A 15 leghalálosabb film, ami valaha készült


hatter
Vajon melyik filmben ölték meg a legtöbb embert? Talán egy ’80-as évekbeli horrorban vagy egy háborús drámában? Utánajártunk, melyek voltak a filmtörténelem leggyilkosabb mozijai! A filmbéli elhalálozásokat összeszámolni nem könnyű feladat. Nem tudhatjuk, melyik karakter hunyt el végleg, és kik szenvedtek „csak” halálos jellegű sérülést, amit aztán csodával határos módon túléltek. Ezért kizárólag azokat a filmeket válogattuk be, amelyekben kétséget kizáróan a legtöbb karakter, esetleg statiszta hunyt el.

Összeállításunkban csakis a saját szemünkkel is látható elhalálozásokat számoltuk, a vásznon kívülieket nem vettük figyelembe (ilyenek például az Acélemberben Zod tábornok támadása által elhunyt emberek, vagy a Csillagok háborújában az Alderaan elpusztításakor a bolygó lakossága).

15. GOLYÓ A FEJBE (BULLET IN THE HEAD, 1990)
       214 áldozat
 Tony Leung Waise Lee Jacky Cheung Bullet to the Head 1

A kilencvenes évek végére John Woo lett az akciófilmek abszolút királya, számtalan sikeres és látványos filmet köszönhetünk neki (Ál/Arc, Rés a pajzson, Tökéletes célpont), melyben sorra vonultatja fel a rá jellemző stílusjegyeit. Ebben az 1990-es filmjében három piti hongkongi bűnöző, Ben (Tony Leung), Frank (Jacky Cheung) és Paul (Waise Lee) megöli a rivális banda egyik tagját, ezért Vietnamba menekülnek. 1967-et írunk, és Saigon-ban dúl a háború. Találkoznak Luke-kal, a bérgyilkossal, és innentől a három barát sorsa megpecsételődik: egyre kegyetlenebbé és őrültebbé válnak, majd egymás ellen fordulnak.
A filmben összesen 214 gyilkosságot láthatunk: Luke 60, Paul 40, Ben 23 és Frank 21 embert mészárol le.

14. EQUILIBRIUM – GYILKOS NYUGALOM (EQUILIBRIUM, 2002)
      236 áldozat
Christian Bale cleric Equilibrium

Az Equilibrium című filmben Kurt Wimmer rendező egy disztópikus jövőt vázol fel elénk, amiben a kormány mindenfajta érzelmet kiváltó alkotást és művészeti formát betiltott, és ezt a rendet egy különleges alakulattal, a Papsággal tartatja fent.  John Preston (Christian Bale – A Sötét lovag trilógia) is ennek az elitnek a tagja, akik egy speciális gyógyszerrel tartják fent immunitásukat a tiltott dolgok iránt. Egy véletlen folytán azonban Preston kihagyja a napi gyógyszeradagját, ennek következtében ráébred a rendszer igazságtalanságára, és bosszúhadjáratot indít ellene. A film egyébként az 1966-os francia újhullámos Francois Truffaut filmjének, a Fahrenheit 451-nek a remake-e.

Bár első hallásra ez elég furán hangzik, de a film vizuális megvalósítása kárpótolja a történetet, amely által az Equilibrium az akciófilmek egyik legkiemelkedőbb darabjává vált. Wimmer remekül tiszteleg John Woo munkássága előtt, számos pillanat visszaköszön a rendezőzseni filmjeiből. A koreográfusok egy különleges harcművészeti technikát is kitaláltak direkt a film részére, a Gun katát, amely egyfajta speciális ötvözete a kétkezi harcművészetnek és a fegyverek használatának, akrobatikus és látványos elemekbe ágyazva. Emiatt is megéri megtekinteni a filmet, feledhetetlen élményt nyújt a két órás akcióorgia, amely főleg a végső párbaj miatt marad emlékezetes.

Az Equilibriumban 236 haláleset történik, ennek pontosan a fele (118) John Preston-nak köszönhető, a többit a Papság által meggyilkolt emberek száma teszi ki.

