51 kevésbé érdekes tény az 51 éves Matt Damon életéből


matt damon keiemlt1970. október 8-án született Matt Damon, aki nem csak gyermekkori barátja, hanem tizedunokatestvére is Ben Afflecknek. Ősei között finnek és svédek is vannak, rengeteget jótékonykodik, lehetetlen nem szeretni és simán kiegyeznénk azzal, hogy ő legyen a szomszédunk. Állítólag rengeteg őrültséget csinált, az életben, de már egy jó ideje ijesztően normális. Fotók, videók, érdekességek…

1. Egy reklámban szerepelt először még gyerekként, amiért 200 dollárt kapott. A pénzből New Yorkba utazott, hogy találkozzon egy ügynökkel.

2. Ő és Ben Affleck tinédzserként filmekben statisztáltak. A Baseball álmokban (1989) ott vannak a Fenway Parkban a tömegben, amikor Kevin Costner elrabolja James Earl Jones-ot és elviszi egy baseball meccsre.

3. A Good Will Hunting (1997) bostoni akcentusa a sajátja, Damon Cambridge-ben született és nőtt fel. A tégla (2006) című filmjére mégis volt, aki azt mondta, hogy az a bostoni kiejtés megcsúfolása.
4. A Pizzavarázsban debütált (1988), ez volt Julia Roberts első mozifilmje is. 13 évvel később, az Ocean’s Eeleven – Tripla vagy semmiben (2001) szerepeltek újra együtt. Egyetlen mondata így hangzott: “You want my green stuff?”.
5. A Vágyak csapdájában (1992) után évekig versengtek ő és Chris O’Donnell egymással a szerepekért.matt damon 46. Már nem sok hiányzott a harvardi diplomához, amikor a Geronimo – Az amerikai legenda (1993) forgatása miatt otthagyta. Állítólag az angol diplománál csak egy 73 %-os angol diploma értéktelenebb. „Fake graduated”, ahogy ő mondja.
7. Több alkalommal is kockáztatta az egészségét, hogy megkapjon egy szerepet. A bátrak igazsága (1996) kedvéért 3 hónap alatt jelentős súlytól szabadult meg drasztikus diétával és napi 12 mérföld futással. Az orvosok szerint kész mázli, hogy a szíve bírta ezt a terhelést, egy évig tartott rendbe hozni őt.matt damon28. Ő és Ben Affleck akkor lettek jóbarátok Kevin Smith-szel, amikor a Good Will Hunting forgatókönyvét odaadták neki, hogy továbbítsa azt jó helyre. Smith ekkor ugyanis a Miramaxnak dolgozott és csak oda kellett adnia Harvey Weinsteinnek. Előtte persze ő is átolvasta a fürdőszobában.
9. Matt Damon számtalan filmben cameózik és többnyire nagyon vicces a feltűnése (Eurotúra, Deadpool 2).

10. Saját bevallása szerint élete legjobb szerepe, hogy családapa lehet. 3 lányt nevelnek feleségével.
11. A Good Will Hunting forgatókönyvét akkor írták, amikor kezdő színészként nem kaptak szerepet. amiért aztán fejenként hatszázezer dollárt kaptak. Korábban annyira le voltak égve, hogy közös bankszámlájuk volt.matt affleck
12. Jimmy Kimmellel van köztük egy kamuviszály (minden adás végén elnézést kér tőle), aminek lassan saját külön irodalma lesz, érdemes olvasgatni, mulatságos történet.

Matt Damon a gyerek apja?

13. Legvitatottabb filmje talán a Túl a csillogáson (2013), ahol Scott Thorsont, Liberace partnerét (a filmben Michael Douglas) alakítja. Ez volt egyébként az első olyan szerepe, amikor valós személyt formált meg.
14. Hollywoodban nem könnyű igaz barátot találni. Ő és Affleck gyerekkori barátok, két háztömbnyire laktak egymástól, sőt, családtagok, tizedunokaestvérek vagy valami hasonló. Mindketten William Knowlton Jr leszármazottai, aki kőművesként érkezett Angliából az 1630-as években.

