Köszönjük lányok, de Tom Hiddlestoné a szerep!


tom hiddlestonEmilia Clarke, Felicity Jones és Lena Headey főszereplésével készült rövidfilm a hollywoodi szexizmusról.

2017 óta a szexuális erőszak és a gender alapú diszkrimináció központi téma lett a filmipar kapcsán. Gondoljunk például a TimesUp, vagy #metoo mozgalmakra. A hollywoodi szexizmus ügye most a képernyőre is bejutott, egy rövidfilm formájában, melynek eredeti címe: „Leading Lady Parts”.

Gemma Arterton és produkciós cége a Rebel Park Productions készítette a rövid filmet, melynek főszereplői kedvenc színésznőink, és színészeink, így garantálva a nézettséget az alkotásnak. Persze a nézettségen túl a tehetségek virtuóz játéka is garantált, ha Lena Headey-t Emilia Clarke-ot és Felicity Jones-t látjuk, hiszen mindhárman díjnyertes alkotásokban dolgoztak már.

 A történetet Jessica Swale írta, és július 30-án került adásba. A premier a BBC4 csatornán volt, összegezhetjük, hogy egy magas nézettségű és nívójú csatorna hozta le, ami szintén elősegíti a széleskörű elérést az igen fontos üzenettel bíró rövidfilm számára.

Gemma Arterton nyilatkozatában kifejtette, hogy az alapötletet a TimesUp mozgalom adta számára:

A meeting során, csak nők ültek és beszéltek a teremben- éreztük, hogy ezeknek a dolgoknak most nagy jelentősége van. Nagyon nehéz, és komoly ügyekről beszéltünk, megindító vallomásokat hallottunk. Úgy gondoltuk- úgy éreztük, hogy sokkal jobb lenne, ha ezekről a dolgokról egy vicces és komikus narratívában beszélnénk, ahelyett, hogy mindenkit lefejeznénk.

A „Leading Lady Parts” az első rövidfilm a munkahelyeken történő nemi egyenlőtlenségekről. Tehát nem konkrétan a TimesUp mozgalomról szól, azonban az szolgáltatja az alapot, így a készítők abban reménykednek, hogy rövidfilm felhívja a figyelmet a TimesUp U.K. által létrehozott Justice and Eguality Fund (Igazság és Egyenlőség Alapítvány) tevékenységeire.leading ladyA film főszereplői Lena Headey, Emilia Clarke és Felicity Jones. Önmagukat játsszák, amint épp egy női főszereplő válogatáson vannak. A meghallgatás során számtalan szexista és rasszista megjegyzéssel kell szembesülniük. Clarke-nak többet kell mosolyognia, Felicity Jones-on túl sok a ruha, Lena Headey pedig túl öreg. Gemma Channel elsőre minden rendben van, neki azonban „sokkal fehérebben kéne beszélnie”.  Wunmi Mosaku fel sem olvashat, neki megmondják, hogy: „a fekete színészeket a Fekete Párduc második részéhez várják, rossz ajtón jött be.”

A rövidfilm ikonikus mondatával Florence Pugh színésznőnek kell szembesülnie:

Ez nem atomfizika, kedves. Csak azt szeretnénk, ha vékony és telt lennél, miközben szexi és ártatlan vagy egyszerre.

A film végén a szerepet nem más kapja, mint… Tom Hiddleston. Aki egy széles mosollyal, és köszönéssel elhappolja a színésznőktől a szerepet.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Várjuk a Stan és Pan filmet!
Következő cikk A hét röhögései (253.)