73 érdekesség a 73 éves Bill Murray nem hétköznapi életéből


bill murray k1950. szeptember 21-én született Bill Murray úgy építgette saját legendáját, hogy közben arcára van írva, hogy amúgy nagy ívben tesz a világra. Érdekességek, lökött sztorik, videók és remek fotók egy nem mindennapi élet nem éppen unalmas hétköznapjaiból.

bill murray young1. Beceneve: Billy The Murricane, kollégája és barátja, Dan Aykroyd ragasztotta rá.
2. Teljes neve: William James Murray
3. 17 évesen vesztette el apját, aki mindössze 46 volt, amikor cukorbetegség miatt elhunyt. Anyja többször elvetélt, egyik testvére gyermekbénulással született.
4. A Veszett kutya és Glória (1993) forgatásán véletlenül eltörte Robert De Niro orrát.
5. A Szellemes karácsonyban (1988) három testvérével játszott együtt.
6. A Charleston RiverDogs és a Brockton Rox baseballcsapatok egyik tulajdonosa (és még kettőnek), de rengeteg szállal kötődik ehhez a sportághoz. Nem csak tulajdonos, van, ahol csapatpszichológus és van, ahol mókafelelős, humorigazgató is. Egy alkalommal beszaladt az esőzés miatt a pályát takaró fehér ponyvára, majd ugrált rajta egy kicsit, így szórakoztatva a közönséget.

7. Az Idétlen időkig (1993) forgatásán kétszer harapta meg a mormota. Később ezt a producer cáfolta és azt mondta, a mormota csak meg akarta harapni, de ezzel valószínűleg nem volt egyedül.
8. Pedig Bill volt az, aki az utcai jelenet forgatásán bámészkodók számára felvásárolta egy közeli pékség teljes árukészletét, mivel többen közülük éhesnek tűntek.
9. A Szellemirtók (1984) Dr. Peter Venkmanje eredetileg John Belushi (1949-1982) lett volna.

36 év után a Szellemirtók stábja is újra együtt nosztalgiázott

10. Murray megállapodást kötött a Columbiával, hogy csak akkor szerepel a Szellemirtókban (1984), ha a stúdió finanszírozza a Borotvaélen (1984) című filmet. A Borotvaélen ugyan előbb lett kész, de csak a Szellemirtók sikere után mutatták be.
11. A Borotvaélen (1984) bukása után úgy gondolta, egy időre szakít a vígjáték műfajával. Közben azért nem tétlenkedett, Párizsba utazott, ahol filozófiát és történelmet tanult a Sorbonne-on.
12. Lelkes golfozó, számos versenyen elindult.bill murray young olda13. Nem láthattuk őt Bruce Wayne/Batman, Han Solo, Forrest Gump, Larry Flynt, Willy Wonka vagy éppen Indiana Jones szerepében, mint ahogy nem adta hangját Sully, Shrek és Buzz Lighyear karakterének sem. Az egyeztetési problémák mellett el kell fogadnunk a másik okot is, egyes szerepek egyszerűen nem voltak neki valók. Rengeteg cikk foglalkozik azzal, hogy Murray karrierjének szempontjából ezek hátrányt vagy inkább előnyt jelentettek, hiszen a későbbi nyerteseknek anyagi és szakmai megbecsülés mellett azért rendesen kijutott a beskatulyázásból is.bill murray 614. A pacákban (1979) cameózott egyet, de végül ezt a jelenetet kivágták. Miután a Törvényszéki héjákat (1986) eredetileg neki és Dustin Hoffmannak szánták, de egyiküknek sem kellett a szerep, Murray karakteréből nőt csináltak, így lett belőle Laura Kelly Debra Winger alakításában. Robert Downey Jr. egyszer azt találta mondani, hogy a Vasemberben (2008) is felajánlottak neki egy szerepet, de nem árulta el, hogy konkrétan melyik volt az.
15. A Veszett kutya és Glória (1993) forgatása idején a Mormota-napi ünnepség miatt egy rövid időre elhagyta a produkciót, hogy hódolhasson régi szenvedélyének. Ez még az Idétlen időkig előtt történt.
16. Mikor a Garfield (2004) forgatókönyvén meglátta Joel Cohen nevét, azonnal rábólintott. Később kiderült, hogy Joel Coennel tévesztette össze őt.
17. Nincs sajtósa, ügynöke, menedzsere, fodrásza és sminkese sem. Utolsó ügynökét még 2000-ben rúgta ki, azóta automata fogadja a hívásokat egy 800-as (díjmentes) számon.bill murray 118. Az Oklahoma! a kedvenc musicalje.
19. Ötször jelölték Golden Globe-díjra egyszer nyerte el (Elveszett jelentés).
20. Az arca tinédzserkori bőrproblémák miatt lett ilyen.bill murray 721. Első feleségével Las Vegasban házasodtak 1981-ben a Super Bowl alatt. Később a templomi ceremóniát is megtartották.
22. A Zombielandben (2009) barátja és lelkes rajongója, Woody Harrelson kérésére vállalt szerepet.