Ben Affleck és Matt Damon J. J. Abrams szuperhősfilmjében egymásnak esnek

15. Lelkes emberbarát, több jótékonysági szervezet munkájában is részt vesz. Többek között a ONE Campaign, a H2O Africa Foundation (aminek társalapítója is), a Feeding America munkáját is segíti.
16. A Forbes listája szerint színészként ő az egyik legjobb befektetés, minden ráköltött dollárral 29-et hoz vissza.
17. Akinek kétségei vannak komikusi vénáját illetően, nézze meg őt A stúdió című sorozatban (2006-2013), ahol 4 rész erejéig a főszereplő barátját alakítja.

Jason Bourne dublőre

18. Apja félig angol, félig skót, anyja ötnyolcad részt finn és háromnyolcad részt svéd, így ő negyedrészt angol, negyedrészt skót, öttizenhatod részt finn és háromtizenhatod részt svéd. (Mi maga, matematikus?)
19. 16 volt, amikor úgy döntött, New Yorkba megy, hogy megvalósítsa álmát és színész legyen. Szülei nem repestek az örömtől, így anyagilag nem támogatták az utat. Maradt.matt damon 120. Hogy pénzt keressen a Harvard Square közepén breaktáncolt. A neten állítólag ennek sajnos nincs nyoma.
21. Testvére szobrász. A Good Will Hunting egyik ikonikus jelenetét is ő ihlette.
22. Látva A bátrak igazsága fogyását (mínusz 18 kiló), Coppola meghívta őt Az esőcsinálóba (1997), ez volt az első főszerepe.

Matt Damon karrierje 8 percben

23. Egy évvel Az esőcsináló után Tom Hanks nem akarta őt a Ryan közlegény megmentésébe (1998), mert túl soványnak találta. A Ryan közlegény megmentése színészei egy nagyon kemény katonai kiképzésen estek át őt leszámítva. Ezzel azt akarták elérni, hogy a többiek tényleg kívülállóként kezeljék.
24. A dohányzásról hipnózissal sikerült leszoknia.
25. Az esőcsinálóhoz továbbfejlesztette déli akcentusát, egy Tennessee bárban volt csapos. Még az egyik vendéget is felbérelte, hogy legyen a beszédtrénere.matt damon roles26. Több olyan filmje is volt, ahol karaktere neve a film címében is szerepelt: Good Will Hunting (1997), Ryan közlegény megmentése (1998), A tehetséges Mr. Ripley (1999), Gerry (2002), Szilaj, a vadvölgy paripája (2002), A Bourne-rejtély (2002), A Bourne-csapda (2004), Grimm (2005), A Bourne-ultimátum (2007),Jason Bourne (2016).

27. Kettejük közül Affleck kapta a „nagyobb szerepeket és hosszabb beszédeket”.
28. Matt Damon Budapestről mondta, mikor itt forgatta a Mentőexpedíciót: „a világ egyik legjobb sétálós városa, és az emberek is nagyon kedvesek”, és ha ez a város (ami hasonlít Prágára) Amerikában lenne, biztosan odaköltözne.

29. Mikor a Good Will Hunting forgatókönyvével házaltak, attól tartottak, hogy a stúdióvezetők el sem fogják olvasni azt, ezért belecsempésztek egy homoerotikus részt. Be is hívták őket a Miramaxhoz, ahol közölték velük, ejtsék a meleg jelenetet és akkor jók lesznek.

30. Minnie Driverrel randizgatott már egy éve, amikor Oprahnál tagadta, hogy lenne barátnője. És így is lett. Driver ugyanis ezt máshogy tudta.
31. Winona Ryderrel jegyben is jártak, de a színésznő Mark Wahlberg miatt szakított vele.matt winona32. Az Amerika Kommandó: Világrendőrségben (2004) a karaktere csak a saját nevét tudja ismételgetni. A készítők ezt később azzal magyarázták, hogy a róla készült báb túlságosan hülyére sikerült, ezért úgy döntöttek, az is marad.

