10 szórakoztató film vagy sorozat az amerikai történelemből


Ha tűzijátékkal nem is ünnepled a Függetlenség napját, de egy filmet szívesen megnéznél az amerikai történelem valamelyik fejezetéből, most bedobunk 10 címet. Egy biztos, egyik sem lesz tankönyv ízű.

Az Alapító Atyák: „Drunk History” 2. évad 8. epizód: Thomas Jefferson és John Adams vitája

A Drunk History lényege egyszerű: Mi lenne, ha a töri tanárod a történelem legérdekesebb eseményeiről tanítana úgy, hogy óra előtt legurított jó pár IPA sört? Az egyik legjobb rész a sorozat második évadában található, ahol Patrick Walsh végigküzdi magát a sztorin, ahogy az életre szólóan nagy barátok és alapító atyák, Thomas Jefferson és John Adams keserű ellenségekké válnak az 1800-as elnökválasztás során. Csak a Drunk History képes rá, hogy bemutassa miként süllyedt a kampány iskolás gyerekek szintjére, hogyan hordta el egymást mindennek ez a két ember, a tömegeket a másik abberált szexuális vágyairól szőtt hazugságokkal etetve. Az már szinte mellékes, hogy mindketten, egymás után az Amerikai Egyesült Államok elnökei lettek.

A II. világháború előtt: „A király látogatása” (Hyde Park on Hudson)

A brit komédia a Bill Murray által alakított Franklin D. Roosevelt utolsó éveit és a szeretőivel kialakított szövevényes hálóit mutatja be, különösen távoli unokatestvérével Margaret „Daisy” Suckley-val, akit Laura Linney játszik a vásznon. A film emellett kitér VI. György királyra, ahogy nyilvánosan hot dogot eszik, ami sokkal viccesebben néz ki, mint gondolnánk.

A II. világháború: „Micsoda csapat” (A League of Their Own)

„A baseballban nincsen sírás!” Mi lehet annál amerikaibb, mint egy II. világháborús dramedy a baseballról Tom Hanks és Geena Davis főszereplésével? Az 1990-es klasszikus azon hátországban maradt nők történetét meséli el, akik a háborúban lévő férfiak helyét átvéve profi női csapatot alakítottak. Csupa befolyásos sztár Rosie O’Donnelltől Madonnáig.

A koreai háború: „M*A*S*H”

Az 1972-83 között futó sitcom 100 Emmy-díjra volt jelölve 11 évados pályafutása során, ebből 14-et el is vitt. A sorozat Robert Altman sikeres 1970-es filmjére alapul, ahol Benjamin Franklin „Hawkeye” Pierce-t (a filmben Donald Sutherland, a sorozatban Alan Alda) és orvosokból, nővérekből és egyéb segítőkből álló csapatát követhetjük, ahogy próbálják az unalmukat elűzni a legkülönfélébb trükkökkel és vicces szituációkkal a 4077-es mozgó katonai kórházban a koreai háború alatt.

Hidegháború: „A számolás joga” (Hidden Figures)

2017 sikerfilmje három afroamerikai nőt mutat be, akik fontos szerepet játszottak az amerikai asztronauták űrbe juttatásában a hidegháború alatt. Az Oscaron ez három jelölést is ért. A film három csillaga Octavia Spencer, Taraji P. Henon és Janellle Monae erőt és humort vittek, mind a NASA-ba, mind a polgári jogokért való küzdelembe.

A vietnámi háború: „Jó reggelt Vietnám!” (Good Morning Vietnam)

Robin Williams, mint Adriean Cronauer, a rádiós DJ, aki a vietnámi háborúban a katonai alakulat rádiószolgálatához kerülve vigaszt nyújt véget nem érő szövegelésével. A M*A*S*H egyik írójának forgatókönyvével és az improvizált rádiós bejelentkezésekkel hatalmas sikert értek el a kritikusoknál is, Robin Williams kapott is érte egy Golden Globe-ot legjobb musical és/vagy vígjáték színész kategóriában.

1970-es évek: „Emlékezz a titánokra” (Remember the Titans)

A felszínen talán egy újabb hátrányos helyzetű sportoló sikertörténetét láthatjuk, Denzel Washington prezentálásában. De az Emlékezz a titánokra messze több egy főiskolai focidrámánál. Bemutatja az igaz történetet (jóllehet elég Disney-ízűen), ahogy a polgárjogi harcokat követő komplex, faji alapú megkülönböztetéssel terhelt érában a sztáratléták lassan megváltoztatják a város megoszló véleményét, mindezt csapatmunkával és iránymutatással elérve. Denzel Washington a valóságban is létező edzőt, Herman Boone-t kelti életre, miközben a mellékszerepeket többek között Will Patton, Wood Harris és Ryan Hurst foglalja el.

Watergate-botrány: „Fruska Gate” (Dick)

Michelle Williams és Kirsten Dunst, mint Betsy és Arlene, a Watergate-botrány valódi elárulói. Soha nem hallottál róluk? Fekete lyuk a történelemkönyvek lapjain. Az 1999-es vígjáték két tinédzsere azzal befolyásolja a vietnámi háborút, hogy Richard „Tricky Dick” Nixonnak sütit adnak és mindeközben véletlenül felfedezik a Watergate-összeesküvést. Azért a film után inkább senki se próbálja meggyőzni a barátait arról, hogy ez tényleg megtörtént.

Reagan-doktrína: „Charlie Wilson háborúja” (Charlie Wilson’s War)

Az Egyesült Államok beavatkozása a Közel-Keleten az 1980-as években, ami befolyásolta a 21. századot is. A kormány afgán csapatokat fegyverzett fel az orosz elnyomás ellenében. Mike Nichols filmje nemcsak jól kapja el a Reagan-éra politikai szabályait és irányvonalát úgy, hogy mindenki értse, hanem valahogy viccessé is teszi azt. Mindezt Tom Hanks, Julia Roberts és Philip Seymour Hoffman szópárbajain keresztül.

Iraki háború: „Kecskebűvölők” (The Men Who Stare at Goats)

Ebben a fikciós elemekkel teletűzdelt paródiában az USA hadseregének kísérletezését láthatjuk. Céljuk, hogy paranormális képességeket bevethessenek harcban is. A szatíra a régi katonai kutatásokat gúnyolja ki A-listás sztárokból álló színészgárdával, többek között George Clooney-val, Jeff Bridgessel, Ewan McGregorral és Kevin Spacey-vel.

Enduring Freedom hadművelet: „Afganisztáni víg napjaim” (Whiskey Tango Foxtrot)

A „Whiskey Tango Foxtrot” a NATO fonetikus abc-jében a WTF-re utal, a film pedig az Enduring Freedom hadműveletet mutatja be Afganisztánban, erős vígjátéki felhanggal. Főbb szerepekben Tina Fey, Margot Robbie és Martin Freeman. Az ő játékukon át ismerhetjük meg Kim Baker háborús tudósítót, ahogy illúziók nélkül dokumentálja az amerikaiak küzdelmét, mindezt úgy, hogy női mivoltában rengeteg sérelem éri az iszlám társadalomtól.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Néhány ecsetvonással papíron a filmtörténelem, egyszerűen szépek
Következő cikk Wes Anderson világa a nagyvilágban, ezt kövesd ne a celeb instákat!