Star Wars: Az utolsó Jedik – kritika


Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi), rendező: Rian Johnson, szereplők: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Mark Hamill, Carrie Fisher, amerikai űreposz, 152 perc, 2017, (12) 

Bukott jedik balladája

A Jedik jöttek, láttak, és hatalmas űrt hagytak maguk után…

A Star Wars-univerzum talán a filmvilág legkényesebb alapanyaga, köszönhetően a több évtizedes kultuszának és a (többek között ebből fakadó) sokszor már-már fanatikusba hajló rajongói táborának. Éppen ezért bárki kezébe is kerüljön “az erő”, hogy újabb Csillagok háborúja filmet készítsen, nagyon vigyáznia kell, mert ilyenkor – kis túlzással – a világ tekintete szegeződik az űreposz legújabb fejezetére.

MV5BMTgyNjg3Nzk3NF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzM1NjY4MzI@. V1 SX1777 CR001777744 AL

Hiába, mégiscsak napjaink egyik legnagyobb brandjéről beszélünk, (ami ráadásul rengeteg ember szívében foglal el különleges helyet) éppen ezért azt gondolhatnánk, hogy egy olyan gigavállalat, mint a Star Wars franchiset is felvásárló Disney, igyekszik majd nem magára haragítani az egyik legbőségesebb aranybányájuk rajongóit. De mekkorát tévedünk, ha ezt hisszük…

star wars 2

Mert Az utolsó Jedik sajnos megbukik filmként is és a Star Wars-univerzum darabjaként is. Az ébredő Erő a legelső epizód történeti elemeit átemelve, illetve az eredeti trilógiát folytatva indított el egy új sztorit, a nyolcadik rész azonban mindent lesöpör az asztalról, hogy aztán kaotikus ötletek halmazaként próbálja meg tisztességesen összerakott mozinak tettetni magát, mindezt nem sok sikerrel. Amíg az előző részt rendező J.J. Abrams igyekezett kiszolgálni a rajongókat, addig Rian Johnson mintha csak címszavakban hallott volna erről a világról.

star wars 1

A mozi bő két és fél órája alatt csupán pillanatokra képes megvillantani a valódi űreposz hangulatát, ráadásul az igazán tökös, vagy épp fanservice jelenetek java része is komolytalanságba fullad a kisiklott dramaturgiának köszönhetően. Pedig rengeteg potenciál van az új karakterekben – a cuki Porgok is működnek-, hát még a régi motorosokban, de szinte mindenki érdektelenségbe fullad, vagy önmaga paródiájává válik. Ez persze nem a színészeken múlott, Mark Hamillben még mindig ott rejlik Luke Skywalker bája, az elhunyt Carrie Fishert is szívmelengető még utoljára  Leiaként látni, Daisy Ridley, Oscar Isaac, John Boyega és Adam Driver pedig vannak olyan jók, hogy akár a saját hátukon is elvigyék a filmet, de nincs rá lehetőségük az érdektelen cselekmény, és a fájdalmasan kínos dialógusok miatt.

Hiába vannak fénykardpárbajok, űrcsaták, és furcsa űrlények, ez a film bizony nem érdemli meg, hogy egy lapon említsék a Star Warsszal, még akkor sem, ha a kevésbé fényesen sikerült előzmény-trilógiát vesszük alapul. Csalódás kimondani, de Az utolsó Jedik nemcsak azért lett rossz, mert képtelen felérni a várakozásokhoz, hanem azért is, mert érdektelen, kaotikus és képtelen megállni az önálló lábain. Reméljük, hogy a jövőre érkező Solo spinoff jobban sikerül majd, Rian Johnson pedig jobb, ha újra átgondolja azt a beharangozott teljesen új trilógiát.

10 6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Fotók híres filmek, sorozatok stábjainak nagy újratalálkozásairól
Következő cikk Eszeveszett esküvő - kritika