33. Lelkes pókerrajongó, 1998-ban az első napon kiesett a World Series of Poker versenyből, amikor a pókerlegenda Doyle Brunson bucira verte őt. Azóta is számtalan versenyen vett részt, a díjakból származó pénzt pedig rendszerint jótékonysági szervezeteknek adományozza.matt damon 234. Penelope Cruzzal is összehozták, ezt se nem cáfolták, se nem erősítették meg, a színésznő minden esetre Oprahnál úgy nyilatkozott róla, mint aki egy különleges, humoros, nagylelkű ember és nincsen defektje.
35. 2013-ban elvállalt egy 20 másodperces Nespresso reklámot 3 millió dollárért. Azt nem tudjuk, hogy okosabb-e, mint Zuckerberg, de nem csinált rossz üzletet.clooney pitt damon36. Az Elysium – Zárt világ (2013) forgatásának Sharlto Copley megajándékozta őt egy űrhajó makettel, ami sörösdobozokból épült. Azt mondta, ez a legbizarrabb dolog, amivel addig találkozott.
37. 2 éves volt, amikor a szülei elváltak. Anyjával és bátyjával 10 éves korában egy kommunába költöztek, ahol öt másik családdal éltek együtt.
38. 2007-ben az amerikai People magazin megválasztotta a világ legszexisebb férfiújának.matt damon39. Feleségét, Luciana Barrosót 2003-ban ismerte meg. 2005-ben feleségül is vette a városházán, mert úgy döntöttek, hogy nem akarnak nagy esküvőt. 8 évig tartották magukat a szavukhoz, de végül engedtek a csábításnak, egy laza 600 ezer dolláros esküvőt rittyentettek össze maguknak, a családtagoknak és a közeli barátoknak Santa Lucián.matt and the family40. Mikor megkérdezik tőle, szívesen dolgozna-e együtt Affleckkel, azt válaszolta, hogy gyerekkori barátját egy nagyon tehetséges rendezőnek tartja, aki mindig saját magát teszi meg főszereplőnek a filmjeiben.
41. A gázsi nagysága állítólag soha nem befolyásolja egy szerep elvállalásakor. Sokszor tényleg nagyon olcsón dolgozik. A régi jó cimborákért 20 ezer dollárt kapott, igaz A Bourne-ultimátumért mondjuk 20 milliót.

Matt Damon kémet csinál az utca emberéből

42. A harcos (2010) Dicky Eklundja ő lett volna, de idejekorán elhagyta a produkciót. A szerepet Christian Bale kapta meg, aki el is nyerte az Oscart az alakításával. Később azt mondta, egyáltalán nem bánta meg a döntését és szerinte Bale volt a legjobb választás.matt damon 343. A tehetséges Mr. Ripley-ben megformált karaktere tudott zongorázni, ezért ő is megtanult a hangszeren játszani.
44. Sokáig úgy tűnt, ő rendezi A régi várost (2016) és talán még szerepel is benne. Végül producerként tért vissza a produkcióhoz és hozta magával gyerekkori barátját Casey Afflecket (5 év van köztük), aki nem átalkotott Oscart nyerni az alakításával.
45. A rendező személye talán a legfontosabb dolog, amikor igent mond egy filmre. Elég jónevű csapattal dolgozott már együtt: Coppola, Ridley Scott, Spielberg, Scorsese, Steven Soderbergh, Gus Van Sant,

46. A Bostonon kívüli világot az anyja mutatta meg neki, egy guatemalai út során szembesült először a mérhetetlen szegénységgel, azóta is szeret a helyszínen meggyőződni a valóságról. Valahányszor beszédet kell mondani fiatalok előtt, őket is erre buzdítja.
47. Szívesen látna egy folytatást a Pókerarcokhoz (1998), ami az online fogadással foglalkozna.
48. A pepperonis pizza a kedvence.
matt damon 549. Ha nem színész lenne, akkor író.
50. A karantént családjával Írországban töltötte (ahova eredetileg forgatni érkezett), barátjával, Bonoval nem tudtak személyesen találkozni, pedig nem is voltak messze egymástól. Az énekes megkérte, hogy szerepeljen a helyi rádióban, ahol egy, a frontvonalban dolgozó nővért is meglepett.
51. Otóber 14-től mozikban Az utolsó párbaj, a amit Ridley Scott rendezett, de ami miatt külön pikáns, hogy Ben Affleck barátjával nem csak játszanak a filmben, hanem forgatókönyvíróként is újra összeálltak a Good Will Hunting Oscarja után először.

Matt Damon rövidnadrágban és nyári papucsban mesélt ikonikus szerepeiről

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A szakadár - kritika
Következő cikk Life Is Strange: Wavelengths - játékteszt