25 érdekesség a 25 éves Shop-stopról


Dante pokla: 25 éves a Shop-stop

Gyakran emlegetik Quentin Tarantinóval kapcsolatban, hogy szimpla videótékásból lett filmrendező, de amit Kevin Smith véghez vitt, az talán még bravúrosabb: ő bolti eladóból avanzsált filmessé. És ugyan nem lett annyira ünnepelt művész, mint a Ponyvaregény direktora, azért ő is elég komoly névre tett szert a szakmában. Smith főműve a mai napig debütáló munkája, a Clerks, vagyis „magyar” címén Shop-stop, mely ma ünnepli negyedszázados jubileumát. A mindössze 27 ezer dollárból forgatott no budget filmben végigkövethetjük Dante Hicks bolti eladó munkahelyi kálváriáját – egy olyan napon, amikor bent sem kéne lennie. A 25. évforduló kapcsán összeszedtünk 25 érdekességet a Shop-stoppal kapcsolatban: akad köztük forgatási anekdota, emlékezetes jelenet, valamint személyes élmény, benyomás is.1.) A New Jersey-i lokálpatrióta Kevin Smith 1991-ben, a 21. születésnapján megnézte Richard Linklater filmjét, a Texas állambeli Austinban játszódó Slackert (döbbenetes magyar cím: Henyék), és lenyűgözte a minimális költségvetésből összehozott produkció. Úgy érezte, hogy ő is tudna egy hasonló filmet forgatni a saját környezetéről. Ennek is volt köszönhető, hogy mozgóképes tanulmányokba kezdett, ám a Vancouver Film Schoolt mindössze négy hónap után otthagyta. Visszaköltözött New Jerseybe, de a filmkészítési álmairól nem mondott le.

2.) Smith már a vancouveri tanulmányok előtt elkezdett dolgozni eladóként a Quick Stop nevű élelmiszerboltban, mely a New Jersey állambeli Leonardo városkában található. Miután visszatért Kanadából, újra munkába állt a pult mögött, és az ottani élményeit kiszínezve megírta a Shop-stop forgatókönyvét.

3.) A minimalista költségvetés többek között Smith hitelkártyáinak kölcsöneiből állt össze, de az is kellett hozzá, hogy a rendező eladja a féltve őrzött képregénygyűjteményét. A film sikere után aztán visszavásárolta, és pár évvel később még képregényboltot is alapított New Jersey-ben Jay & Silent Bob’s Secret Stash névvel.
https://jayandsilentbob.com/
4.) Smith szívesen játszotta volna el Dante vagy akár Randal szerepét is, bizonyos szempontból mindkét karakter közel állt hozzá, de volt egy bökkenő. Képtelen volt hosszabb szövegeket megjegyezni, márpedig a szereplőknek rendkívül hosszú párbeszédeket írt. Ezután találta ki Néma Bob szerepét, amiben az volt a jó, hogy így is ott tudott maradni a kamera előtt. Egyébként a való életben Smith óriási dumás, elég csak bármelyik vele készült interjút megnézni.

5.) A Néma Bob „heteroszexuális élettársát”, Jay-t alakító Jason Mewes és Smith gyerekkori barátok. Mewes nehéz körülmények között nőtt fel: az őt egyedül nevelő édesanyja drogos volt, és később Jason is az lett – nem csoda, hogy Smith filmjeiben is a drogdíler szerepében láthatjuk. A Shop-stop forgatásakor Mewes épp tetőfedőként dolgozott, és ez adta az ihletet a Star Wars-os vitához hozzászóló tetőfedő karakteréhez és sztorijához.

6.) Smith óriási Star Wars rajongó (állítólag még a prequeleket is szereti!). Amikor a Shop stop készült, a Smith által sokszor csak Szent Trilógiának nevezett űreposz egy kicsit kevésbé pörgött a köztudatban – ekkor még jó pár év volt hátra a Special Editionig, illetve a Baljós árnyak című előzményfilmig. Sokak szerint a Halálcsillagról szóló vita a Shop stopban jelentős mértékben hozzájárult a Star Wars kultusz újbóli felerősödéséhez.

7.) Miközben a filmben Dante és Randal a Halálcsillagról moralizál, a párbeszédjük alatt felcsendül egy vicces dal, amit a színészek miatt nem lehet rendesen hallani. Érdemes külön meghallgatni: ez a Chewbacca című szám a Supernova nevű együttes előadásában. Két Jabba duma foglalja keretbe az alig másfél perces szerzeményt, melynek belassult zúzására Chewie öblös hangját utánozva vonyít valaki wookiee nyelven. A dalt ezen cikk szerzője egyszer élőben előadta a megboldogult Kutya nevű zenekarral a budai várnegyed katakombáiban, valahol az ezredfordulón, meglehetősen gyér számú, de annál lelkesebb közönség előtt.

