok legyűrésében amatőr-feltaláló nagyapánk elveszettnek hitt repülő robotja lesz segítségünkre, aki nem csak bevezet minket az építés alapjaiba, de számos trükköt is tud, amik segítenek a későbbi kihívásokban. A cél, hogy minél több “Boldogság Kristályt” felhasználva energiával töltsünk fel egy űrbéli szerkezetet, amivel megmenthetjük az említett rokon lepukkant vidámparkját.

Screenshot Canopy2 024

Nem kell sokat játszanunk ahhoz, hogy rájöjjünk, ez bizony nem egy erős történet (habár a szokásos LEGO humor itt is működik), de nem is ez a lényeg. Ahogy haladunk a játékban, más és más kihívások várnak minket, kezdve a hidak építésétől, egészen komplex szerkezetekig, melyek megépítésének csakis a képzeletünk szabhat határt. Minden, amit az építőnézetben tervezünk pontosan abban a formában fog megjelenni a játékban, ahogy azt előtte leteszteltük. Szerencsére a tervezés navigációját és a pakolászást sikerült nagyon okosan összerakni, így igazán könnyen tanulható a virtuális legózás. Az építés mellett gyakran találkozunk különböző logikai feladványokkal, melyek nem túl nehezek, de épp elég változatosak ahhoz, hogy érdekesek tudjanak maradni.

Screenshot Diorama Jungle Cave1 026

Aki ismeri a ClockStone STUDIO munkásságát, az tudhatja, hogy nem kevesebb mint 6 hídépítős játék van a repertoárjukban, és ezt a LEGO Bricktales sem rejtegeti: minden második/harmadik feladatban hidat fogunk építeni. Ez eleinte még érdekes, hiszen a híd szerkezetének stabilitását mindig meg kell oldani, egy idő után viszont inkább érezhetjük sablonfeladatnak, mintsem valódi élménynek.

NEW02

Amikor épp nem építünk valamit, akkor különböző karakterekkel beszélgethetünk, vagy felfedezhetünk 5 különböző – dzsungeles, sivatagos, középkori, városi és kalózos – helyszínt, ládák és gyűjtögethető állatok után kutatva, hogy feloldhassunk új ruhákat és sandbox építő elemeket. Ez a része a játéknak meglehetősen steril, viszont nem igényel különösebb erőfeszítést, hiszen minden sarkon lehet találni valamit, amit egy gombnyomással felszedhetünk – csak éppen nem biztos, hogy lesz különösebb értelme.

Screenshot Diorama Caribbean Scene1 005

A legózást fókuszba helyező játékmeneten kívül két szempontból különleges LEGO játék a Bricktales. Egyrészt azért, mert a korábbi LEGO címekkel ellentétben teljes mértékben hiányzik belőle a bugok és gyűjtögetés okozta frusztráció (bár ezek inkább a hozzám hasonló, 100%-ra hajtó játékosokat érintik), másrészt pedig azért, mert a játék adta élményt teljes mértékben az határozza meg, hogy mennyi energiát szeretnék egy-egy építményünkbe beletenni – ez utóbbi teljes mértékben rajtunk múlik, hiszen nem jutalmaz minket semmivel a játék, ha kevesebb vagy több elemből oldunk meg valamit.

A Bricktales összességében egy kissé amatőr módon, de alapvetően érdekfeszítően prezentált LEGO játék. Ha valaki szeret legózni, jó érzéke van a tervezéshez és egy igazi meló/suli utáni kikapcsolódós játékra vágyik, annak mindenképp érdemes elmerülni benne. Kevés elfoglaltság hatott rám mostanában olyan nyugtatóan, mint számítógépes LEGO kockákat pakolgatni.

7 szék

Legutóbb ezt teszteltük:

Kredolis – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kenneth Branagh a harmadik Poirot-moziját is elkészíti, Jamie Dornan a szereplőgárdában
Következő cikk FIFA 23 – játékteszt