40 film 1984-ből 1. rész


1984 filmek 140 éve volt 1984, ezért úgy döntöttünk, hogy alaposabban megemlékezünk róla. 1984 természetesen nemcsak George Orwell regénye miatt fontos, hiszen volt ebben az évben sok jó film, meg persze néhány kevésbé jó is. Szerzőnk beült egy időgépbe, visszament négy évtizedet és rengeteg kincset talált. 40. évfordulóhoz 40 film dukál, melyeket 3 kategóriába osztottunk: a 30 legjobb, 5 vacak, plusz külön 5 magyar alkotás. Az időgép biztonsági övét bekapcsolni! Következzék az 1. rész:

LEGJOBB FILMEK (30-11.)

A Los Angeles-i olimpia a keleti blokk országai nélkül, Band Aid, Reagan újabb választást nyer, Life Is Life, merénylet Indira Gandhi ellen, felbukkan a Modern Talking, Platini parádézik az EB-n, Born In The U.S.A., Miami Vice, Purple Rain, meghal Truffaut, megszületik Avril Lavigne, Katy Perry és Scarlett Johansson – na meg egy csomó jó film. Arra nem volt időnk és lehetőségünk, hogy minden létező 1984-es filmet megnézzünk, de amiket láttunk, azok közül az alábbiakat szerettük a legjobban.1 resz30. Karate kölyök (The Karate Kid); rendező: John G. Avildsen; főszereplők: Ralph Macchio, Pat Morita, William Zabka, Elisabeth Shue, Martin Kove; amerikai küzdősportfilm; 127 perc; premier: 1984.06.22., magyarországi mozibemutató: –

John G. Avildsen nyolc évvel a Rocky után egy kicsit hasonló történetet vitt vászonra, csak ezúttal egy távol-keleti küzdősportot választott. A filmbeli Daniel LaRusso ugyanolyan underdog a saját sportágában, mint amilyen Rocky Balboa volt a ringben. A főszerepet alakító Ralph Macchio 22 éves volt a forgatáson, de egy perccel se nézett ki többnek 12-nél. A váratlanul nagy sikert aratott film több folytatást kapott, nem beszélve a különböző spinoffokról, aztán 2010-ben jött egy remake Jackie Channel. És ami a legdurvább: idén decemberben jön egy újabb KK film, amiben Chan mellett Macchio is visszatér.

Legjobb jelenet: Miyagi mester leissza magát és fény derül a szomorú titkára (Pat Morita valószínűleg ennek a jelenetnek köszönhette az Oscar-jelölést)

Legjobb szöveg: „Okinawában a Miyagik csak két dolog tudnak: halászás és karate.”

29. Gyilkos robotok (Runaway); rendező: Michael Crichton; főszereplők: Tom Selleck, Cynthia Rhodes, Gene Simmons, Kirstie Alley; amerikai sci-fi-akciófilm; 99 perc; premier: 1984.12.14., magyarországi bemutató: 1987.02.19.

Michael Crichtont leginkább a Jurassic Park regények írójaként ismerjük, de rendezett ő filmeket is: az eredeti Westworldöt, a Kómát és a Gyilkos robotokat. Utóbbi egy olyan közeljövőben játszódik (1984-hoz képest), ahol a robotok már a mindennapi élet részei, és nagyon ritkán van velük gond, mígnem felbukkan egy terrorista hajlamokkal bíró tudós, akit a KISS zenekar basszusgitárosa, a hosszúnyelvű Gene Simmons alakít. A filmet rengetegen nézték meg a magyarországi mozikban, de ennek az is volt az oka, hogy akkoriban még kevés hollywoodi produkciót mutattak be nálunk.

Legjobb jelenet: a Simmons alakította Dr. Luther feltámad

Legjobb szöveg: „Ramsay, tévéadásban vagy!” „Leszarom.”

28. Mindenem a tied (All Of Me); rendező: Carl Reiner; főszereplők: Steve Martin, Lily Tomlin, Madolyn Smith, Victoria Tennant, Richard Libertini, Dana Elcar, Jason Bernard; amerikai vígjáték; 93 perc; premier: 1984.09.21., magyarországi mozibemutató: –

Egy elhunyt milliomos nő lelke – némi vajákos segítséggel – a saját ügyvédjébe száll bele, akivel eleve nem ápolt jó viszonyt. A két személyiség odabent összebunyózik a test irányításáért, időnként fergeteges következményekkel. Steve Martin szerint ezzel a komédiával indult az általa érettnek hívott korszaka.

