Slaycation Paradise – játékteszt


slaycation0Fejlesztő: Affordable Acquisition; Kiadó: Merge Games; Platform: PC, PS4|5, Switch, Xbox One & Series X|S

A Slaycation Paradise című toronyvédős akciójáték egy csaknem 30 éves játéknak állít emléket: a zombik, földönkívüliek és más különös teremtmények aprítása igazán szórakoztató, de tesztalanyunknak akad némi hiányossága.

A veterán játékosok tán emlékeznek a The Horde című bázisépítős stratégiai akciójátékra: a középkori világban elhelyezett hack and slash történet szerint ocsmány szörnyszülöttek igyekeznek mindent elpusztítani az általunk őrzött területeken, ám a szolgafiú bőrében kardunkkal, plusz a különböző védelmi építmények elhelyezésével sikeresen elháríthattuk a paradicsomlében tocsogó ostromokat. A Slaycation Paradise felépítettség szempontjából hasonló alkotás, mint az 1994-ben készült klasszikus, azonban ezúttal egy különös szerkezetnek köszönhetően bizarr vakációba csöppenhetünk, aminek következtében multidimenziók között utazhatunk olyan területekre, ahol kiélhetjük gyilkolási hajlamunkat.

slaycation1

Az alkotók debütáló produktumának sztorija tehát egyedi benyomást kelt, s nem rest mindezt a leghumorosabb tálalásban kamatoztatni. Összesen öt szinte teljesen eltérő küllemű zónában – úgymint teszem azt metróállomáson, a pokolban, szétrombolt városrészeken, valamint napsütötte tengerparton – lődözhetünk zombikra, földönkívüliekre és démonokra. A szinteken jellemzően hat vagy hét különböző küldetést teljesíthetünk, közben pedig adott idő alatt körökre osztva kell védenünk magunkat a hordák hullámokban érkező támadásaitól.

slaycation2

A missziók nem túl kreatívak, ugyanis kifejezetten önismétlőek, ellenben némelyikük igencsak humorosan sikerült, főleg a frappáns párbeszédeknek köszönhetően. Több AI társat is megmenthetünk (például a kutyánkat, feleségünket vagy a tinédzser gyermekünket), akiket végül a főhadiszállásunkon tanyázó űrlényünk asszisztálásában kérhetjük meg, hogy csatlakozzanak hozzánk feladataink elvégzésében. Mindegyik karakter eltérő skulóval vagy közelharci tárggyal aprít, az viszont valamennyiükben közös, hogy egyikőjük sem tud elhalálozni és kifejezetten segítőkészek.

slaycation3

Az óriás polipszerű idegennél egyébként roguelike stílus sajátosságait kamatoztatva hősünket felspécizhetjük, tehát erősebb offenzív képességekkel vagy akár magasabb életerővel is megspékelhetjük. Ehhez mindössze darálnunk kell nemeziseinket, lehetőség szerint minél többet. Olykor a pályákon elhelyezett ládákat is érdemes kinyitogatni, mert egyrészt stukkereket rejthetnek, másrészt pedig az azokból kipotyogó valuta segítségével tudunk védelmi tornyokat vagy falakat építeni. Eme tárolókból többek közt tervrajzok (fegyver vagy tákolmány) is kipotyoghatnak, amiket a bázisunkon tanyázó kereskedőnél aktiválhatunk.

A Slaycation Paradise-ban a falakhoz lehető legközelebb állva könnyedén keresztül tüzelhetünk rajtuk és kifilézett ellenségeink rövid idő elteltével szinte mindig vissza teleportálnak eredeti helyükre, s emiatt sokszor könnyedén lezúzhatják drágán felállított objektumainkat. Egy kooperatív mód nem lett volna rossz, mert ez a műfaj gyakorlatilag megköveteli magának, viszont a Survival (túlélő) mód valamelyest kárpótolja ennek hiányosságát.

7 szék

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Panda Punch – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Stamps Back - kritika
Következő cikk Alice Határországban 2. évad - kritika