Guillermo del Toro: Rémségek tára – kritika


cabinetofcuriosities2 1Rémségek tára (Cabinet of Curiosities), alkotó: Guillermo del Toro, rendezte: Vincenzo Natali, David Prior, Ana Lily Amirpour, Keith Thomas, Catherine Hardwicke, Panos Cosmatos, Jennifer Kent, Guillermo Navarro, szereplők: Sebastian Roché, F. Murray Abraham, Kate Micucci, Dan Stevens, Ben Barnes, Crispin Glover, Rupert Grint, Andrew Lincoln, Essie Davis, amerikai horrorantológia, 60 perc, 2022 (16)

Megnyílt Guillermo horrortára

Guillermo del Toro, a sötét, libabőrös meséivel ismertté váló már Oscar-díjas rendező egyik legutóbbi munkája, a Rémségek tára a Netflixen. Az Alfred Hitchcock 50-es évektől futó műsorát, az Alfred Hitchcock bemutatját idéző széria a thriller műfaja helyett a horrort állítja középpontba. Hogy mennyire sikeresen, az más kérdés.

rupertAz antológiasorozat nyolc novellát vesz alapul, találunk itt H.P. Lovecraftot és del Toro saját művét is, ezek mindegyikét külön rendező bonyolítja le. Az epizódokat áthatja a mexikói rendező már kellően dark, gótikus világlátása, így nem lepődünk meg A faun labirintusához, A víz érintéséhez vagy a Rémálmok sikátorához hasonlatosan részletgazdag díszleteken, minőségi jelmezek kavalkádján, amiket idejekorán belaknak szörnyek, szellemek és hamar vérrel és emberi testrészektől piszkolódnak be.

A porondmester mutatványosai és történetei:

Guillermo Navarro (del Toro régi alkotótársa, nem mellesleg A faun labirintusa Oscar-díjas operatőre) rendezte a nyitódarabot, A 36-os raktárban  egy elhagyott tároló mélyén bukkan szörnyű titokra egy rasszista háborús veterán.
Vincenzo Natali (anno még a Kocka hozott neki hírnevet) dirigálta Temetői patkányokban a századforduló táján egy sírrabló próbál a rágcsálókkal megküzdve kikeveredni az adósságából.
David Prior epizódjában, A boncolásban egy idegen fajra bukkan a helyi seriff és halottkém barátja.cabinetofcuriosities2Ana Lily Amirpour vezetésével készült A külvilág. Ez a rész a szépségiparnak és a társadalom által nyomott szépségideálnak állít görbetükröt.
Keith Thomas Pickman modelljében festmények kergetik őrületbe azokat, akik rápillantanak.
A Catherine Hardwicke rendezte Álmok a boszorkányházban epizódban egy férfi próbál kapcsolatba lépni a túlvilággal, hogy rég elvesztett ikertestvérét megtalálja, kinek szellemèt halála után egy sötét erő ragadta el.
Panos Cosmatos pszichedelikus részében, A bemutatóban egy titkolózó milliárdos gyűjt össze egy híres emberekből álló vendégsereget, hogy egy drogmámorban töltött este után megvizsgálják legutóbbi szerzeményét.
Jennifer Kent A morajlásban elkísért egy ornitológus házaspárt egy apró szigetre. A madármegfigyelés mellett a nőnek a sziget egykori lakóinak szellemeivel és saját életének traumáival is meg kell küzdenie.

cabinet of curiosities 3 sjr1A kínálat kellően színes, aminek tálalásához a Mester kiválogatta a hozzá közel álló vagy hasonszőrű alkotókat, így adott is volt minden a minőségi borzongáshoz. Ám, ahogy az lenni szokott, ahány ház, annyi házmester, és nem mindenki végzi olyan eredményesen a munkáját. Itt is elég hullámzó a minőség, bár igaz ez egyén és ízlésfüggő is, ki melyik válfaját szereti jobban a műfajnak. Van, aki a kortárs darabokhoz vagy a lovecrafti viktoriánus horrorokhoz hajló témákhoz húz. A sötét mesék kedvelői inkább az utóbbi felé fognak hajlani, ezen sorok írója is ezeket az epizódokat kedvelte jobban.
Több helyen is problémák adódnak mind rendezés, mind a téma bemutatása terén, sajnos alapvetően egyik rész se váltja meg a műfajt, sőt a cselekménybeli csavarok sokszor kiszámíthatóak vagy ismert klisékbe torkollnak.  darkÉppen ezért előnyt élveznek az olyan részek, amelyeket némi varázslattal átszőtt atmoszféra jellemez. A történetek többsége amúgy alapvetően valamilyen kortárs problémára reflektál: bevándorló ellenesség, irreális szépségideál, a televízió befolyásoló ereje, nagyzolás, mások életének semmibe vétele.
Ami viszont örömmel tölti el a mozibolondokat az a hangulatos díszleteken belül menekülő, feltűnő, elhalálozó és sajnos sokszor háttérbe szoruló remek színészek gyülekezete: Sebastian Roché, F. Murray Abraham, Dan Stevens, Ben Barnes, Crispin Glover, Rupert Grint, Andrew Lincoln.

Összegészében érdekes és korántsem felesleges vállalkozás a Rémségek tára, a testhorrorok kedvelőinek például biztos élmény egye-egy epizód. Viszont, ha a Netflix úgy dönt, hogy Guillermo del Toro további darabokat húzhat elő a kelléktárából, picit mívesebbeket válasszon!
7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Brendan Fraser mesél ikonikus karaktereiről, mert volt Kőbunkó és Az őserdő hőse is
Következő cikk Lunistice – játékteszt