10 szórakoztató film vagy sorozat az amerikai történelemből


borito 3Ha tűzijátékkal nem is ünnepled a Függetlenség napját, de egy filmet szívesen megnéznél az amerikai történelem valamelyik fejezetéből, most bedobunk 10 címet. Egy biztos, egyik sem lesz tankönyv ízű.

Az Alapító Atyák: „Drunk History” 2. évad 8. epizód: Thomas Jefferson és John Adams vitájadrunk history

A Drunk History lényege egyszerű: Mi lenne, ha a töri tanárod a történelem legérdekesebb eseményeiről tanítana úgy, hogy óra előtt legurított jó pár IPA sört? Az egyik legjobb rész a sorozat második évadában található, ahol Patrick Walsh végigküzdi magát a sztorin, ahogy az életre szólóan nagy barátok és alapító atyák, Thomas Jefferson és John Adams keserű ellenségekké válnak az 1800-as elnökválasztás során. Csak a Drunk History képes rá, hogy bemutassa miként süllyedt a kampány iskolás gyerekek szintjére, hogyan hordta el egymást mindennek ez a két ember, a tömegeket a másik abberált szexuális vágyairól szőtt hazugságokkal etetve. Az már szinte mellékes, hogy mindketten, egymás után az Amerikai Egyesült Államok elnökei lettek.

A II. világháború előtt: „A király látogatása” (Hyde Park on Hudson)

kep2 2A brit komédia a Bill Murray által alakított Franklin D. Roosevelt utolsó éveit és a szeretőivel kialakított szövevényes hálóit mutatja be, különösen távoli unokatestvérével Margaret „Daisy” Suckley-val, akit Laura Linney játszik a vásznon. A film emellett kitér VI. György királyra, ahogy nyilvánosan hot dogot eszik, ami sokkal viccesebben néz ki, mint gondolnánk.

A II. világháború: „Micsoda csapat” (A League of Their Own)

kep2 3„A baseballban nincsen sírás!” Mi lehet annál amerikaibb, mint egy II. világháborús dramedy a baseballról Tom Hanks és Geena Davis főszereplésével? Az 1990-es klasszikus azon hátországban maradt nők történetét meséli el, akik a háborúban lévő férfiak helyét átvéve profi női csapatot alakítottak. Csupa befolyásos sztár Rosie O’Donnelltől Madonnáig.

A koreai háború: „M*A*S*H”

kep2 4Az 1972-83 között futó sitcom 100 Emmy-díjra volt jelölve 11 évados pályafutása során, ebből 14-et el is vitt. A sorozat Robert Altman sikeres 1970-es filmjére alapul, ahol Benjamin Franklin „Hawkeye” Pierce-t (a filmben Donald Sutherland, a sorozatban Alan Alda) és orvosokból, nővérekből és egyéb segítőkből álló csapatát követhetjük, ahogy próbálják az unalmukat elűzni a legkülönfélébb trükkökkel és vicces szituációkkal a 4077-es mozgó katonai kórházban a koreai háború alatt.

Hidegháború: „A számolás joga” (Hidden Figures)

kep2 52017 sikerfilmje három afroamerikai nőt mutat be, akik fontos szerepet játszottak az amerikai asztronauták űrbe juttatásában a hidegháború alatt. Az Oscaron ez három jelölést is ért. A film három csillaga Octavia Spencer, Taraji P. Henon és Janellle Monae erőt és humort vittek, mind a NASA-ba, mind a polgári jogokért való küzdelembe.

A vietnámi háború: „Jó reggelt Vietnám!” (Good Morning Vietnam)

kep2 6Robin Williams, mint Adriean Cronauer, a rádiós DJ, aki a vietnámi háborúban a katonai alakulat rádiószolgálatához kerülve vigaszt nyújt véget nem érő szövegelésével. A M*A*S*H egyik írójának forgatókönyvével és az improvizált rádiós bejelentkezésekkel hatalmas sikert értek el a kritikusoknál is, Robin Williams kapott is érte egy Golden Globe-ot legjobb musical és/vagy vígjáték színész kategóriában.

1970-es évek: „Emlékezz a titánokra” (Remember the Titans)

kep2 7A felszínen talán egy újabb hátrányos helyzetű sportoló sikertörténetét láthatjuk, Denzel Washington prezentálásában. De az Emlékezz a titánokra messze több egy főiskolai focidrámánál. Bemutatja az igaz történetet (jóllehet elég Disney-ízűen), ahogy a polgárjogi harcokat követő komplex, faji alapú megkülönböztetéssel terhelt érában a sztáratléták lassan megváltoztatják a város megoszló véleményét, mindezt csapatmunkával és iránymutatással elérve. Denzel Washington a valóságban is létező edzőt, Herman Boone-t kelti életre, miközben a mellékszerepeket többek között Will Patton, Wood Harris és Ryan Hurst foglalja el.

Watergate-botrány: „Fruska Gate” (Dick)

kep2 8Michelle Williams és Kirsten Dunst, mint Betsy és Arlene, a Watergate-botrány valódi elárulói. Soha nem hallottál róluk? Fekete lyuk a történelemkönyvek lapjain. Az 1999-es vígjáték két tinédzsere azzal befolyásolja a vietnámi háborút, hogy Richard „Tricky Dick” Nixonnak sütit adnak és mindeközben véletlenül felfedezik a Watergate-összeesküvést. Azért a film után inkább senki se próbálja meggyőzni a barátait arról, hogy ez tényleg megtörtént.

Reagan-doktrína: „Charlie Wilson háborúja” (Charlie Wilson’s War)

kep2 9Az Egyesült Államok beavatkozása a Közel-Keleten az 1980-as években, ami befolyásolta a 21. századot is. A kormány afgán csapatokat fegyverzett fel az orosz elnyomás ellenében. Mike Nichols filmje nemcsak jól kapja el a Reagan-éra politikai szabályait és irányvonalát úgy, hogy mindenki értse, hanem valahogy viccessé is teszi azt. Mindezt Tom Hanks, Julia Roberts és Philip Seymour Hoffman szópárbajain keresztül.

Iraki háború: „Kecskebűvölők” (The Men Who Stare at Goats)

kep2 10Ebben a fikciós elemekkel teletűzdelt paródiában az USA hadseregének kísérletezését láthatjuk. Céljuk, hogy paranormális képességeket bevethessenek harcban is. A szatíra a régi katonai kutatásokat gúnyolja ki A-listás sztárokból álló színészgárdával, többek között George Clooney-val, Jeff Bridgessel, Ewan McGregorral és Kevin Spacey-vel.

Enduring Freedom hadművelet: „Afganisztáni víg napjaim” (Whiskey Tango Foxtrot)

kep2 11A „Whiskey Tango Foxtrot” a NATO fonetikus abc-jében a WTF-re utal, a film pedig az Enduring Freedom hadműveletet mutatja be Afganisztánban, erős vígjátéki felhanggal. Főbb szerepekben Tina Fey, Margot Robbie és Martin Freeman. Az ő játékukon át ismerhetjük meg Kim Baker háborús tudósítót, ahogy illúziók nélkül dokumentálja az amerikaiak küzdelmét, mindezt úgy, hogy női mivoltában rengeteg sérelem éri az iszlám társadalomtól.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A két szerepben vicceskedő Seth Rogen uborkája kortalan
Következő cikk Wes Anderson világa a nagyvilágban, ezt kövesd ne a celeb instákat!