9 érdekesség az Eredetről


Az Eredet a 2010-es bemutatója óta lázban tartja moziközönséget. A film ugyanis rendkívül rétegelt, számtalan kérdést vet fel, amik azóta is parázs viták tárgyát képezik. Mi erről a megosztó remekműről gyűjtöttünk össze 9 olyan érdekességet, ami talán még a legnagyobb rajongók számra is újdonság lehet.

1. A film egy összetett álomrendszerben játszódik, aminek értelmezése sokszor megterhelő feladat a közönség számára. Japánban azonban áthidalták ezt a problémát, a megbízott szakemberek képernyő sarkán megjelenő számozással jelölték a különböző rétegeket.

2. A történetben Edith Piaf Non, Je Ne Regrette Rien című számát használják a karakterek felébresztésére. A dal 2 perc 28 másodperces, érdekesség hogy a film játékideje pedig 2 óra 28 perc.

3. Fischer álmának második rétegében Ariadne haja szorosan hátra van fésülve. Ám ennek semmiféle szimbolikus jelentése nincs, a készítők egyszerűen csak nem tudták hogyan viselkedne a hajkorona gravitációmentes környezetben.

4. Az Eredet alapötlete már a 2000-es évek legelején körvonalazódott. Nolan és a Warner Bros. közti első hivatalos tárgyalásra 2002-ben, közvetlenül az Álmatlanság bemutatója után került sor. A rendező azonban ragaszkodott hozzá, hogy a forgatókönyvet saját ütemterve alapján készítse el, amire pár hónapot szánt. Ám a munkafolyamatok alaposan elhúzódtak, hiszen a szkript csak nyolc évvel később nyerte el végleges formáját.

5. Cobb álmának első rétegében egy vonat valósággal eltarolja a férfi kocsiját. A jelenet a CGI technológiát mellőzve készült, ráadásul készítők nem is egy igazi mozdonyt használtak. A gépmonstrum valójában egy 18 (!) kerekes kamion volt, amit utólagosan dizájnoltak át vonattá.

6. Az álomrétegek sokszínűsége miatt a film számtalan különböző helyszínen játszódik. Nagyrészt ennek tudható be, hogy a munkálatok 5 különböző országban zajlottak. Az ikonikus forgójelent Bedfordshire-ben készült, és másik angliai helyszínként London is feltűnik. Ezen kívül a stáb megfordult Tokióban, Los Angelesben és Rabatban is. Érdekesség hogy a havas jelenetek eredetileg az Államokban lettek volna rögzítve, azonban a forgatás ideje alatt helyszínen egyáltalán nem esett. A produkciónak végül Kanada dobott mentőövet, ahol az Alberta tartomány festői hegységeiben zajlott az immár havas forgatás.

7. A Nolan által kidolgozott eredeti forgatókönyv egy leginkább a Mementóra emlékeztető pszicho-horror hangulatát idézte volna. A rendezőt végül DiCaprio beszélte le az elképzeléséről, akivel közösen formálták át a szkriptet a ma ismert formájára.

8. A szereplők álmának első rétegében minden jármű rendszámán a The Alternate State megjelölés látható.

9. Habár a forgatáskor Nolan még ódzkodott a különböző látványelemek használatától, azonban az utómunkálatok során közel állt ahhoz, hogy 3D-s térhatásokkal lássa el a filmet. Erre végül azért nem került sor, mert a kivitelezés nem zárult volna le a stúdió által megszabott határidőig.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Limitált kiadásban ismét gyártják Bond kütyükkel szerelt Aston Martin DB5-ösét
Következő cikk Kiszállt Danny Boyle a 25. James Bond-filmből

1 Comment

  1. 2018. október 21. vasárnap

    […] 9 érdekesség az Eredetről […]