Egy tanulmány szerint a szuperhősök környezetszennyező hatással bírnak


Superheroes Bad Environment New Study Carbon FootprintA Stanford Egyetem geológusa, Miles Traer és két kollégája erre a következtetésre jutott a tudományos prezentációjuk során, amiben kilenc képregényhős szénlábnyomának (az emberi tevékenység környezeti hatásának egyik mércéje) kiszámítását végezték el.

Amint kiderül a kutatásból, bár kedvenc hőseink remekelnek a világ megmentésében, a környezettudatosság terén csúnyán elbuknak. Ha Batman mindezt tudná, akkor valószínűleg azonnal visszasietne a barlangba, hogy elektromossá vagy legalább hibrid járművé varázsolja csodajárgányát. De a tanulmány fő célja nem a kitalált karakterek jobb útra térítése, hanem hogy az ismert, sokak által mintaképeknek tartott hősök példáján keresztül tudatosítsák az emberekben a saját szénlábnyomuk környezetükre gyakorolt hatását.

81da952ed11c57d2baf1114ee3265866 carbon footprint cycle

Amikor Vasember a high-tech páncéljában repked a világ körül vagy Batman a sugárhajtású kocsijával rója Gotham utcáit, nagy szén-dioxid mennyiséget szabadítanak fel. Lehet, hogy közben gonosztevőket kapnak el, de a következő generációknak igencsak megnehezítik az életét a klímaváltozás pusztító hatásainak elősegítésével. Például Miles Traer becslése szerint a Batmobile 8 mérföldre számítva 1 gallonnyi üzemanyagot használ fel, ami ezzel a katonai járművek vagy a luxus sportkocsik kategóriájába sorolható. Tehát, ha Batman 1 év alatt kb. 20 ezer mérföldet vezet (ami elég kell, hogy legyen a szuperhősök tipikus feladataihoz), akkor mintegy 48 ezer kg CO2-őt pumpál a légkörbe. Annak érdekében, hogy ez a szám alaposan megrémítsen minket, egy átlagos amerikai, minden tevékenységével évente 44 ezer kilogramm CO2-őt bocsájt ki. Ebből is látszik, Bruce Waynenek nem ártana visszatérnie Lucius Foxszal a tervezőasztal mellé, hogy ezeket a számokat az elfogadható értékek alá nyomják.

Total CO2e bar chart
A szuperhősök teljes CO2 kibocsátása

A denevérember mégis elbújhat a valódi ökológiai katasztrófát jelentő Flash mögött, akinek az éves CO2 kibocsátása 60 kilogrammtól egészen 4,054,350 kilogrammig terjedhet, attól függően, milyen gyorsan fut és a sebességével elégetett kalória pótlására mennyit eszik. Tehát Flash valószínűleg sokkal több húst fogyaszt, mint az átlagemberek, ami egyenesen rettenetes a környezet számára.

CO2e per adventure bar chart
A szuperhősök kalandonként kibocsátott CO2 értéke

Persze vannak valódi zöld szuperhősök is, mint Superman, akinek a szén-dioxid értéke pontosan nulla, mivel elnyeli a nap energiáját. De a valódi ökoharcos a Mocsárlény, aki negatív CO2 kibocsájtással rendelkezik köszönhetően a légkörből elszívott káros gázoknak. Ki gondolta volna, hogy pont ő lesz a jövő generációjának valódi bajnoka? Batmannek nem ártana Supermannel és Mocsárlénnyel néhány órát eltöltenie, már csak azért sem, mert az általa használt Oracle rendszere 453,000,000 kilogrammnyi szén-dioxidot termel Gotham City légkörébe, ami aztán kiterjed az egész világra is.

swamp thing is bemutatkozott az choz 1
A valódi (öko)hős, Mocsárlény

Traer ökoprojektjét bár lezárta, következő lépésként azt fontolgatja, hogy a szuper gonosztevőket is górcső alá veszi. Egy biztos, ezután a kedvenc képregényed olvasása közben a szuperhősök szénlábnyomaira fogsz majd gondolni, a felmérés alapján pedig a jövőre érkező nagy Marvel összeröffenés, a Végtelen háború című film legnagyobb ellenfele sem Thanosz lesz, hanem a környezettudatos harc észben tartása a hősök részéről.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A legnagyobb showman - kritika
Következő cikk Egy szent szarvas meggyilkolása - kritika