Legjobb jelenet: Martin elképesztő mozdulatokkal próbál úrrá lenni magán, de nem tud arra menni, amerre szeretne.

Legjobb szöveg: „Ez az én testem! Nem fogom megosztani senkivel!” „Ettől mindenki nagyon csalódott lesz.”
mindenem a tied27. Star Trek III: Spock nyomában (The Search For Spock); rendező: Leonard Nimoy; főszereplők: William Shatner, DeForest Kelley, James Doohan, Walter Koenig, George Takei, Nichelle Nicols, Christopher Lloyd, Merritt Butrick, Leonard Nimoy; amerikai sci-fi; 105 perc; premier: 1984.06.01., magyarországi mozibemutató: –

A Star Wars sikere nyomán a mozivászonra feltámasztott Star Trek – a SW-hoz hasonlóan – a kellően drámai második résszel aratta a legnagyobb elismerést. A Spock halálával záruló Khan haragja című alkotást a Spock nyomában című harmadik rész követte, ami már egyből ellövi, hogy a hegyes fülű karakter minden bizonnyal feltámad. Mivel itt alig volt szerepe, ezért Leonard Nimoy kellően el tudott mélyülni újoncként a rendezésben. Ráadásul bebizonyította, hogy ő is ért a drámához: itt is meghal egy fontos (jó) szereplő, és az Enterprise űrhajóval szintén tragikus dolog történik.

Legjobb jelenet: a tragikus dolog, ami az Enterprise-szal történik

Legjobb szöveg: „Úristen, doki… Mit tettem…?”

26. Csillagember (Starman); rendező: John Carpenter; főszereplők: Jeff Bridges, Karen Allen, Charles Martin Smith, Richard Jaeckel; amerikai sci-fi; 115 perc; premier: 1984.12.14., magyarországi mozibemutató: 1989.03.09.

John Carpenter 1982-ben A Dolog című filmben egy igencsak agresszív, rossz szándékú földönkívülit szabadított az emberiségre, aztán nem sokkal később úgy döntött, hogy elkészíti a jóindulatú E.T. felnőtt verzióját, lényegében egy road movie formájában. Az elhunyt férfi alakját felvevő idegen szerepében Jeff Bridges fura alakítást nyújt – nem biztos, hogy ma egy ilyen teljesítmény Oscar jelölést érne.

Legjobb jelenet: a Csillagember megkóstolja az almás pitét az országúti fogadóban

Legjobb szöveg: „Akkor vagytok a legjobbak, amikor a legrosszabbul állnak a dolgok.”

25. Végtelen történet (The NeverEnding Story / Die unendliche Geschichte); rendező: Wolfgang Petersen; főszereplők: Barret Oliver, Noah Hathaway, Tami Stronach, Thomas Hill, Alan Oppenheimer; nyugatnémet-amerikai fantasy; 94 perc; premier: 1984.04.06., magyarországi mozibemutató: 1986.12.18.

A beszédes nevű Michael Ende regényéből forgatott filmet a két évvel korábban bemutatott Das Boot rendezője, Wolfgang Petersen, aki a Végtelen történettel már a hollywoodi karrierjét is megalapozta. Endével sikerült alaposan összevesznie, ugyanis jelentős mértékben eltért az eredeti sztoritól, és nem is filmesítette meg a teljes könyvet. A később két folytatást is kapó fantasy egy meglehetősen sötét sztori, szóval legalább annyira nem gyerekeknek való, mint Az Idő Urai. Számos effekt special editionért kiált, de ettől függetlenül emlékezetes alkotásról van szó, csak Limahl betétdalát és frizuráját tudnánk feledni.

Legjobb jelenet: amikor a könyvet olvasó Bastian rájön, hogy ő is részese a sztorinak

Legjobb szöveg: „Szeretem a gyerekeket.” „Reggelire?”

Vicces visszatekintés gyerekkorunk kedvencére a Végtelen történetre

24. A smaragd románca (Romancing The Stone); rendező: Robert Zemeckis; főszereplők: Kathleen Turner, Michael Douglas, Danny DeVito, Zack Norman, Alfonso Arau, Manuel Ojeda, Holland Taylor, Mary Ellen Trainor; amerikai kalandfilm; 106 perc; premier: 1984.03.30., magyarországi mozibemutató: 1986.03.20.

