17 dolog, amit talán nem tudtál Stanley Kubrick filmjeiről


21035217 10213437152346301 1822494362 oÖsszeszedtünk 17 dolgot Kubrick filmjeiről, melyeket nem biztos hogy tudtál róluk. Ragyogás, Acéllövedék, Strangelove, Spartacus, 2001: Űrodüsszeia és még jó néhány alkotása, mely a mai napig tartogat meglepetéseket a rajongók számára.

1. Ragyogás

A híres ajtós jelenetet 3 teljes napig forgatták, eközben Jack Nicholson összesen 60 ajtót tett tönkre. Szegény úgyis elég ideges volt, hiszen két héten keresztül csak sajtos szendvicset ehetett, amit egyáltalán nem szeretett, de így jobban fel tudott készülni a szerep kívánta idegállapotra.

2. Spartacus

Az epikus film forgatása 167 napig tartott, 12 millió dollárba került (ez több volt, mint amennyit a Universal stúdió ért akkoriban), 10 500 ember dolgozott benne, nem számítva a döbbenetesen sok, 50 000 statisztát.

kep 13. 2001: Űrodüsszeia

A film első 25 percében és az utolsó 23 percében nem hangzik el semmilyen szöveg. A 149 perces filmben összesen 88 percig nem szólal meg senki. Viszont az a zenehasználat…

4. Ragyogás

Kubrick hihetetlenül odafigyelt Danny Lloydra, aki a filmben a kisfiút alakította. Annyira védeni akarta a fiatal színészt, hogy azt mondta neki, drámát forgatnak, sőt, egy különösen feszült jelenetben bábuval helyettesítették a gyereket. Csak 11 évvel később látta Lloyd teljes egészében a filmet, akkor derült ki számára, hogy horror filmben vett részt.

kep 25. Acéllövedék

A film első részében Kubrick speciális lencséket használt, amivel minden újonc fókuszban maradt. Ezzel Kubrick azt kívánta érzékeltetni, hogy senki sem különleges és mindenki ugyanolyan bánásmódban részesül.

6. Mechanikus narancs

A film bemutatását követően két olyan bűntény is történt Angliában, amit a film inspirált, ezért az angol sajtó a film betiltását követelte. (Az egyik egy holland lány megerőszakolása volt, miközben az elkövetők az Ének az esőbent énekelték, a másik pedig egy verekedés, amiben az egyik fél pontosan olyan ruhát viselt, mint Alex.) Kubrick és a filmstúdió először nem járult hozzá a betiltáshoz, de aztán a Barry Lyndon forgatása alatt a rendező több halálos fenyegetést is kapott, aminek hatására meggondolta magát. Az Egyesült Királyságban a film egészen 1999-ig be volt tiltva, de a kereslet rá annyira nagy volt, hogy egyes videotékák kiírták az ajtajukra, hogy nincs példányuk a Mechanikus narancsból.

7. Tágra zárt szemek

Kubrick utolsó filmje Arthur Schnitzler Álomnovella című elbeszéléséből született, amihez a jogokat már 1971-ben megszerezték, de csak 1999-ben készült el a film.

kep 38. Acéllövedék

Vincent D’Onofrio közel 32 kilót szedett fel magára a szerep kedvéért, ezzel az akkori csúcstartót, Robert de Nirót is leelőzve, aki a Dühöngő bikában „csak” 27 kilóval lett több. D’Onofriónak 7 hónapba telt a felkészülés, és 9 hónap alatt nyerte vissza rendes súlyát.

kep 49. Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni 

Peter Sellers fizetése 1 millió dollár volt, ami a film költségvetésének több, mint a fele volt (55%-a). Kubrick másképpen állt a kérdéshez: „Hat áráért hármat kaptam.” – mondta, hiszen Sellers három szerepet is játszik a filmben, az alakításaiért Oscar-díjra is jelölték.

kep 5

10. Spartacus

Kubrick szerint az „Én vagyok Spartacus”- jelenet hülye ötlet volt, amit nyíltan meg is mondott Kirk Douglasnak, emiatt rendező és főszereplő jól össze is vesztek.

11. 2001: Űrodüsszeia

Annyira jól sikerült a film űrbéli világának megvalósítása, hogy Kubrick a forgatás után egy titkos amerikai projektben vett részt, amiben a holdra szállást kellett megfilmesítenie, az Űrodüsszeia díszleteiben… Természetesen ebből egy szó sem igaz, viszont ez az összeesküvés-elmélet a mai napig tartja magát.

kep 612. Lolita

Kubrick nemcsak a Dr. Strangelove-ban dolgozott együtt Peter Sellers-szel, hanem a Lolitában is. Sellers a karaktere furcsa beszédmódját magától Kubrickról mintázta.

13. Tágra zárt szemek

A film a Rekordok könyvébe is bekerült, mivel a 400 napos forgatási idejével ez a leghosszabban, megszakítás nélkül készült film. Az utómunkálatok pedig közel egy évig tartottak, Kubrick 4 nappal a halála előtt adta át az elkészült filmet a Warner Brothers-nek.

kep7

14. Ragyogás

Stephen King, az eredeti könyv szerzője nem szerette a filmet. „Menő autó motor nélkül.” – legtöbbször így jellemezte Kubrick verzióját.

kep8

15. Mechanikus narancs

Malcolm McDowell szemét érzéstelenítették a híres kínzási jelenet előtt, de még így is megsérült a szaruhártyája a forgatás alatt.eye

 

16. Barry Lyndon

Kubrick híres volt arról, hogy egy jelenetet akár 20-30-szor is megismételt, addig vették, amíg a rendező elégedett nem volt. A rekordot valószínűleg a Barry Lyndonból az a jelenet tartotta, amikor Lyndon először találkozik Lady Honoriával. Állítólag több, mint százszor vették fel. Később a Ragyogás ominózus lépcső-jelenete előzte be ezt, ami azóta is a filmtörténet legtöbbször felvett jelenetének számít a maga 127 próbálkozásával.

17. Acéllövedék

Az előbbihez képest R. Lee Ermey jeleneteit 2-3-szor vették csak fel, Kubrick annyira elégedett volt vele. Sőt, a rendező azt is engedte a színésznek, hogy az összes szövegét improvizálja, pedig Kubrick minden apró részletet szeretett az irányítása alatt tudni. Ermey különben úgy kapta meg a szerepet, hogy ráüvöltött Kubrickra, hogy álljon fel, ha hozzá beszél, ez úgy látszik, megtette a hatását.

kep9Érdekelhet:

Ebből a csodálatos videóból megérted, miért volt Stanley Kubrick zseni

Kubrick hangjai

1940-es évek New Yorkja Stanley Kubrick szemével

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Stan Lee átugrik egy DC-filmbe
Következő cikk Escobar - kritika