10 érdekesség az idén 10 éves Viharszigetről


Idén 10 éve, hogy bemutatták Martin Scorsese Viharsziget című thrillerjét. A film premierjére 2010. február 13-án a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon került sor, míg a magyarországi bemutatója 2010. március 4-én volt. Ebből az apropóból hoztunk tíz érdekességet a moziról.

1. A nem mindennapi mellékszereplő-választás

A hírek szerint a Chuck Aule szerepében feltűnő Mark Ruffalo úgy került a filmbe, hogy írt egy már-már rajongói levelet Scorsesének, hogy mennyire szeretne vele együtt dolgozni – ezt maga a színész mondta nem sokkal a premier után. Nos, az ötlet bevált, ahogyan Ruffalo is a vásznon.shutter island2. De nem csak Ruffalo volt ám képben!

Scorsese eleinte állítólag Robert Downey Jr.-ban és Josh Brolinban is gondolkodott Chuck karakterét illetően – ez még persze a levél előtt volt. Milyen érdekes, hogy az említett két színész mellett Ruffalo is aktívan kivette/veszi a részét a Marvel-univerzumból.


3. Wall Street vagy Ashcliffe?

Mielőtt a rendező és a főszereplő, Leonardo DiCaprio negyedszer is együtt dolgoztak ezen a filmen, valójában A Wall Street farkasát szerették volna elkezdeni. Az anyagi érdekek és a stúdiók persze közbeszóltak, és előrevették a Viharszigetet. A páros persze azzal sem járt rosszabbul, hogy előbbi alkotás így csak 2013-ban készült el.

4. Van egy könyvünk, hogy legyen belőle film?

A Dennis Lehane által írt könyv megfilmesítési jogait még a Columbia Pictures vette meg 2003-ban, ám kifutottak az időből, így a jogok visszakerültek a szerzőhöz. Lehane másodszor a Phoenix Picturesszel kötött üzletet, ők pedig Laeta Kalogridist bízták meg a forgatókönyv elkészítésével.viharsziget 1

5. Írjuk, írjuk, de ki rendezze?

Kezdetben Wolfgang Petersennek szerették volna adni a rendezői széket (az ő nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint A tengeralattjáró, Végtelen történet, a Célkeresztben vagy a Trója), ám a stúdiónál úgy érezték, ez esetben a mozi nem lenne elég akciódús – ehhez viszont ragaszkodtak. Egy ízben David Fincher (Hetedik, Harcosok klubja) neve is felmerült, mielőtt Scorsese lett a befutó.viharsziget6. A kalap és a ballonkabát

A rendezőlegenda úgy nyilatkozott az angol The Daily Telegraphnak, hogy a nyomozók – DiCaprio és Ruffalo – karakterének kinézetére a legnagyobb hatással egy 1944-es noir-film, a Laura (Valakit megöltek) volt.

„Ahogy Dana Andrews végigsétál a szobán, nem néz senkire, végig egy kis játékot játszik. Csak a tényeket akarja megtudni” – mondta Scorsese annak a filmnek a főszereplőjéről.

7. Parker-toll – mi más?!

A toll, amit a DiCaprio által játszott Teddy Daniels használ a filmben, egy Parker Jotter. Ezt a golyóstollat 1954-ben dobták piacra (amikor a film is játszódik), és világszerte nagyjából három és félmilliót adtak el belőle, gyorsan piacvezetővé téve ezzel a Parkert, és elavulttá változtatva a töltőtollat.dicaprio
8. A fő különbség a könyv és a film között – SPOILER-veszély!

A legnagyobb eltérés Lehane könyve és Scorsese műve között az utolsó jelenetben lelhető fel. Amikor a filmben főhősünk szembesül vele, hogy ő Andrew Laeddis, aki azért van az Ashcliffe-ben, mert megölte feleségét, azt mondja Sheenan doktornak: „Elgondolkodtat ez a hely… hogy melyik rosszabb, szörnyetegként élni, vagy jó emberként meghalni?” – ez pedig nem teszi egyértelművé a lezárást, hiszen nem tudjuk, DiCaprio karaktere valójábanban megőrült, vagy csak nem bírja feldolgozni, amit tett, és ezért „választja” inkább a lobotómiát. A könyv nem hagy kétségek között minket, ott egyértelmű az első opció.

Az a bizonyos jelenet:

9. Pénz, pénz és pénz

A Viharsziget nagyjából 41 millió dollárral indított a mozikban, ezzel ez lett a rendező legsikeresebben startoló filmje. Végül meg sem állt a bruttó 294 millió dolláros bevételig, amely akkor szintén Scorsese-rekordnak számított. Talán mondani sem kell, mindkét mutató megdőlt három évvel később, A Wall Street farkasa által.


10. Díjesőt ide – de nem most!

Talán sokan nem tudják, de ez a film az első és eddig utolsó olyan Scorsese–DiCaprio koprodukció, amely nem kapott egyetlen Oscar-jelölést sem. A New York bandáit, az Aviátort, A téglát és A Wall Street farkasát is jelölték a legjobb film díjára (A tégla meg is kapta azt) – számos egyéb kategória mellett.

Ez a zene meg velünk marad:

Forrás: www.eonline.com

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A film rövid története 5. rész
Következő cikk Izgalmas fotók érkeztek a Denis Villeneuve rendezte Dűnéből