13. JOHN RAMBO (RAMBO, 2008)
      247 áldozat

sylvester stallone in rambo 2008

A Rambo-saga 1982-ben kezdődött az Első vér címmel bemutatott epizóddal, mely David Morell novelláján alapszik, a főszerepben Sylvester Stallone-val. A Vietnamból hazatérő zöldsapkás katona, John Rambo az évek során valóságos anti-szuperhőssé nőtte ki magát, amely címet a 2008-as, eddigi utolsó részben ki is vívja. Az összes epizód közül messze ez a legbrutálisabb és legvéresebb, ezt igazolja a közel 250 karakter legyilkolása, amelyből 87 egy .50-es kaliberű gépágyúnak köszönheti a vártnál hamarabbi halált. Ezen felül még ott vannak a robbantásokban és csonkításokban meghalt burmai katonák, ezek összesítve kitesznek még pár százat. Összehasonlításképp, a Rambo II-ben „csupán” 67 haláleset történik, de a harmadik részben is csak ennek a duplája, 127.

12. RYAN KÖZLEGÉNY MEGMENTÉSE (SAVING PRIVATE RYAN, 1998)
       255 áldozat

Saving Private Ryan

A 11 Oscarra jelölt, majd ebből ötöt elnyert háborús dráma a lehető leghitelesebben dolgozza fel az 1944-es normandiai partraszállás eseményeit (kár, hogy a fő cselekmény annyira ostoba, hogy tanítani kéne). Steven Spielberg rendezése olyan szupersztárokat vonultat fel, mint Tom Hanks, Matt Damon, Nathan Fillion, Tom Sizemore vagy éppen a szárnyait bontogató Vin Diesel.

 John H. Miller parancsnok (Tom Hanks – Inferno) kicsiny alakulatával azt a parancsot kapja, hogy kutassa fel és menekítse ki James Francis Ryan közlegényt (Matt Damon – Jason Bourne-sorozat) a nácik uralta Franciországból. A mentőakció hamarosan túléléssé fajul, ami persze áldozatokkal is jár.

A Ryan közlegény megmentése az emlékezetes, realisztikusan brutális nyitójelenetével már megérdemli a helyet a listán, az Omaha Beach-i események közel kétezer áldozattal jártak, de mi ebből „csak” 97-et láthatunk, akik többségében németek által megölt amerikai katonák. A film során azonban összesen 255-re emelkedik a szemünk előtt látható gyilkolások száma.

11. CSILLAGKÖZI INVÁZIÓ (STARSHIP TROOPERS, 1997)
       256 áldozat

Starship Troopers No Legs

A Csillagközi invázió remekül vegyíti a blődséget a szatirikus mondanivalóval, egy (akkori mércével mérve) látványos lövöldözéssel kiegészítve. A direktor Paul Verhoeven (Emlékmás, Robotzsaru) egy olyan jövőt vizionál nekünk, amiben a galaxis távoli szegletéből idesereglő bogarak inváziós hadát önkéntes katonák igyekeznek visszaverni. A fiatal újoncok, élükön Johnny Rico-val (Casper Van Dien) és Carmen Ibanez-zel (Denise Richards) brutális mészárlást rendeznek az emberek és bogarak között egyaránt.

A filmben elhangzó Buenos Aires-i ütközetben 9 millió emberi halottat említenek, de szemtől-szemben mindössze 256 gyilkosságot látunk, fele-fele arányban (128 emberi- és 128 bogárhullát). Johnny Rico 15 bogarat és embert, míg a társai, Sugar Watkins (Seth Gilliam) és Ace Levy (Jake Busey) további 13, illetve 8 ellenséget kaszabolt le.

