A 10 legjobb magyar klip 2015-ből


yvein monq – TWUNMég egy hiánypótló lista a tavalyi esztendőből, ami abban segít, hogy miket volt érdemes kihalászni a 2015-ös magyar klipek tengeréből.

Belau ft. Hegyi Dóri: Island of Promise

rendező: Damokos Attila                            operatőr: Nagy Marcell

Idén szeptemberben jelent meg a Belau nevű egyszemélyes formáció első dala, az Island of Promise, amit egyből egy remek klippel publikáltak. Azóta nem akármilyen sikereket ért el a friss zenei projekt. Annyira erős lett az első mozgóképük, hogy elnyerte a zsűri különdíját a Magyar Klipszemlén, a dal bekerült az Aranyélet nevű új HBO sorozatba, számos rádió játssza előszeretettel, valamint több külföldi zeneoldal is elismerően írt róla.

yvein monq – TWUN

rendező: Horváth Viktor                             operatőr: Bet Rourich

Az Yvein Monq néven alkotó Gryllus Ábris 2010-ben tűnt fel az akkoriban formálódó budapesti wonky/jövőbeat színtéren. A szándékoltan már szinte nevetséges hangokból felépített és szirupos, bezsongott hangulatú Naomi Nights húzószáma a TWUN, amihez remek klip társul, premiere pedig a külföldi Nowness nevű oldalon volt.

Dope Calypso – Goodbye Monkey

rendező: Szabó Áron                    operatőr: Becsey Kristóf, Garai Gábor

A Dope Calypso, a Haunebu és Kollaps egykori tagjaiból 2013-ban alakult garázspunk zenekar. A fővárosi formáció , két sikeres nagylemezzel rendelkezik, utóbbihoz készül a Goodbye Monkey című dalhoz tartozó kisfilm is.

Akkezdet Phiai + Amoeba | Vagy Mindegy

rendező: Szimler Bálint                operatőr: Rév Marcell

Idén jelent meg Szimler Bálint és Rév Marcell egész estés filmje a Balaton Method, aminek elődje a formabontó és kreatív Kodály Method volt. A hiphop körökben rendkívül népszerű Akkezdet Phiai 2010 óta dolgozik együtt az Amoebával, a fenti rendkívül trükkös videó talán a legjobban sikerült része a filmnek.

Mary PopKids – REVOLUTION

rendező: Éder Krisztián                                operatőr: Nagy Marcell

A Mary Popkids 2010-ben alakult formáció, saját bevallása szerint jövő zenét játszik. A zenekar nevéhez számos minőségi klip fűződik, 2014-ben ők nyerték meg a Nagyszínpad nevű tehetségmutatót, ugyanebben az évben jelent meg az első nagylemezük, azóta megfordultak az összes komolyabb fesztiválon.

Ivan & The Parazol – Cold & Deep

rendező: Damokos Attila                            operatőr: Nagy Marcell

Az Ivan & The Parazol 2010 februárjában alakult budapesti rockzenekar. Stílusukat alapvetően a ’60-as, ’70-es évek zenei világának és a kortárs irányzatoknak az ötvözése határozza meg. Néhány kivételt leszámítva, dalszövegeiket angol nyelven írják. Számos komoly, nemzetközi fellépés mellett a hazai koncertvilág megkerülhetetlen szereplőivé váltak, év végén jelent meg a harmadik nagylemezük, The All Right Nows címmel.

Summer Syndrome by RUMEX

rendező: Fazakas Fanni                               operatőr: Szigethy Márton

A Rumex nevű egyszemélyes formáció Fazakas Fannit takarja, aki a fenti klipet is rendezte, ez volt a diplomamunkája a MOME media design szakán. 2014-ben jelent első EP-je, IAM RUMEX címmel, azóta is rendszeresen lép fel itthon és külföldön egyaránt. A Belau-hoz hasonlóan RUMEX-et is a Klipszemlén ismerhette meg szélesebb közönség, hiszen ezzel a mozgóképpel elnyerte  a legjobb rendezőnek járó díjat.

BLAHALOUISIANA – Ahol Összeér

rendező: Horváth Viktor                             operatőr: Becsey Kristóf

A magyar pop-rock szcéna egyik legüdébb színfoltja a 2012-ben alakult, beat-rock műfajban utazó, öttagú Blahalouisiana. Bemutatkozó anyaguk – a 2013-ban megjelent ’Tales Of Blahalouisiana’ – után a zenekar egy újabb kislemezzel jelentkezett ’Moving On’ címmel. A formáció, koncertjeinek köszönhetően bejárta az országot, a Petőfi Rádió is előszeretettel játssza dalait.

Zanzinger – The Country And The Cunt

rendező: Damokos Attila                            operatőr: Nagy Marcell

Zanzinger  2012-ben kezdett zenélni, első lemeze, a folkos-akusztikus Demons Of Future And Past volt. Azóta többet között, többedmagával kiadót is alapított Lone Waltz Records néven. A dalszerző-énekes első klipjében remek ellentétben van a szellősebb dal és a kisfilmben látható garázdálkodó srácok.

 BABEL – Out of Reach

rendező: Szabó Áron                    operatőr: Becsey Kristóf

Az öttagú BABEL  2013 végén alakult Budapesten, a tagok mindannyian a Kőbányai Zeneiskolában végeztek, zenéjükre egyszerre volt hatással a klasszikus beat/rock. A fiatal formáció már két nagylemezzel rendelkezik, tavaly Nagy­Szín­Pad nevű tehetségmutatón figyelhettünk fel rájuk.

https://www.youtube.com/watch?v=7TWAp8b8UCY

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Sherlock: A szörnyű menyasszony - kritika
Következő cikk Aljas nyolcas - kritika