The Tartarus Key – játékteszt


ttk key artFejlesztő: Vertical Reach; Kiadó: Armor Games Studios; Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S/X, Nintendo Switch

Az örökös kínban és szenvedésben lesz részünk, de vajon eljutottunk a legsötétebb mélység, a legsúlyosabb büntetések helyszínére a Tartarus Key-ben?

Azt hiszem, elég sokan vagyunk akiknek a gaming világba történő becsatlakozását meghatározta a Sony PlayStation 1994-es megjelenése és a játékiparra gyakorolt hatása. A kis szürke masina és az általa képviselt kezdetleges, ám nagyon jellegzetes korai 3 dimenziós grafikai stílus manapság egyre inkább reneszánszát éli és sorra jelennek meg a pofásabbnál pofásabb címek, amik ezt a képi megvalósítást használják. Valószínűleg a Vertical Reach munkatársai is kellemes nosztalgiával gondolnak 90-es évek második felére, de legalábbis üdítőnek találták annyira a stílust, hogy megidézzék ezt a korszakot egy kaland erejéig a The Tartarus Key-ben.

ttk01A The Tartarus Key története szerint Alex Young szerepét vesszük fel, aki egyszer arra ébred, hogy egy fura, ódon kastély fogja lett. Utolsó emléke szerint még otthonában pihent, majd rejtélyes módon a különös hely vendégszeretetét kénytelen élvezni. Az első szobában máris kamerák figyelik minden mozdulatát és egy hordozható adó-vevőn keresztül egy idegen szólítja meg. Hamar kiderül, hogy a vendéglátóinknál valami nem stimmel és többen is hasonló cipőben járunk, csak összedolgozva menekülhetünk meg a rejtvényekkel és fejtörőkkel gazdagon megszórt fogságból. Arról ne is beszéljünk, hogy Alex az előrehaladása során egyre hátborzongatóbb dolgokat lát, vagy legalábbis látni.

ttk04A The Tartarus Key egy belső nézetes horror játék, amiben leginkább a puzzle elemek és az atmoszféra dominál. Nem lesznek jumpscare-ek, nem kell menekülni egy legyőzhetetlen ellenfél elől, de még csak szét sem verhetünk semmilyen démoni lényt egy feszítővassal, vagy egy baseball ütővel. A készítők a hangsúlyt inkább arra fektették, hogy szépen lassan csorgassák az információkat és lépten-nyomon valamilyen misztikumot csorgassanak elénk, ami folyamatosan fenntartja az amúgy elég jól sikerült gyomorszorító feszültséget, ami végigkíséri a teljes játékot.
Fő inspirációként talán az első két Resident Evilt és az első két Silent Hillt tudnám említeni, amiknek ötvözete teljesen jól leírja ránk váró borzalmakat és fejtörőket. A puzzle elemek is kellően bonyolultak és hűen tükrözik az említett játékokat, többségük magától értetődő, de van ahol azért kellő körültekintéssel kell eljárni.

ttk06Grafikailag mint már említettem a The Tartarus Key a korai PS1-es játékok stílusát idézi, de nem csak a lowpoly elemeket sikerült tökéletesen hozni, hanem még a textúrák furcsa vibrálása is jelen van. Maximálisan megértem, ha jelen grafikai színvonal mellett ez sokaknak taszító, sőt igazából kicsit még akkor is az volt, amikor ez volt a standard. Van azonban az egésznek egy diszkrét bája és efelett a nosztalgia is keményen dolgozik a fejekben. Az audió is rendben van, a hangeffektek szépen szólnak és bár szinkron nem jutott a párbeszédek alá, de azt gondolom a stílust tekintve ez simán elfogadható ebben a formában. A tesztelt Series X változat minden hiba nélkül, tökéletesen futott, a tesztidőszak alatt semmilyen problémával nem találkoztam.

Összességében a The Tartarus Key egy remek élmény, ami kellemesen hat a hozzám hasonló boomerek nosztalgia központjára, de azon túl bárki másnak is megfelelhet, ugyanis kiváló iparos munkát végeztek a készítők. Technikailag és játékmenet szempontjából is szuper az élmény, alapjáraton 6-8 órát ígérnek a fejlesztők egy végigjátszásra, azonban ez ügyességtől és gyakorlattól azért erősen kitolódhat, valamint 3 különböző befejezést is előcsalhatunk a játékból. Garantáltan jól fog szórakozni, aki szereti a fejtörőket vagy vonzódik a 90-es évek látvány világához.

10 8

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Layers of Fear – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 45 éves a Grease - 15 érdekesség, Travolta könnyei és egy őrült rajongói teória
Következő cikk Apák napja a filmtörténelemben, megható videók és toplisták