10. KATONÁK VOLTUNK (WE WERE SOLDIERS, 2002)
      305 áldozat

Mel Gibson We Were Soldiers

Az 1965. novemberi Ia Drang-völgyi ütközet volt az első nagyobb csata az észak-vietnámiak és az amerikaiak között, amiről Hal Moore és Joseph L. Galloway (a valódi csatában részt vevő személyek) írt egy erős regényt, melyet közel 40 év múltán vittek filmre Mel Gibson és Greg Kinnear főszereplésével. Gibson alakítja Hal Moore ezredest, akit a sebtében összeszedett alakulatával a frontra küldenek segítség gyanánt. Ám miután megérkeznek a harcmezőre, tudatosul bennük, hogy jelentős túlerővel néznek szembe, és onnantól a küldetés helyett a túléléssel kezd szembe nézniük.

A filmet Randall Wallace írta és rendezte (szintén az ő keze munkája a Rettenthetetlen forgatókönyve is), aki az alapot adó könyvhöz a lehető leghűebb maradt, és szinte egy-az-egyben vászonra vitte a minél nagyobb hatás kedvéért, ennek köszönhető a halottak 300 feletti száma. Moore 15 gyilkosságot hajt végre, a Sam Elliott által megformált Plumley törzsőrmester hetet, míg Kinnear karaktere, Crandal őrnagy 5 ember életét ontja ki.

9. TITANIC (TITANIC, 1997)
    307 áldozat

8 Titanic

Mindannyian ismerjük az „elsüllyeszthetetlen” luxusgőzös történetét, amely rögtön a legelső útján az Atlanti-óceánba veszett, és melyből James Cameron készített egy nagyszabású, 11 Oscar díjjal jutalmazott kultuszfilmet. Leonardo DiCaprio és Kate Winslet kettőse mellett parádés szerep jutott Billy Zane-nek is, akit alakítása miatt valószínűleg sokan sorolnak „a világ legrohadékabb vőlegénye” kategóriába.
A romantikus dráma egy szomorú tragédia is egyben, hiszen a 2200 emberből csupán 710-en élték túl a katasztrófát, 1500-an életüket vesztették. Nos, a filmben nem mutatják az összeset, túlnyomórészt a vízben halálra fagyott testeket számolhatjuk össze, de még így is borzalmas belegondolni, hogy a 307 egykori utast mily’ módon érte utol a végzete.

8. A FEGYVEREK ISTENE (HARD BOILED, 1992)
    307 áldozat

Chow Yun Fat in Hard Boiled

Ismét egy John Woo-film a listán, ráadásul a Titanic-kal egyenlő számmal, de mivel ebben a produkcióban véresebb elhalálozásokat láthatunk, emiatt az előkelőbb helyezés. Az 1992-es Fegyverek istene volt Woo utolsó filmje, amelyet még Hong Kongban forgatott le, utána 15 évig Hollywood fogadta kegyeibe a rendezőzsenit.

“Tequila” felügyelő (Chow Yun-fat) egy öntörvényű kopó, aki a saját szabályai szerint fogja el a bűnözőket, de mikor találkozik Alan-nal (Tony Leung Chiu-Wai), a beépített zsaruval, egyesítik erőiket, hogy rács mögé juttassák a kegyetlen Johnny Wong-ot (Anthony Wong) és bandáját, akik egy kórházban barikádozzák el magukat. Az összecsapásban Tequila 77, Alan 52 embert öl meg, míg Wong és bandája száznál is több gyilkosságot hajt végre.

