Torn Away – játékteszt


5mkiqubw

Fejlesztő: perelesoq; Kiadó: perelesoq, Hawthorn Games; Platform: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Képeskönyvbe illő, rajzos grafikával mutatja be a Torn Away a háború megpróbáltatásait, de a végeredmény így sem lett vidám, és nem is csak a sztori miatt.

A II. Világháború kétségtelenül a XX. század és egyben az egész emberiség egyik legborzasztóbb korszaka, több tízmilliók estek áldozatul mindkét oldalon. Rengeteg film és játék is feldolgozta már ezt a szenvedéssel teli időszakot és nem tesz másképp a Torn Away sem. Ne egy vad akciójátékra számítson azonban senki, az orosz perelesoq csapata alapvetően egy kalandjátékot hozott tető alá, amely azonban sok más játékelemmel kiegészítve igyekszik valami szokatlant és érdekeset lerakni az asztalra.

Mindent Asya, a tízéves kislány szemszögéből élünk át. A történet még a háború kitörése előtt kezdődik és szépen krónikusan bemutatja a jól ismert történéseket, a németek hadüzenet nélküli támadását, a családfő frontra vonulását, majd a kislány és édesanyja deportálását egy táborba. A cselekményt nem nagyon szeretném kitárgyalni, mert alapvetően a narratíva jelenti a játék lelkét. Legyen elég annyi, hogy sikerül megszökni (ezt maga a játék ajánlója is elárulja) és a fő cél a hazajutás lesz, hihetetlen megpróbáltatások közepette.

Játékmechanikailag a kalandjáték szegmensek viszonylag jónak mondhatóak, habár nagy kihívást nem tartogatnak. Viszonylag kevés dologgal tudunk interakcióba lépni, így nagyon elakadni nem lehet. Az első ilyen részben édesanyánk születésnapjára kell felkészülni – ez egyfajta tutorialként is felfogható. Később aztán akadnak mindenféle minijátékok is, mint a táborban a cipők javítása és tisztogatása – ezek szintén nem bonyolultak, ugyanakkor nem is különösebben izgalmasak, de legalább nincsenek túlzásba víve. Akadnak azonban platform részek is, sőt olyanok is ahol first person nézetben kell futkosnunk. Sajnos a játék ezen szekciói azonban elég gyengén kivitelezettek. Kifejezetten ötletszegény és repetitív a kidolgozás, továbbá olyan érzése van az embernek, mintha nem is lennének teljesen készen, vagy csak időkitöltés miatt kerültek volna be.

Vérzik a szívem és érzéketlen sem szeretnék lenni, de azt kell mondjam, hogy sajnos a Torn Away nem igazán jó játék. A grafika és a látvány képek alapján ugyan izgalmas és látványos a választott műfajon belül, szinte képeskönyvbe illő, de mozgás közben már kissé elnagyoltnak tűnik (különösen a 3D-s részek) és gyengén animált. A játékmenet pedig kifejezetten gyenge és unalmas (lehet jobb lett volna egy vizuális novellát összehozni). Egyedül a sztori az, amely valamennyire ösztönzi a játékost, habár az sem kiemelkedő, nagy meglepetéseket nem tartogat. Rossz érzés, hogy nem tudom megdicsérni Asya tragikus kalandját, de csak azért mert érzékeny témát feszeget, sajnos nem lehet automatikusan felpontozni semmit. Így aztán inkább a korszak, vagy a játékstílus fanatikus kedvelőinek ajánlom, de talán sietni nem kell és érdemesebb megvárni míg akciós lesz valahol.

6. szék

 

Legutóbb ezeket teszteltük:

Red Matter / Angry Birds VR: Isle of Pigs – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az ördögűző: A hívő - kritika
Következő cikk Manta mánia 3 az 1-ben, avagy a Manta mozik nyomában akkor és most