A Bridgerton család 1. évad – kritika


bridgertonA Bridgerton család (Bridgerton), kitaláló: Chris van Dusen, szereplők: Adjoa Andoh, Julie Andrews, Jonathan Bailey, amerikai romantikus drámasorozat, 1. évad (8 rész, 60-70 perc), 2020. (16)

Házasodna a gazda(g)

Itt a partytime, a londoni előkelőségek minden követ megmozgatnak, hogy jövedelmező házasságok köttessenek, még akkor is, ha az érintetteknek erről teljesen más a véleménye. A történelmi hűséget máshol keressük, a Bridgerton család nem doksi, hanem egy könnyed és szórakoztató sorozat, még ha egy picit túl is tolták azt a bizonyos biciklit.

1813-at írunk, Londonban megkezdődnek a bálok, az arisztokrácia számára élet-halál kérdés, hogy az eladó sorba került leánygyermeke(i)knek férjet találjanak a szezon végéig. A királynő (Golda Rosheuvel – Luther, Lady Machbet) személyesen van jelen és hol közvetlen, hol pedig közvetett módon avatkozik be a szívügyekbe. A napi történésekről egy titokzatos szerző számol be, sokszor bizalmas és egyesek számára kifejezetten kínos részleteket is megemlítve. A népes (4 fiú, 4 lány) Bridgerton család a legidősebb lányt, Daphnét (Phoebe Dynevor – Younger, Blöff) szeretné kiházasítani, apjuk, a vikomt halála után ez az idősebb fiútestvérek feladata, de azért az özvegynek is van (lesz) némi beleszólása a dologba.
A Featherington családban három leánygyermek is arra vár, hogy valaki végre megkérje a kezét, miközben látogatóba érkezik hozzájuk a szépséges Marina Thomspon (Ruby Barker – Cobra, Doktorok), aki egy, a spanyolok ellen harcoló katonatisztbe szerelmes. A dúsgazdag és jóképű herceg, Simon Basset (Regé-Jean Page – A túlélő, Gyökerek, Ragadozó városok) felbukkanása megdobogtatja a női szíveket, neki azonban eszében sincs megházasodni, ezért szövetkezik – a házasságot szintén nem elsiető – Daphnéval, hogy mindenki előtt mímeljék a szerelmespárt.bridgerton 2Julia Quinn az egyik legolvasottabb történelmi romantikus regényíró, műveit, melyek több alkalommal is vezették az eladási listákat, számtalan nyelvre lefordították. A Bridgerton regényekben mind a nyolc testvérre rátalál a szerelem, ráadásul mindegyikük kapott folytatást is, így a televíziós feldolgozásban bőven van potenciál. A szerző lelkes feminista, regényeiben erős nőalakokat ábrázol függetlenül attól, hogy ez az adott korra mennyire volt jellemző, ez a sorozatra is igaz, mint ahogy a humor, a szellemes és csípős megjegyzésekkel tűzdelt dialógusok is. A feldolgozást annak a Chris van Dusennek köszönhetjük, akinek a Botrányt és A Grace klinikát, így a politika és a szívügyek nem jelentkeztek új feladatként nála, simán vette az akadályt.bridgerton 1A Bridgerton családon az első pillanattól kezdve látszik, hogy nem egy mezei kosztümös darabot próbálnak eladni nekünk, a történelemnek ebben a korszakában ugyanis a színesbőrűek számára a felső tízezerbe való bejutás még ábránd szintjén sem volt jelen (a gyarmatokon ugyan osztogattak mindenféle címeket, de a londoni bálokra szóló meghívót biztosan nem). A Sarolta királynőt alakító, Golda Rosheuvel megjelenése megy talán legkevésbé szembe a vakósággal, egyes történelmi források szerint a királynő valóban rendelkezett afrikai gyökerekkel (köszönhetően a vérmes portugál felmenőknek).
A kegyelemdöfést a zenekar adja meg, amikoris Katy Perryt, Maroon 5-ot vagy éppen Billie Eilisht kezd el játszani és bár egy idő után valamiért felhagy ezzel, addigra már a korhű zene felcsendülése lesz szokatlan. A sorozat tehát felül arra a vonatra, amelyik a valós történelmi eseményeket és személyeket meglehetősen lazán kezelő alkotásokat szállítja a nézőknek a könnyed szórakoz(tat)ás jegyében (lásd még pl. Nagy Katalin – A kezdetek, A kedvenc).bridgetonA másik szembetűnő dolog a szereplők tájékozottsága, műveltsége, szellemessége és bár vannak köztük ellenszenves figurák és káros szenvedélyekből is akad bőven, az ember igen hamar azon kapja magát, mennyire nagyon szeretne ott lenni velük ebben a mindig vidám, színes, izgalmas és szórakoztató közegben. A valóság ennél sokkal árnyaltabb és bizony a báli szezon sok család számára létkérdés volt, egy jó vagy rossz házasság végérvényesen eldönthetett mindent. Ebben az időben szerelemből házasodni igen nagy felelőtlenségnek számított, így amikor a hozomány mellett a kémia is működött és tényleg megvolt az a bizonyos szikra, mindenki nagy érdeklődéssel fordult a dolog felé (más-más okból kifolyólag).

A sorozat a szerelemről és a boldogságkeresésről szól, amit a szereplők különböző jogok birtokában és kötelezettségek terhe mellett próbálna véghez vinni, sokszor mások érdekeit sértve, érzéseit bántva vagy saját maguknak tett ígéreteket megszegve. Így leírva akár a fiatalokat is megszólíthatná, de ahhoz túl sok benne a felnőttes dolog, az árulás, a megcsalás, a politika és a szex. Könnyed, szórakoztató és bár nem egy Kisasszonyok vagy Büszkeség és balítélet, bőven túlmutat a ponyván, a szerelmes füzetek nemes egyszerűségén, tény, a nyolc részt legfeljebb a regény követelte meg, amit el szeretne, vagyis inkább el tud mondani, az ennél valamivel kevesebbe is belefért volna. Aki szereti a kosztümös történeteket és nem zavarja sem a történelmi tényektől való elrugaszkodás, sem az indokolatlanul sok koitálás, mindenképpen vegye fel a megnézendők listájára.

10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Walter Tevis: A vezércsel - könyvkritika
Következő cikk Mindenkiből lehet hős - kritika