9 kedvenc afrikai akciófilm jelenetünk, amiket nem lehet elégszer látni


afrikai akciofilmekAz afrikai akciófilmek többségét valószínűleg még Michael Bay is letagadná, a kontinens filmkészítői többnyire pár száz dolláros költségvetésből és Androidos vágóprogramokkal dolgoznak.  Ha örök értékű mozikkal nem is, de megmosolyogtató akciójelenetekkel megajándékozták a nagyérdeműt, amikből most összeválogattuk kilenc kedvencünket.

Spiderman

Hiába a Marvel filmek osztatlan sikere, Nigéria népe úgy gondolta, hogy Pókember karaktere megérett egy újabb mozis feldolgozásra. Ennek eredménye lett a Spiderman című gyöngyszem, amiből sajnos nem találtuk meg a teljes verziót, de ez az alig egy perces képanyag is önmagáért beszél.

Who Killed Captain Alex?

A Who Killed Captain Alex? valóságos nagyágyúnak számít az afrikai akciómozik körében, ugyanis saját IMDB adatlappal is rendelkező film (ami 8.5 csillagon áll!), a világhálón keresztül komoly hírnévre tett szert. Játékidejének minden másodperce aranyat ér, azonban mi ezt, A szakaszt is megszégyenítő bombázós jelenetet választottuk.

Medusa

2016-ban Ghána ezzel a Medusa című mesterművel jelentkezett be a legjobb külföldi filmnek járó Oscarra, amiben egy rejtélyes medúzanő tartja rettegésben a lakosságot. Kíváncsian várjuk, hogy az ötletből futja-e mondjuk egy Alien vs. Medusa feldolgozásra, mindenesetre a csatolt videó jót sejtet.

Gomina Ojo Kan

A Gomina Ojo Kan elnevezésű akcióeposz helikopteres jelenete nyugodt szívvel nevezhető az afrikai akciófilmgyártás kvintesszenciájának. Ez a fél perces képsor magába foglal mindent, amit szeretünk ebben a műfajában, kezdve a pocsék maketthasználattól, a szinte stílusjeggyé vált vágásokig.

Dark Sider in action

Szintén a ghánai filmkészítők fáradhatatlan munkáját dicséri a Drak Sider in action című klasszikus, amit leginkább a Terminátor filmek afrikai megfelelőjeként lehet jellemezni. Noha James Cameron mozija jó harminc évvel a ghánai újragondolás előtt készült, vizualitásban így is lekörözi afrikai vetélytársát. Ám pont ez teszi megunhatatlanná a Dark Sider in actiont, aminek korszakalkotó effektjei még a kontinens viszonylatain belül is új távlatokat nyitottak az alsó határok feszegetésében. A videojátékokban jártasak pedig azt is kiszúrhatják, hogy a Crysis című game-ből vették át a főhős öltözékét.

B14

A helyszín újfent Ghána, ahol most egy kegyetlen drogháborúról készült egy veretes alkotás. A rendezői székben egy titokzatos Ninja nevű szakember ült, akinek meglátásai felejthetetlen jelenetekkel látták el a filmet. Sajnos a legendás lézeres képsort nem találtuk meg, így egy előzetest csatoltunk ehhez a kiemelkedően igényes, pazar képi világgal operáló alkotáshoz.

Ghana Combat

Szintén egy előzetessel állítunk emléket a Ghana combat című mesterműnek, ami lényegében a Mortal Combat afrikai remake-jeként aposztrofálható. Már a hollywoodi filmek sem képviseltek különösebben magas nívót, ráadásul a pocsék alapanyagot a ghánai kollégák megtoldották sajátos látásvilágukkal.

Nigerian Street Fighter

Hiába végeztünk átfogó kutatómunkát, képtelenek voltunk meghatározni a Street Fighter mögött megbúvó koncepciót. A film leginkább az Ördögűző és az Avatár – Aang legendája szerelemgyermekének tűnik, és ha ezt elsőre nehéz is elképzelni, a csatolt jelenet remekül tükrözi az alkotás utánozhatatlan szellemiségét.

Bone Akatua

A Predator karaktere is érdemesnek találtatott egy ghánai feldolgozásra, az elgondolás nyomán készült alkotás pedig nem is okozott csalódást. Egy lenyűgöző vizualitást és idegborzolóan hiteles színészi játékot felvonultató film ez, igazi csemege a trash szerelmesei számára.

A Ghánai moziposzter készítők munkáit is érdemes áttanulmányozni, ezek kézzel készült, igencsak bizarr alkotások, amik manapság kincset érnek egy gyűjtő számára. Iide kattintva láthatjátok az ország marketing piac vezető egyéniségeinek egyedi plakátjait.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Fekete tükör (Black Mirror) 5. évad - kritika
Következő cikk Sylvester Stallonéval jobb lett volna a Terminátor 2.?