 7. GRINDHOUSE – TERRORBOLYGÓ / HALÁLBIZTOS ( GRINDHOUSE – PLANET TERROR / DEATH PROOF, 2007)
     311 áldozat

Grindhouse

A Grindhouse egy 2007-ben bemutatott, ún. dupla-filmet takar, amely két rendezőikon, Robert Rodriguez és Quentin Tarantino írt és rendezett. A 70-es évek B-filmjei előtt tisztelegve a filmeket egymás után mutatták be az amerikai mozikban (ami ebben a formájában jókora bukta volt, így a nemzetközi piacra már kettévágva került a vásznakra, ám a két filmet egynek kell tekinteni), melyek tele vannak a korszakra jellemző műfaji (exploitation, gore, slasher) és képi (szemcsés, néha kimaradó képkockák) stílusjegyekkel, és helyet kaptak bennük társrendezők által készített kamu-előzetesek is, amelyek a két filmet hivatottak összekötni, és melyből kettő később saját külön filmet, sőt, folytatást is kapott (Hobo with a Shotgun – Rutger Hauer elképesztő alakításával, illetve a Machete, ami két részt is megélt, Danny Trejo örömére).
A horrorduett első szegmensében, a pörgősebb Rodriguez-féle Terrorbolygóban egy maréknyi csoport száll szembe az elszabaduló zombihordával, a második, kimértebb, de annál zseniálisabb etapban, a Tarantino nevével fémjelzett Halálbiztosban pedig a Kurt Russel által megformált Kaszkadőr Mike gyilkolászik spéci verdájával, mígnem három vagány csajszi meg nem leckézteti.
A két filmben összesen 311 darab áldozatot láthatunk: a Terrorbolygóban 280 zombi és humanoid jár pórul, Russel bácsi csupán 8 emberrel végez Halálbiztosan, de a kamutrailerekben is lezajlik 21 mészárlás.

6. A GYŰRŰK URA – A KÉT TORONY (BŐVÍTETT VÁLTOZAT) (THE LORD OF THE RINGS: TWO TOWERS (EXTENDED EDITION, 2002)
    468 áldozat

The Two Towers

Habár Peter Jackson korábbi, kis költségvetésű horrorfilmjeiben, az Ízlésficamban (Bad Taste, 1987) és a Hullajóban (Braindead, 1992) is bőszen hullanak a fejek és testrészek, mégis a 2002-es Gyűrűk Ura középső epizódja szolgáltatja az igazán nagy számokat. Kis csúsztatás ugyan, hogy a monumentális, közel 4 órás rendezői változatot vették alapul, de még a normál verzió is jócskán felülmúlja az említett műveket.
Kifejtve jöjjenek a halálesetek: közel 400 ork és Uruk-Hai, 52 ember és 25 elf távozik a túlvilágra. A Legolas (Orlando Bloom) és Gimli (John Rhys-Davies) közti vetélkedő eredménye: Legolas 22 orkot és wargot, míg Gimli 12 orkot és wargot gyilkol meg.

5. AZ UTOLSÓ SZAMURÁJ (THE LAST SAMURAI, 2003)
    588 áldozat

last samurai1

A 2003-ban megjelent történelmi film a 19. századi japán szamurájharcosok epikus történetét mutatja be modernkori környezetbe ágyazva. A Tom Cruise által megformált Nathan Algren kapitánynak Japánba kell utaznia egy újonc csapat kiképzésére. A régi stílust felváltva újszerű harcmodort tanít az újoncoknak, de mikor a helyi szamuráj, Katsumoto (Ken Watanabe) fogságába kerül, Algren rádöbben, hogy a régi hagyományok sokkal közelebb állnak hozzá, mint az gondolta volna.

A film tele van nagyszabású akciójelenetekkel, amelyben nem spórolnak a ketchuppal: a szamurájok Algern vezetésével 41 embert ölnek meg, Katsumoto 26-ot, de a film végső összecsapásában egy gépágyú által további 491 áldozat esik el.

4. TRÓJA – VÁGATLAN RENDEZŐI VÁLTOZAT ( TROY – UNRATED DIRECTOR’S CUT, 2004)
    572 áldozat

Brad Pitt as Achilles in Troy

A Homérosz Iliászán alapuló történelmi drámát Wolfgang Petersen rendezte, mely a trójai háború eseményeit helyezi középpontba, egy szerelmi szállal felerősítve/eltúlozva.  A moziban olyan húzónevek szerepelnek, mint pl. Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Sean Bean és Helen Kruger.