23. Étterme is van. A fia, Homer pedig egy bárt vezet Brooklynban, ahová Murray is beállt a nyitónapon pultozni.
24. Harold Ramis olyan volt neki, mint egy testvér, ám az Idétlen időkig (1993) forgatásán úgy összevesztek, hogy csak Ramis halála (2014) előtt nem sokkal beszéltek újra egymással.
25. Egy kanadai hip-hop együttes Bill Murray című számot is prezentált tiszteletére.

26. A Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregiszterében négy kulturális, történelmi és esztétikai szempontból jelentős filmje is van, az Aranyoskám (1982), a Szellemirtók (1984), az Idétlen időkig (1993) és az Okostojás (1998).
27. Kilenc gyerekből az ötödikként született, ír felmenőkkel bír.
28. A jezsuitákhoz járt iskolába, ahol sportolt és színjátszással múlatta az időt.
29. Murray eredetileg orvosi pályára készült.
30. A tervei füstbe mentek, mikor 20 évesen 4,5 kilogramm marihuánával kapcsolták le a hatóságok a chicagói O”Hare reptéren. A humora mentette meg, próbára bocsátották, viszont kirúgták a Regis Főiskoláról.bill muray 531. Testvére, Brian meghívására komédiát kezdett el tanulni, ennek köszönheti, hogy végül nem kallódott el. A sors furcsa fintora, hogy éppen Chicagóban vett leckéket.
32. Két házasságából hat gyereke született.
33. A Golfőrültekben (1980) a teljes szövegét improvizálta. 6 nap alatt felvették vele az összes jelenetét.
34. A Tökös tekés (1996) végén valóban megszerezte azokat a pontokat, a reakciók teljesen valósak.
35. Négy helyen van háza.
36. Siker ide vagy oda, sokszor küzdött depresszióval és az öngyilkosság gondolatával is eljátszott.

Bill Murray és a Tao

37. Az Ahol a bölény dübörög (1980) forgatásán az igazi Hunter S. Thompson egy székhez kötözte és egy medencébe lökte őt. Majdnem megfulladt.bill murray hunter s thompson
38. Hatalmas partiarc. Bárhol és bármikor képes összehozni egy ütős bulit vagy spontán megjelenni, ahol fiatalokat megszégyenítő módon érzi jól magát. Mindene a karaoke és azt beszélik, az edényeket is elmosogatja.
39. A Saturday Night Live felvétele során Chevy Chase-zel való vitája majdnem tettlegességig fajult. Chase a vita hevében azt mondta rá, olyan az arca, mintha Neil Armstrong landolt volna rajta.
40. Az Elveszett jelentés a kedvenc saját mozija.

Elveszett jelentés 2-ből 1

41. 1978-ban egy napot játszott a Grays Harbor Loggers baseballcsapatában. Régi álma volt, hogy profi játékos legyen.
42. Nem lehet szelfit készíteni vele. Voltak, akik ezt nem vették komolyan és a háztetőről ledobott mobiljuk bánta.bill murray 443. Nem szokta megválogatni a szavait, a Charlie angyalai (2000) forgatásán kerek perec megmondta Lucy Liunak, hogy nem tartja őt jó színésznőnek. Az pedig majdnem megütötte őt.
44. Mikor a Disney nem akarta finanszírozni az Okostojás (1998) helikopteres jelenetét, Murray kiállított egy 25 ezer dolláros csekket Wes Anderson rendezőnek, aki végül soha nem váltotta be.

45. Ő maga egyébként 9 ezer dollárt kapott az Okostojásban alakított szerepéért, de még így is jól járt, mert a forgatókönyvet elolvasva azt mondta, ingyen is megcsinálná.
46. A Saturday Night Live előtt a mindössze egy évadot megélt Saturday Night Live with Howard Cosell című műsorban szerepelt a televíziózás történetének egyik legnagyobb bukását produkálva, Cosellnek, a híres sportújságírónak ugyanis semmi tapasztalata nem volt a komédiázást illetően.

marco grobb
fotó: Marco Grob

47. A Late Show with David Letterman első vendége volt 1982-ben és az utolsó 2015-ben.
48. Gyerekkorában mindenhonnan kidobták, így a cserkészcsapatból is.
49. A középiskola alatt egy golfklubban dolgozott.

50. Három fiútestvére is színész.
51. Lánytestvére Domonkos-rendi apáca, aki az országot járja egyszemélyes „show-jával”, ahol Sziénai Szent Katalin életéről mesél.bill murray nadrag
52. Egyszer eltévedt Balin egy motorral, majd előadást tartott a helybelieknek, pedig nem is beszéli nyelvet.
53. 2006-ban a Földközi-tengeren tűnt fel egy régészeti ásatáson.