Egy sikeres New York-i regényírónő testvérét elrabolják Kolumbiában. Ő azonnal a helyszínre utazik, és mindenféle kalamajkába csöppen egy amerikai expat oldalán. Robert Zemeckis sok korai bukta után ezzel a filmmel bizonyította, hogy képes kasszasikert előállítani, és egy évvel később a Vissza a jövőbe első részével végképp bizonyított. A smaragd románca nem öregedett annyira jól, de még mindig jobb, mint A Nílus gyöngye címre hallgató folytatás. A Douglas-Turner-DeVito triász később még egy filmben működött közre (A rózsák háborúja, DeVito rendezésében), de annak semmi köze nem volt az első kettőhöz. A Smaragd forgatókönyvét jegyző Diane Thomas másfél évvel a film bemutatása után elhunyt autóbalesetben.

Legjobb jelenet: amikor kiderül a kolumbiai gengszterről, hogy óriási lektűr rajongó

Legjobb szöveg: „A francba, feloszlott a Doobie Brothers! Kurva élet! Ez mikor történt?” „Maga mióta él itt?” „Az idők kezdete óta!”

23. Ha eljönnek a bomberek (Streets Of Fire); rendező: Walter Hill; főszereplők: Michael Paré, Diane Lane, Willem Dafoe, Amy Madigan, Rick Moranis, Deborah Van Valkenburgh, Richard Lawson, Rick Rossovich, Bill Paxton; amerikai zenés akciófilm; 93 perc; premier: 1984.06.01., magyarországi mozibemutató: –

A rettenetes magyar címmel ellátott Streets Of Fire-höz nagy reményeket fűzött Walter Hill rendező, és úgy gondolta, hogy legalább annyira sikeres lesz, mint előző alkotása, a 48 óra. Nem így lett, és talán ez is lehetett az oka annak, hogy a jobb sorsra érdemes Michael Paré (aki ismeretlen színészként kapta meg a főszerepet) aztán hamar eltűnt a süllyesztőben. Érdekesség, hogy a Joan Jett / Belinda Carlisle típusú rockénekesnőt alakító Diane Lane csupán 18 éves volt a forgatás során. A Streets Of Fire annak idején ugyan megbukott, de ma már kultuszfilm, köszönhetően többek között Ry Cooder nagyszerű zenéjének és a magyar születésű Andrew Laszlo operatőri munkájának. Listánkon ez a film sokkal magasabb helyen is végezhetett volna, ha nem lenne benne egy ocsmány mozzanat (Paré egy jelenetben ököllel kiüti a szerelmét alakító Lane-t, hogy ne zavarja meg a terve végrehajtásában), amit nem hogy 2024-ben, de még 1984-ben sem indokolhatott volna semmi.

Legjobb jelenet: Tom Cody végső összecsapása Ravennel

Legjobb szöveg: „Csak azért nem verem ki a szart belőled, mert túl könnyű lenne.”

22. Gumiláb (Footloose); rendező: Herbert Ross; főszereplők: Kevin Bacon, Lori Singer, John Lithgow, Dianne Wiest, Chris Penn, Sarah Jessica Parker; amerikai zenés dráma; 107 perc; premier: 1984.02.17., magyarországi mozibemutató: –

Ismét egy béna magyar cím, és ismét egy zenés film. Aki azt gondolná, hogy a sztori túlságosan elrugaszkodott, annak csak annyit mondhatunk, hogy a film részben megtörtént eseten alapul, és manapság is vannak olyan helyek az amerikai Biblia-övezetben, ahol a popkultúrát nem szívesen látják (hallják). Kevin Bacon remek táncos, bár az akrobatikusabb jelenetekben kaszkadőr helyettesítette. A 2011-es remake tűrhetőre sikeredett, de az eredeti az igazi.

Legjobb jelenet: a táncoló lábfejek a főcím alatt, miközben Kenny Loggins slágere szól

Legjobb szöveg: „Hallgatod a Police-t?” „Nem, de láttam őket.” „Koncerten?” „Nem, itt jönnek mögöttünk.”