8.) A New Jersey-i illetőségű Love Among Freaks zenekar jegyzi a Berserker című számot, ami nem más, mint a filmben Néma Bob orosz unokatestvére, Olaf által vonakodva előadott hasonló című, enyhén kanos ihletettségű dal. A magyar fordító külön elismerést érdemel a „jár a f…om a szádba berzerker” sorért.

9.) Ahhoz képest, hogy mennyire alacsony költségvetésből készült a Shop-stop, meglepően híres zenekarok dalai hallhatóak a filmben. Itt most természetesen nem a Love Among Freaks-re gondolunk elsősorban, hanem a pl. az Alice In Chains-re, a Bad Religionre vagy a Soul Asylumra. Utóbbi együttes fel is kérte Smith-t, hogy rendezze meg a filmben felcsendülő daluk, a Can’t Even Tell klipjét. A videóban a zenekar és a film szereplői rekreálják a tetőn játszódó hokimeccset.

10.) Smith óriási jéghoki rajongó, ennek is köszönhető a Shop Stopban a tetőn játszódó hokis jelenet. A rendező természetesen a New Jersey Devils-nek szurkol, és korábban, még a szívrohama előtti túlsúlyos korszakában előszeretettel mutatkozott hokimezben – filmpremiereken és díjátadókon is ezt viselte zakó és ing helyett.11.) Még egy utolsó megjegyzés a soundtrackről: a film egyik legjobb dala szerintünk a Violent Mood Swings című Stabbing Westward dal remixe. A hozzá kapcsolódó jelenetben már sötét van, Néma Bob lerak a földre egy magnót, elindítja a kazettát, majd a kezdő taktusok hatására Jay táncolni kezd. Egyre jobban agitálja Bobot, hogy csatlakozzon hozzá, aki egyszer csak váratlanul beszáll a táncba, egészen elképesztő mozdulatokkal.

12.) A Randalt alakító Jeff Anderson eljegyezte a Caitlint játszó Lisa Spoonauert a forgatás alatt, konkrétan a Quick Stop boltban, de a kapcsolatuk 1999-ben, egy évnyi házasság után véget ért. Spoonauer később újraházasodott, lett egy kislánya, viszont tavalyelőtt, mindössze 44 évesen, súlyos betegség következtében elhunyt.13.) A film forgatása három héten keresztül tartott, és mindig éjszaka zajlott, nappal ugyanis nyitva volt az üzlet, és így akkor értelemszerűen nem lehetett forgatni. Mivel mindig éjjel forgott a film, egy idő után az a pletyka kezdett el terjedni a környéken, hogy Smith-ék pornót csinálnak. A rendező rettenetesen elfáradt a végére, hiszen nappal bolti eladóként teljesített szolgálatot, éjszaka meg filmesként. Állítólag a forgatás utolsó napjaiban folyamatosan elaludt a kamera mögött. A filmben azért van leeresztve a redőny, mert huligánok rágót raktak a lakatra – a valóságban ennek az volt az oka, hogy éjszaka zajlott a forgatás.

14.) A forgatást megelőzően Jeff Andersonnek semmilyen színházi és filmes tapasztalata sem volt. Egy korabeli MTV interjúban azt nyilatkozta a Randalt játszó színész, hogy addig csupán akkor használta a színművészi képességeit, amikor ki kellett találnia valamilyen alibit a suliban arra, hogy miért nincs kész a házi feladata.

15.) A film különböző fejezetekre van bontva, és szinte mindegyiknek egy szóból áll a címe. Ezek sorrendben a következők: Becsmérlés, Jay és Néma Bob, Randal, Mondattan, Csavargás, Tisztítás, Gyengélkedés, Előjel, Tisztánlátás, Paradigma, Szeszély, Dilemma, Nyavalygás, Mellérendelés, Katarzis, Végkifejlet.

16.) Valóságos szállóigévé vált a film leghíresebb mondata, ami természetesen nem más, mint az, hogy „ma itt sem kéne lennem!” Dante ötször mondja ki a film során, de egyszer még Randal szájából is elhangzik.17.) A Shop-stop alternatív befejezésében zárás után bejön egy fickó, lelövi Dantét és kirámolja a kasszát. Ezután még betéved egy vevő (a szemüveget és borzalmas bundesliga copfot viselő Smith alakítja, a Néma Bob imidzshez képest kicsit nehezebben felismerhetően), és ellop egy doboz cigit. Filmes kollégái tanácsára végül a rendező eltekintett ettől a túl depressziós végkifejlettől.

