10 érdekesség a 10 éves Eredetről


Azért erős év volt a 2010-es, július 8-án volt Londonban az Eredet premierje, ami a bemutatója óta lázban tartja moziközönséget. A film ugyanis rendkívül rétegelt, számtalan kérdést vet fel, amik azóta is parázs viták tárgyát képezik. Erről a megosztó 4 Oscar-díjat nyerő (igaz “csak” a technikai kategóriákban) remekműről gyűjtöttünk össze 10 olyan érdekességet, ami talán még a legnagyobb rajongók számra is újdonság lehet.

1. A film egy összetett álomrendszerben játszódik, aminek értelmezése sokszor megterhelő feladat a közönség számára. Japánban azonban áthidalták ezt a problémát, a megbízott szakemberek képernyő sarkán megjelenő számozással jelölték a különböző rétegeket.

2. A történetben Edith Piaf Non, Je Ne Regrette Rien című számát használják a karakterek felébresztésére. A dal 2 perc 28 másodperces, érdekesség hogy a film játékideje pedig 2 óra 28 perc.

3. Fischer álmának második rétegében Ariadne haja szorosan hátra van fésülve. Ám ennek semmiféle szimbolikus jelentése nincs, a készítők egyszerűen csak nem tudták hogyan viselkedne a hajkorona gravitációmentes környezetben.

4. Az Eredet alapötlete már a 2000-es évek legelején körvonalazódott. Nolan és a Warner Bros. közti első hivatalos tárgyalásra 2002-ben, közvetlenül az Álmatlanság bemutatója után került sor. A rendező azonban ragaszkodott hozzá, hogy a forgatókönyvet saját ütemterve alapján készítse el, amire pár hónapot szánt. Ám a munkafolyamatok alaposan elhúzódtak, hiszen a szkript csak nyolc évvel később nyerte el végleges formáját.

5. Cobb álmának első rétegében egy vonat valósággal eltarolja a férfi kocsiját. A jelenet a CGI technológiát mellőzve készült, ráadásul készítők nem is egy igazi mozdonyt használtak. A gépmonstrum valójában egy 18 (!) kerekes kamion volt, amit utólagosan dizájnolták át vonattá.

6. Az álomrétegek sokszínűsége miatt a film számtalan különböző helyszínen játszódik. Nagyrészt ennek tudható be, hogy a munkálatok 5 különböző országban zajlottak. Az ikonikus forgójelent Bedfordshire-ben készült, és másik angliai helyszínként London is feltűnik. Ezen kívül a stáb megfordult Tokióban, Los Angelesben és Rabatban is. Érdekesség hogy a havas jelenetek eredetileg az Államokban lettek volna rögzítve, azonban a forgatás ideje alatt helyszínen egyáltalán nem esett. A produkciónak végül Kanada dobott mentőövet, ahol az Alberta tartomány festői hegységeiben zajlott az immár havas forgatás.

7. A Nolan által kidolgozott eredeti forgatókönyv egy leginkább a Mementóra emlékeztető pszicho-horror hangulatát idézte volna. A rendezőt végül DiCaprio beszélte le az elképzeléséről, akivel közösen formálták át a szkriptet a ma ismert formájára.

8. A szereplők álmának első rétegében minden jármű rendszámán a The Alternate State megjelölés látható.


9.) Cobb teszteli Ariadnét, a lány úgy nyeri el Cobb tetszését, hogy Mínosz király labirintusához hasonló útvesztőt rajzol. A görög mitológia szerint Thészeusz Ariadné fonalának köszönhetően jutott ki a Minótaurosz barlangjából.

10. Nolan mindig is ódzkodott a hatásvadász látványelemek használatától, szerinte eltereli a cselekményről a néző figyelmét, Az utómunkálatok során közel állt ahhoz, hogy 3D-s térhatásokkal lássa el a filmet, mert a Warner bros részéről volt is ilyen nyomás. Erre végül azért nem került sor, mert a kivitelezés nem zárult volna le a stúdió által megszabott határidőig.


Még érdekes és vicces dolgok a film kapcsán:

Lopás az Eredet!

Az 50-es években így csalogattak volna be az Eredetre

Michael Caine megválaszolta az Eredet végét

Az Eredet ott volt már a Toy Story 3-ban!

 

Egy másik 10 éves:

10 érdekesség az idén 10 éves Viharszigetről

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hannibal Lecter egy kukán, Alien egy romos ház falán
Következő cikk Így tanuld meg filmekből az ábécét!

1 Comment

  1. 2018. október 21. vasárnap

    […] 9 érdekesség az Eredetről […]