21. Az utolsó csillagharcos (The Last Starfighter); rendező: Nick Castle; főszereplők: Lance Guest, Dan O’Herlihy, Robert Preston, Catherine Mary Stewart, Norman Snow, Barbara Bosson, Chris Hebert; amerikai sci-fi; 101 perc; premier: 1984.07.13., magyarországi mozibemutató: 1988.05.10.

A történet olyan, mintha egy kamasz írta volna: a lepukkant trailerparkban élő Alex rekordot dönt egy videojátékban, amiről kiderül, hogy földönkívüliek helyezték ott el, és ezután már viszik is el az idegenek a srácot, mert a gameres képességei alapján nagyon jó űrpilóta lehet. Az utolsó csillagharcos mégis egy szerethető marhaság, talán még a bűnös élvezet kategória is túlzás lenne vele szemben. Az effekteket a Tronhoz hasonlóan az akkori számítógépes technológia segítségével keltették életre, és már akkoriban is eléggé hiteltelennek tűntek, főleg a Star Wars filmek élethű látványvilága után. A 2010-es években a rajongók állítólag elindítottak egy crowdfundingos pénzgyűjtést, hogy a poros effekteket modern CGI-ra cseréljék, de ebből végül nem lett semmi.

Legjobb jelenet: vitathatatlanul az a snitt, amikor Alex béta-verziója átalakulófélben van a takaró alatt

Legjobb szöveg: „Hány pilóta maradt életben?” „Téged is beleértve? Egy!”

20.) Indiana Jones és a végzet temploma (Indiana Jones And The Temple Of Doom); rendező: Steven Spielberg; főszereplők: Harrison Ford, Kate Capshaw, Ke Huy Quan, Amrish Puri, Roshan Seth, Raj Singh; amerikai kalandfilm; 118 perc; premier: 1984.05.23., magyarországi mozibemutató: 1986.07.31.

A második Indy film egy évvel az első előtt játszódik, és csak Harrison Ford tért vissza a színészek közül. A helyszín ezúttal Ázsia – először Kína, aztán India. A hangvétel jóval sötétebb, mint a Frigyláda esetében, aminek az volt az oka, hogy Steven Spielberg rendező és George Lucas producer-forgatókönyvíró is épp váláson ment keresztül. Spielberg ezen a forgatáson jött össze Kate Capshaw színésznővel, aki meglehetősen irritáló alakítást nyújt, de az Indy filmeknek sosem a női karakterek voltak az erősségei. A Kristálykoponyáig ez volt a leggyengébb Indiana Jones film, de azért vannak kifejezetten jó momentumai.

Legjobb jelenet: a csillés üldözés, aztán a végső összecsapás a hídon.

Legjobb szöveg: „Kali Ma! Kali Ma!”

19.) 2010; rendező: Peter Hyams; főszereplők: Roy Scheider, John Lithgow, Helen Mirren, Bob Balaban, Keir Dullea, Douglas Rain, Elya Baskin; amerikai sci-fi; 116 perc; premier: 1984.12.07., magyarországi mozibemutató: –

Arthur C. Clarke 1982-ben adta ki a 2001: Űrodüsszeia folytatását, melyre hamar lecsapott Hollywood. Stanley Kubrick természetesen hallani sem akart róla, hogy ő üljön a direktori székbe, viszont áldását adta a projektre, és sok sikert kívánt a helyére kinevezett Peter Hyams-nek. Dr. Floyd szerepében új színész került a produkcióba, Roy Scheider, azonban Keir Dullea és Douglas Rain is visszatért (utóbbi ismét HAL hangjaként). A 2010 természetesen nem lett olyan lenyűgöző, mint a 2001, de korrekt folytatás, Helen Mirren orosz nyelvtudása és kiejtése pedig bámulatos.

18. Szörnyecskék (Gremlins); rendező: Joe Dante; főszereplők: Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Polly Holliday, Frances Lee McCain, Judge Reinhold, Corey Feldman, Dick Miller, Keye Luke; amerikai horror-vígjáték; 106 perc; premier: 1984.06.08., magyarországi mozibemutató: –

Ismét Spielberg, de ezúttal produceri minőségben; a rendezői székben Joe Dante. A történet főszereplője egy Gizmo nevű mogwai, akiből később egy csomó gremlin alakul ki. Ez elsőre talán nem annyira érthető, de nem túl bonyolult a sztori. A Szörnyecskék egy nem is annyira vidám karácsonyi történet, és ugyan az akkori jelenben, vagyis 1984-ben játszódik, a film mégis olyan időtlen, vagy inkább időelőtti hangulatot áraszt vizuálisan, mintha az ötvenes, vagy akár a harmincas évek Amerikájában járnánk.