18.) Az amerikai korhatárbizottság eredetileg NC-17 besorolást adott a Shop-stopnak, a szexuális tartalom miatt, márpedig a szereplők nem művelik a szexet a filmben, csak beszélnek róla. A bizottság aztán megenyhült, és a jóval megengedőbb ’R’ kategória mellett döntött.

19.) Noha csak 27000 dollárba került a Shop-stop (többek között a fekete-fehér nyersanyag is a büdzsécsökkentés része volt), 4 millió dollárt hozott világszerte, vagyis 150-szeresen behozta a költségeit.

20.) Ugyan Dante és Randal a film főszereplői, mégis a Jay és Néma Bob karaktereket vitte tovább Smith szinte az összes filmjében. A nem túl bonyolult dílerpáros felbukkant a Shop-show-ban, a Képtelen képregényben (ebben a máskor mindig csak egy mondatot benyögő Néma Bob viszonylag sok szöveget kapott), a Dogmában, sőt, még a Sikoly 3-ban is egy félperces jelenet erejéig. Az összes fent említett film az ún. Viewaskew univerzumban játszódik, és nemcsak Jay és Néma Bob köszön bennük vissza a Shop-stopból, hanem különböző helyszínek és karakterek, bár utóbbiak inkább csak említés szintjén.

21.) Smith csinált filmeket a Viewaskew univerzumon kívül is, de ezek többnyire mérsékeltebb sikert arattak. Sorrendben a következő alkotások fűződnek a nevéhez: Apja lánya (2004), Zack és Miri pornót forgat (2008), Két kopper (2010), Veszett világ (2011), Agyar (2014) és Yoga Hosers (2016).

22.) A Viewaskew univerzumot leginkább összefogó film a 2001-es Jay és Néma Bob visszavág lett, amely az összes addigi Smith filmből átemelt fontos karaktereket, de elsősorban természetesen a két javíthatatlan stonerre koncentrált. Visszatért a Quick Stop bolt is, benne Randallal és Dantéval – utóbbitól az egyik vevő azt kérdezi, hogy „ma itt kell lenned?”

23.) 2006-ban aztán végül a Shop-stop is folytatást kapott. Az immáron színes második rész elején leég a bolt, így sajnos szinte az egész film teljesen más helyszínen, egy gyorskajáldában játszódik. Az első részből csak Dante, Randal, Jay és Néma Bob tér vissza, és ugyan akad egy-két okés poén, a folytatás fényévekkel elmarad az eredeti klasszikus színvonalától. Azt pedig azóta is találgatjuk, hogy a Shop-stop 2 cannes-i premierjén miért tapsoltak 8 percen keresztül állva a nézők.

24.) Négy napja, vagyis most kedden mutatták be Amerikában a Jay And Silent Bob Reboot című filmet, ami természetesen a 2001-es első rész folytatása (és nem pedig rebootja). Meglehetősen rendhagyó módon vetítik odaát, ugyanis minden nagyobb városban mindössze két egymás követő napon látható a multiplexekben, úgy, hogy Smith és Mewes folyamatosan kíséri a filmet nagyvárosról nagyvárosra. Magyarországi premierről egyenlőre sajnos nincs hír, pedig Smith-ék jövőre állítólag európai körutat is terveznek.

25.) Ami a Szellemirtók esetében Bill Murray, az a Shop-stopnál Jeff Anderson – miatta születnek meg nehezen a folytatások. Randal megformálója a Shop-show-ban és a Képtelen képregényben nem bukkant fel, de aztán a Dogmában (másik karaktert játszva) igen, és az első Jay és Néma Bob filmben végre hajlandó volt újra eljátszani Randalt egy rövidebb jelenés erejéig. Sokáig vonakodott, hogy a Shop-stop 2-ben szerepeljen, de végül nagy nehezen kötélnek állt. Ezután még játszott a Zack és Miri pornót forgat című filmben, azóta viszont látványosan kerüli Smith-t. Az új Jay és Néma Bobban sincs benne (ellentétben Brian O’Hallorannel, aki ismét eljátssza Dantét), viszont pár héttel ezelőtt Smith azt tweetelte, hogy végre rábeszélte Andersont a harmadik, befejező részre. A rendező mindig is trilógiaként képzelte el a Shop-stopot, és remélhetőleg méltó módon búcsúzik majd ezektől a szerethető elővárosi karakterektől.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Demóna: A sötétség úrnője - kritika
Következő cikk Martin Scorsese kedvenc filmjeinek listájáról 993 cím