54. Az Idétlen időkig (1993) a producerek ragaszkodtak hozzá, hogy vegyen fel egy személyi asszisztenst. Végül egy siketet alkalmazott, aki az amerikai jelnyelvet beszélte.
55. A hetvenes és nyolcvanas évek nagy nevettetői közül jó néhányat mondhat a barátjának.bill murray snl56. Egy alkalommal a Wu-Tang Clan két tagjával lógott a texasi Austinban, amikor betértek egy bárba iszogatni. Nem csak fogyasztottak, hanem beálltak a pult mögé dolgozni, ám a rendeléseket figyelmen kívül hagyva mindenkinek tequilát szolgáltak fel.
57. Az Édes vízi élet (2004) főszerepéért 40 órát búvárkodott, le is vizsgázott.
58. Tinédzserként barátaival zenekart alapított Dutch Masters néven, ahol ő volt az énekes.bill murray profile59. Az Elveszett jelentést (2003) szokás úgy felemlegetni, mint ahol tökéletesen működik a kémia a két színész között. Pedig ez a valóságban nagyon nem így volt. Vele és Scarlett Johanssonnal annyira kínkeservesen ment a dolog, hogy Sofia Coppola több alkalommal döntött a felvétel másnapra halasztásáról.

Az Elveszett jelentés párbeszédek nélkül is működik

60. A látszat ellenére a Bombázók a seregnek (1981) forgatását sem élvezte. Azt mondta, soha többet nem fog együtt játszani Sean Younggal és így is lett.
61. Soha nem vezet, ha ivott, egyszer azonban mégis lemeszelték a svéd rendőrök egy golfautóval. Mint később kiderült, akkor is józan volt, a golfautóval való közlekedés pedig csak egy hirtelen ötlet volt.bill murray joreggelt62. Az Isten nem ver Bobbal (1991) forgatása alatt végig utálták egymást Richard Dreyfuss-szal, akárcsak az általuk alakított karakterek.

63. De nem csak vele volt gondja, Laura Ziskin producert pl. egy tóba dobta és a szemüvegét is eltörte, amit aztán – ugyancsak – elhajított.
64. Csak egy részt látott a Seinfeld című sorozatból (1989-1998), éppen az utolsót és azt mondta róla, hogy rettenetes.
65. A pofonok földjét (2004) ellenben korszakos műnek tartja a komédia szempontjából.
66. Egyszer megjelent egy legénybúcsún, ahol unszolásra, de végül csak mondott egy beszédet: “Ha azt hiszed, megvan az igazi, vidd el egy világ körüli útra. Utazzatok olyan helyre, ahová nem könnyű eljutni és ugyanolyan nehéz kijutni. Ha együtt érkeztek vissza a reptéree és még mindig szereted, akkor azonnal vedd el ott a reptéren!”
bill murray 267. Az Idétlen időkig (1993) volt Michael Shannon első filmszerepe. Shannon hallotta, hogy Murray a forgatási szünetekben Talking Headset hallgat, amit ő is nagyon szeretett. Megpróbált hát szóba elegyedni vele, de az egész beszélgetés borzalmasra sikerült. Shannon ezt elmesélte Ramisnek, aki bocsánatkérésre biztatta Murrayt, de ő ettől csak még hülyébbnek érezte magát.

Közel 30 év után Bill Murray megint Mormota-napra ébred

68. 2007-ben jammelt egyet Eric Claptonnal. A Crossroads Gitár Fesztiválon gitározgatott a színpadon, mikor megjelent mögötte a brit zenész, aki hangszert ragadott, és beszállt a buliba.

69. Az Amerikai Filmintézet Top 100 vígjáték listájából 4-ben játszott.bill muray festmeny
70. A Francia Kiadásban kilencedszer dolgozott együtt Wes Andersonnal, és már most hivatalos, hogy a tizedik alkalom is összejön.

71. Az egyik legmókásabb interjú, amit adott, pedig szinte az összeset elbohóckodja.

Bill Murray megint olyan interjút adott, hogy szem nem marad szárazon

72. Szívesen énekel régi cimboráival.

Összeültek a régi Szellemirtók, Bill Murray, Dan Aykroyd és Ernie Hudson

bill murray73. 2023-ban a 43 éves zenész Kelis volt a párja, ezzel szolgáltatva a legvalószínűtlenebb románcot a bulvárnak.
kelis bill
Legutóbb ezekben láttuk:

A francia kiadás – kritika

 

Felkeverve – kritika

A holtak nem halnak meg – kritika

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia – kritika

bill murrayFura lett volna:)

Wes Anderson Gyűrűk Ura-filmje így nézne ki, Bill Murray Gandalf, Willam Dafoe Gollam

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Wham! - kritika
Következő cikk It's a Wrap! – játékteszt