Legjobb jelenet: Gizmo jelentős bullyinget szenved el a gremlinektől

Legjobb szöveg: „Gizmo kaka!”

A Szellemirtók és a Szörnyecskék közös filmben – videó

17. Legénybúcsú (Bachelor Party); rendező: Neal Israel; főszereplők: Tom Hanks, Adrian Zmed, Tawny Kitaen, George Grizzard, Barbara Stuart, Robert Prescott, William Tepper, Barry Diamond, Gary Grossman, Michael Dudikoff, Bradford Bancroft; amerikai vígjáték; 105 perc; premier: 1984.06.29., magyarországi mozibemutató: 1990.09.20.

Régebben azt gondoltam, hogy a Legénybúcsún csak tinédzserként lehet szórakozni, de nemrég újranéztem, és kénytelen voltam elismerni, hogy egyáltalán nem öregedett rosszul. Ez volt Tom Hanks első filmje a befutását eredményező Csobbanás után, és a témájához illően persze tele van öv alatti poénokkal, melyek (többnyire) nem lépik át az ízléstelenség határát. Hát igen, régen még a klotyóhumor is intellektuálisabb volt.

Legjobb jelenet: a végén a bunyó a 3D-s moziban

Legjobb szöveg: „Ryko, kapcsold le a villanyt!” „Pilács!”

16. 1984 (Nineteen Eighty-Four); rendező: Michael Radford; főszereplők: John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton; brit disztópikus dráma; 110 perc; premier: 1984.10.10., magyarországi mozibemutató: 1993.03.05.

George Orwell 1948-ban írta meg (és 1949-ben adta ki, egy évvel a halála előtt) 1984 című regényét. A szimbolikus cím arra utal, hogy a könyvben felvázolt döbbenetesen sötét jövő 1984-re válhat valósággá. A műből már 1956-ban is készült egy filmadaptáció, de a definitív verzió az 1984-es keltezésű alkotás, mely legalább annyira borúsra sikeredett, mint a regény. John Hurt sok más szerepéhez hasonlóan itt is megjárja a poklok poklát, de az élete utolsó filmjében látható Richard Burton is emlékezetes alakítást nyújt.

Legjobb jelenet: a 101-es szoba

Legjobb szöveg: „Létezik egyáltalán Nagy Testvér?” „Persze, hogy létezik.” „Úgy értem, létezik-e úgy, mint te vagy én.” „Te nem létezel.”

15. Párizs, Texas (Paris, Texas); rendező: Wim Wenders; főszereplők: Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell, Hunter Carson, Aurore Clément; nyugatnémet-francia road movie; 147 perc; premier: 1984.05.19., magyarországi mozibemutató: 1985.12.05.

Amerikai sztori amerikai helyszíneken, egy európai rendező szemszögéből. A Párizs, Texas akár egy David Lynch film is lehetne, amit még csak erősít két gyakori „Lynch-színész”, Harry Dean Stanton és Dean Stockwell jelenléte. Ry Cooder zenéje itt is lenyűgöző, Robby Müller pedig fantasztikus érzékkel mutatja be a végtelen amerikai tájakat. A zárójelenet elképesztő, és utólag csupán az tűnik mesterkéltnek, ahogy szegény Aurore Clément küzd az angol nyelvvel – mintha papírról olvasná a szövegét.

Legjobb jelenet: Travis és Jane az üvegablak túloldalán

Legjobb szöveg: „Ez Párizs? Nekem Texasnak tűnik.” „Az is.”

14. Broadway Danny Rose; rendező: Woody Allen; főszereplők: Woody Allen, Mia Farrow, Nick Apollo Forte, Gerald Schoenfeld; amerikai vígjáték; 84 perc; premier: 1984.01.27., magyarországi mozibemutató: 1987.02.05.

Allen egy impresszáriót alakít, akinek rettenetes ügyfelei vannak: többek között egy poharakon zenélő nő, vagy a világ legrosszabb, dadogó hasbeszélője. Ha néha valamelyik művészét megérinti egy kis siker szele, már le is cseréli őt egy komolyabb ügynökre. Danny Rose élete nem egy sétagalopp, és ráadásul még a New York-i olasz maffiával is meggyűlik a baja.

