A Castle Full of Cats – játékteszt


acfoc cover

Fejlesztő,Kiadó: Devcats; Platform: PC

Macskákat keresgélni még mindig élvezetes, de az A Castle Full of Cats egyértelműen továbbfejlődött.

Becsülettel bevallom, hogy halvány lila fogalmam sem volt a A Building Full of Cats című játékról Seweryn kolléga nyári tesztje előtt, de mivel a hidden object játékokat szeretem és a hangulat abszolút elvarázsolt, rögvest fejest is ugrottam bele (a kb. sajtburgernyi árat még a válság idején sem volt megerőltető leperkálni érte). Nem is csalódtam, azt kaptam amire számítottam, egy kicsit szigorúnak is éreztem a pontozást, de ez egy ilyen műfaj, lehetnek eltérések, a szubjektivitás része a műsornak.

A Devcats hamar összehozta a folytatást és tudom mit gondoltok, hogy valószínűleg könnyedén csináltak egy copy-paste trükkköt, de abszolút nem ez történt. Az A Castle Full of Cats több ponton is fejlődött, igaz a lényeg maradt ugyanaz: macsekokat kell keresgélni a képernyőn. Ha szigorúan a számokhoz ragaszkodunk, akkor csaknem duplájára nőtt a kontent, immár ötszáznál is több cicust kell megtalálni, és 100 egyedit (ők azok, akik el is bújnak valamilyen berendezési tárgy mögé).

Nem csupán ennyi azonban az újdonságok sora, változott például a struktúra is. A (szellem)kastélyban nem lineárisan, szintenként haladunk már, hanem a különféle szobákba vezető ajtóka bizonyos számú  talált macsek után nyithatjuk csak ki. Valamilyen szinten tehát csak az ügyességünk szab határt annak, hogy milyen sorrendben haladunk. Ezen kívül vannak titkos szobák, rejtett átjárók és megjelent a tárgyhasználat is. Egyszerű példa, hogy van például egy lakat számos kulcslyukkal, ennek nyitásához az összes kulcsot is meg kell keresni.

Sztori is akad (sőt, NPC-k is!), amelynek ismertetésébe nem a banális volta miatt nem mennék bele, hanem hogy maradjon némi “izgalom” annak, aki belevág a keregélésbe. A lényeg, hogy a kis szőrös négylábúakat most már nem csak szimplán megkeressük majd, hanem megszabadítjuk az átok alól. Ennek megfelelően nem is feltétlenül eredeti formában vannak jelen a helyszíneken, van amelyik egy csontvázként jelenik meg, megint másik denevérként, de akad olyan is akinek csak a lába kandikál ki valahonnan. 

Kicsit talán nehezebb lett a kihívás, ötletesebb a keresgélés, és több a tartalom. Talán pont ezért (meg a siker miatt) az ár is növekedett, de egy gyros értékének megfelelő forintösszeg még mindig nem fog senkit a földhöz vágni. Aki szereti a hidden object műfajt és/vagy komálta az előző részt is, az bátran vágjon bele – ideális unalom- és stresszűző a borongós hétköznapokra. Egyetlen hiányosságot tudok mondani: a folytatás sajnos nem tud magyarul.

Screenshot 5

FRISSÍTÉS: Jó egy héttel a cikkünk után új hírek érkeztek, elsőként a legfontosabb: a készítők leszögezték, hogy hamarosan érkezik a magyar nyelv is a játékba (ha valakit ez tartott volna vissza). Továbbá beleleshettünk a Bag of Treats című DLC-be is, ami nem magát a játékot bővíti, hanem mindenféle extrát ad. Van benne több mint 20 oldalas digitális képregény, 11 wallpaper, 3 nagyfelbontású (nyomtatható) poszter és egy Catherine’s Mission című kvarcjáték is. A legszebb az egészben, hogy megvásárlásával (2 euró) öt cica sorsát is szebbé tehetjük, ugyanis a fejlesztőknek ennyi bajszos négylábú szaladgál az otthonában.

75

Legutóbb ezt teszteltük:

Broken Pieces – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Jééé, a Magic Mike 3. részében Channing Tatum megint vetkőzik! Itt a trailer!
Következő cikk A menü - kritika