A mozis verziónál 33 perccel hosszabb vágatlan, rendezői változat több olyan jelenetet tartalmaz, amelyben számos öldöklés látható, ez adja az 500 fölötti halálesetek számát. Trója kapuinál 192, a városban 89 gyilkosság történik, Achilles 35, Hector 14 és Odüsszeusz 13 embert öl meg.

3. 300 (300, 2007)
    600 áldozat

58c05efa1d000037037cd491

A dobogó alsó helyére a képregényfilmrendező Zack Snyder alkotása került. A 300 Frank Miller azonos című képregényének 2007-es adaptációja, mely az i.sz. 480-as termopülai csatát megvívó maroknyi hős spártai harcosról szól, akik szembeszállnak az őket elpusztítani kívánó perzsákkal. A lenyűgöző látványvilágú film főszereplője az azóta ikonikus mémmé váló Leonidász király (Gerard Butler), ellenfelét, Xerxészt Rodrigo Santoro (Westworld) alakítja. Az általuk harcba vezetett csapatok és a különböző állatok (rinocéroszok, elefántok) pontosan 600 áldozatot tettek ki a filmvásznon, legtöbbjük természetesen a perzsák közül került ki. 

2. MENNYEI KIRÁLYSÁG – RENDEZŐI VÁLTOZAT (KINGDOM OF HEAVEN – DIRECTOR’S CUT, 2005)
    610 áldozat

Kingdom of Heaven Orlando Bloom

Ridley Scott, aki jelenleg az Alien Covenant-tal és a hamarosan érkező Szárnyas fejvadász 2049-cel öregbíti hírnevét, 2005-ben elkészítette a Mennyei Királyság című történelmi epikus filmjét, amelyet méltán emlegetnek a legnagyobb harcjeleneteket felvonultató alkotások között. A film egy Balian nevű (Orlando Bloom) hitét vesztett patkolókovácsról szól, aki származása ellenére a Szentföldre utazik, ahol akaratlanul is a háború középpontjába kerül. A lovagok, Tiberias (Jeremy Irons) és Guy de Lusignan (Csókás Márton) ármánykodása közepette beleszeret a szépséges Szibilla hercegnőbe, majd minden bátorságát és tudását összeszedve megpróbálja megvédeni a várost a legendás Szaladin (Ghassan Massoud) seregével szemben.

A hatalmas csatajelenetek sok áldozatot követeltek, a Kerak-i erődnél 47, a sivatagi ütközetnél 103, a végső, jeruzsálemi harcban 300-nál is többen estek el. Balian nem vesztegette az idejét, 40 ember életét oltotta ki a filmben.

  1. A GYŰRŰK URA: A KIRÁLY VISSZATÉR – BŐVÍTETT VÁLTOZAT (THE LORD OF THE RINGS: RETURN OF THE KING – EXTENDED EDITION, 2003)
    836 áldozat

Rohan Cavalry Lord of the Rings Return of the King

Azt hiszem, nem nagy meglepetés az első helyezett. Peter Jackson már szerepelt a listán, és várható volt, hogy a Gyűrűk ura trilógia záró epizódja teszi fel a koronát a listára. A monumentális, közel 4 órás bővített változat nem hiába kapott 11 Oscar-díjat, a benne szereplő látványvilág önmagában megérdemelte a szobrocskákat.

A vásznon közel 500 orkot és Uruk-Hai-t nyírbálnak meg, ehhez jön Aragorn (Viggo Mortensen) 17, Legolas (Orlando Bloom) és Gandalf (Ian McKellen) 11 öldöklése, majd ehhez jön Eowyn (Miranda Otto) további 9 és a törpharcos Gimli (John Rhys-Davies) 5 áldozata.

Végére értünk a listának, ezek voltak hát a filmtörténelem leghalálosabb alkotásai. Érdekesség, hogy a listában szereplő 15 film közül négyben szerepel Orlando Bloom úrfi… ekkora akcióhős lenne a fickó?
Mi a véleményetek? Írjátok le kommentben!

Forrás: screenrant.com

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 100 film 100 másodperc - videó
Következő cikk Wonder Woman - kritika