Legjobb jelenet: Danny és Tina menekül, belelőnek mellettük egy héliumtartályba, ömlik ki a gáz, és mindenki cincogó, magas hangon kezd el beszélni

Legjobb szöveg: „Megszökhetünk, csak egy ember maradt itt, mi meg ketten vagyunk.” „Igen, de neki baltája van, így hamarosan még többen lehetünk.”

13. Rémálom az Elm utcában (A Nightmare On Elm Street); rendező: Wes Craven; főszereplők: Heather Langenkamp, Robert Englund, John Saxon, Johnny Depp, Ronee Blakley, Amanda Wyss, Nick Corri; amerikai horror; 91 perc; premier: 1984.11.16., magyarországi mozibemutató: 1990.01.11.

A megégett bőrű, továbbá kalapot, csíkos pulóvert és késes kesztyűt viselő és az alvó tiniket terrorizáló Freddy Krueger megérkezése a popkultúrába, továbbá Johnny Depp legelső filmszerepe. Wes Craven már a hetvenes évek eleje óta rendezett filmeket, de igazán ezzel a horrorral sikerült befutnia. A Rémálom… mai szemmel nézve már nem igazán félelmetes, viszont tele van jobbnál jobb filmes ötletekkel. Készült hozzá számos folytatás, volt spin-off is meg remake, de az első rész színvonalát nem sikerült egyiknek sem utolérni.

Legjobb jelenet: Depp elmerül az ágyban

Legjobb szöveg: „Úristen, 20 évesnek nézek ki!”

12. Florida, a paradicsom (Stranger Than Paradise); rendező: Jim Jarmusch; főszereplők: John Lurie, Bálint Eszter, Richard Edson, Stark Cecília; amerikai vígjáték (?); 89 perc; premier: 1984.05.16.; magyarországi mozibemutató: 1985.10.03.

A New Yorkban élő Willie-t meglátogatja magyar unokatestvére, Éva. Ők ketten, valamint Willie haverja, Eddie, elmennek Clevelandbe Lotti nénihez, aki a világ leghunglishabb kiejtésével töri az angolt, de néha csak magyarul dumál. Végül aztán Floridába is eljutnak. Jim Jarmusch első, fekete-fehér mozifilmje mindössze néhány, egysnittes jelenetből áll össze. Ha van elődje a Shop Stopnak, ez biztosan az. A Florida a paradicsom a no-budget független filmezés csúcsalkotása, és állítólag Kuroszava is nagyon szerette.

Legjobb jelenet: Lotti néni angol-magyar hablatyolásai

Legjobb szöveg:Azt hittem, amerikai vagy.” „Amerikai vagyok, akárcsak te.” „Cleveland hasonlít Budapestre?” „Eddie, kussolj már.”

11. Szellemirtók (Ghostbusters); rendező: Ivan Reitman; főszereplők: Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Sigourney Weaver, Ernie Hudson, Rick Moranis, Annie Potts, William Atherton, David Margulies; amerikai horror-vígjáték; 105 perc; premier: 1984.06.08., magyarországi mozibemutató: 1989.07.13.

Dan Aykroyd eredetileg John Belushival akart a filmben szerepelni, de annak halála után egy másik SNL veterán, Bill Murray lett a végső befutó. A mellékszerepeket alakító színészek is brillíroznak, vicces a forgatókönyv, Kovács Lászlónk is kitett magáért a film operatőreként – egyedül az effektekre férne rá némi ráncfelvarrás. Ezen sorok írója – sokakkal ellentétben – a második részt még jobban szereti, abban viszont talán egyetérthetünk, hogy a megkésett folytatásokra az égadta világon semmi szükség nem volt.

Legjobb jelenet: noha rövid ideig tart, Louis (Rick Moranis) tánca akkor is elképesztő

Legjobb szöveg: „Hisz az ufókban, asztrológiában, telepátiában, jövedőmondásban, szellemfotókban, telekinetikus mozgásokban, transzmédiumokban, a Loch Ness-i szörnyben és az Atlantisz elméletben?” „Ha megfizetnek, bármit elhiszek.”

36 év után a Szellemirtók stábja is újra együtt nosztalgiázott

A 2. rész >>>

40 film 1984-ből 2. rész

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Faye - kritika
Következő cikk 40 film 1984-ből 2. rész