Megnézhetjük Elvis unokája, milyen filmet rendezett! War Pony a Cinema Niche vetítéssorozatában


war pony 2A Cinema Niche vetítéssorozat ezúttal két elsőfilmes rendezőnő, Riley Keough és Gina Gammell cannes-i Arany Kamera díjas közös munkáját mutatja be nagyvásznon, az amerikai mozipremiert megelőzően, mindössze két alkalommal látható a War Pony Budapesten (Toldi, Uránia).

Dél-Dakotában, a Pine Ridge rezervátumban, napjainkban játszódó film két fiatal lakota srác történetét meséli el: a 23 éves Bill minden apró melót elvállal, hogy eltartsa a családját és boldoguljon a kevés lehetőség ellenére, míg a 12 éves Matho már alig várja, hogy felnőtt férfivá váljon. Egymástól függetlenül, de mindketten keresik a helyüket és a kulturális identitásukat egy összetartó de marginalizált közösségben, ahol a modernitás és a tradíció egészen sajátos elegyet alkot utóbbi fennmaradása érdekében.
Stílusában Andrea Arnold American Honey-ját és Chloé Zhao The Rider című filmjét idézi meg ez az amerikai őslakos fiatalok hiphop és trap zenébe csomagolt, egészen ritkán látható hétköznapjaiba betekintést adó, különleges film.war pony 3

Vetítések:
2023. január 13. péntek 20:00 Toldi Mozi
2023. február 5. 20:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
Toldi Jegyvásárlás
Toldi vetítés facebook link

A vetítés után pedig a Barcode és az EXILES csapata szervez ismét afterpartyt.
War Pony Film Screening Afterparty by Barcode and EXILES (facebook link)

war pony
Sztori:
A War Pony párhuzamosan két fiú történetét meséli el. Túlélési stratégiáik hasonlóak ugyan, egy ponton mégis ellentétes irányt vesz életük: Matho még gyerek, de kénytelen elmenekülni agresszív apja elől, és dealerként próbál a saját lábára állni, míg a néhány évvel idősebb Bill már a családját próbálja eltartani, és egy gazdag fehér férfi szolgálatába áll. Az anyagi stabilitásért cserébe csak annyit kell tennie, hogy rozoga kocsijával fuvarozza neki a lányokat a rezervátumból.

war pony 1Riley Keough és Gina Gammell filmje nem nyomorpornó és nem hőstörténet a szegénységből való kitörésről. Alkudozás, bizniszelés, hétköznapok a rezervátumban, ahol mindennek meg kell kérni az árát de semmi sem elég jó üzlet. A hitelesség, a közeg autentikus bemutatása vált a legfontosabbá a rendezők, Keough és Gammell számára, ezért a filmet szinte teljes egészében a Pine Ridge Rezervátumban forgatták és olyan színészekkel dolgoztak, akik a közösség tagjai, így jól ismerik a helyet és annak szabályait.
Matho szerepében Ladainian Crazy Thunder különleges vonásaiban egyszerre rajzolódik ki a magányos gyerek szomorúsága és a dörzsölt dealer vagánysága, a Billt alakító Jojo Bapteise Whiting már a húszas évei elején járó apaként is infantilisnek, sokkal naivabbnak tűnik. Pine Ridge fiataljainak kallódásában Andrea Arnold karakterközpontúsága, lendülete köszön vissza, miközben az Oscar-díjas Chloé Zhaohoz hasonlóan a War Pony is a tájakat teszi főszereplővé.

„Ez az amit igazán akartam. Azt akartam, hogy autentikus legyen. Azt hiszem a legtöbb amerikai őslakosokról szóló film sokszor a katasztrófa-turizmust helyezi előtérbe vagy csak egy problémára fókuszál. Nem látod az egész helyzetet. Ebben a filmben benne van minden. Minden szar amit átéltem.” – Jojo Bapteise Whiting, Deadline

„Frank és Bill történetét meséltük el; nem volt szükségünk arra, hogy megpróbáljuk más (fehér) emberek számára is hitelessé tenni, csak hogy beletegyék a kibaszott pénzüket.”- Riley Keough, Vanity Fair

Az alkotókról:

Riley Keough és Gina Gammell évek óta dolgoznak szoros együttműködésben videóklipeken és szövegeken, „olyan barátok, akik befejezik egymás gondolatait”, 2022-ben pedig megjelent első, közösen rendezett nagyjátékfilmjük, a War Pony. A film bemutatójára a Cannes-i Filmfesztiválon került sor, ahol meg is nyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera díjat. Ez Riley Keough számára nem csak szakmailag, de személyesen is különleges pillanat volt, hiszen az anyai nagyapjáról, Elvis Presleyről készült Baz Luhrmann filmet is ott mutatták be. „Teljesen varázslatos, hogy a filmemet akkor
mutatják be, mint az Elvist” – nyilatkozta Keough. Riley Keough az egyik főszerepet alakította az American Honey című Andrea Arnold filmben, amikor a forgatás egyik szünetében megismerkedett két lakota indián statisztával, Franklin Sioux Bobbal és Bill Reddyvel. Beszélgetni kezdtek, a fiúk meséltek arról, hogy milyen volt a Pine Ridge Rezervátumban felnőni, és lassan megfogalmazódott egy közös film ötlete, amelybe már Keough Los Angeles-i lakótársát, Gina Gammellt is bevonták.

Érdekesség:
A War Pony a legjobb elsőfilmnek járó díj mellett egy másikat is bezsebelt: a Once Upon a Time in Hollywood és a Paterson után ez a film is elhozta a Palm Dog-díjat, a legjobb kutya alakításnak járó elismerést. A War Ponyban végig fontos szerepet játszanak a kutyák, egyezüst uszkár pedig a történet fontos kulcsfigurájává válik.

Mi az a Cinema Niche?

A CINEMA NICHE (nís) egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban be nem mutatott,kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. Keressük azokat a kíváncsi embereket, akiknek elhozhatjuk a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveketés más személyes kedvenceinket. Segítünk az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak afejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.

A sorozat korábbi vetítései:
01. Pablo Larraín / The Club
02. Jia Zhangke / A Touch of Sin
03. Carlos Reygadas / Our Time
04. Apichatpong Weerasethakul / Memoria
05. Gaspar Noé / Vorte
06. Terrence Malick / A Hidden Life

https://www.facebook.com/CinemaNiche
Instagram

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ana de Armas pár szóból filmcímeket fejt meg
Következő cikk Itt a Gonosz halott új felvonásának erősen korhatáros előzetese