Köszönjük lányok, de Tom Hiddlestoné a szerep!


Emilia Clarke, Felicity Jones és Lena Heady főszereplésével készült rövidfilm a hollywoodi szexizmusról.

2017 óta a szexuális erőszak és a gender alapú diszkrimináció központi téma lett a filmipar kapcsán. Gondoljunk például a TimesUp, vagy #metoo mozgalmakra. A hollywoodi szexizmus ügye most a képernyőre is bejutott, egy rövidfilm formájában, melynek eredeti címe: „Leading Lady Parts”.

Gemma Arterton és produkciós cége a Rebel Park Productions készítette a rövid filmet, melynek főszereplői kedvenc színésznőink, és színészeink, így garantálva a nézettséget az alkotásnak. Persze a nézettségen túl a tehetségek virtuóz játéka is garantált, ha Lena Heady-t Emilia Clarke-ot és Felicití Jones-t látjuk, hiszen mindhárman díjnyertes alkotásokban dolgoztak már.

 A történetet Jessica Swale írta, és július 30-án került adásba. A premier a BBC4 csatornán volt, összegezhetjük, hogy egy magas nézettségű és nívójú csatorna hozta le, ami szintén elősegíti a széleskörű elérést az igen fontos üzenettel bíró rövidfilm számára.

Gemma Arterton nyilatkozatában kifejtette, hogy az alapötletet a TimesUp mozgalom adta számára:

A meeting során, csak nők ültek és beszéltek a teremben- éreztük, hogy ezeknek a dolgoknak most nagy jelentősége van. Nagyon nehéz, és komoly ügyekről beszéltünk, megindító vallomásokat hallottunk. Úgy gondoltuk- úgy éreztük, hogy sokkal jobb lenne, ha ezekről a dolgokról egy vicces és komikus narratívában beszélnénk, ahelyett, hogy mindenkit lefejeznénk.

A „Leading Lady Parts” az első rövidfilm a munkahelyeken történő nemi egyenlőtlenségekről. Tehát nem konkrétan a TimesUp mozgalomról szól, azonban az szolgáltatja az alapot, így a készítők abban reménykednek, hogy rövidfilm felhívja a figyelmet a TimesUp U.K. által létrehozott Justice and Eguality Fund (Igazság és Egyenlőség Alapítvány) tevékenységeire.

A film főszereplői Lena Headey, Emilia Clarke és Felicity Jones. Önmagukat játsszák, amint épp egy női főszereplő válogatáson vannak. A meghallgatás során számtalan szexista és rasszista megjegyzéssel kell szembesülniük. Clarke-nak többet kell mosolyognia, Felicity Jones-on túl sok a ruha, Lena Headey pedig túl öreg. Gemma Channel elsőre minden rendben van, neki azonban „sokkal fehérebben kéne beszélnie”.  Wunmi Mosaku fel sem olvashat, neki megmondják, hogy: „a fekete színészeket a Feketepárduc második részéhez várják, rossz ajtón jött be.”

A rövidfilm ikonikus mondatával Florence Pugh színésznőnek kell szembesülnie:

Ez nem atomfizika, kedves. Csak azt szeretnénk, ha vékony és telt lennél, miközben szexi és ártatlan vagy egyszerre.

A film végén a szerepet nem más kapja, mint… Tom Hiddleston. Aki egy széles mosollyal, és köszönéssel elhappolja a színésznőktől a szerepet.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Várjuk a Stan és Pan filmet!
Következő cikk A hét röhögései (253.)