Aliens: Fireteam Elite – játékteszt


logoFejlesztő: Cold Iron Studios; Kiadó: Cold Iron Studios, Focus Home Interactive; Platform: PC, PlayStation 4 & 5, Xbox One & Series X|S

Az Aliens: Fireteam Elite című bogárvadászatot James Cameron örök klasszikusa inspirálta. Szórakoztató akciójáték, amit tősgyökeres rajongóknak szántak.

Örökkévalóságig tartó vitatéma, hogy vajon az Alien-filmek első felvonása, A nyolcadik utas: a Halál, vagy A bolygó neve: Halál című folytatás a jobb és/vagy emlékezetesebb? Annyi biztos, hogy rövid időn belül az utóbbiról immáron a második videojátékos bőrt húzzák le, ugyanis a sokak szemében kétes értékű Colonial Marines után megérkezett a Fireteam Elite alcímre hallgató epizód, melynek eseményei A végső megoldás: Halál után röpke 23 esztendővel zajlanak.

1 1A kooperatív harmadik személynézetű lövöldözős túlélő játékban egy tengerészgyalogos bőrébe bújhatunk (létezhet ilyen egység az űrben?). Története szerint ismeretlen hívás érkezik az LV-895 melletti Katanga finomítóról, a UAS Endeavor legénységét pedig az állomáshoz utasítják, hogy vizsgálják ki a hátborzongató esetet. A titkokra hamar fény derül, miután a Weyland-Yutani nevű cég magányos túlélője, egy tudós elárulja, hogy a bolygón elszaporodtak a xenomorph-ok.

2 1A Daybreak Games égisze alá tartozó Cold Iron Studios első játéka tulajdonképpen a Left 4 Dead duológiájának Alien világba költöztetett változata. Személyünket összesen 11 különböző xenomorph egyed tette fel az étlapra, megtaláljuk közöttük a filmekből ismertebbeket – kivéve az Űrgolyhók dalos földönkívülijét. Mindazonáltal akadnak köztük új lények is: ilyen mondjuk a sunyiban távolra köpködő „splitter”, a kamikaze „burster” vagy a megállíthatatlan bulldózerként rohanó „praetorian”. Persze nem csak ezeket a nyálkás rémségeket kell ripityára lőnünk, hanem katonákkal és szintetikusokkal is el kell bánnunk, ha meg akarjuk állítani a királynő végeláthatatlan szaporodását.

3Összesen négy eltérő missziót teljesíthetünk, amik fejenként három alküldetést tartalmaznak: jellemzően legkönnyebb fokozaton nagyjából 30 perc megtisztítani a területeket, ahol többféle felszerezhető tárgyat is magunkhoz kaphatunk. Úgymint naplófájlokat, felvételüket követően a főhadiszállásunkon lévő tisztek tudnak eme apró eszközökről bő információkat nyújtani, így a sztori válik érthetőbbé – főleg azok számára, akik kevésbé jártasok az Alien univerzumában. Továbbá rálelhetünk véletlenszerűen elhelyezett fegyver csomagokra is.

4

Karakterünket illetően külcsín és fegyverzet szempontjából jóformán minden testre szabható, még a neme is. Az első szezon bekszöntével már hat differens kaszt közül mazsolázhatunk: mindegyiknek meg van a hozzá passzoló fegyvertípusa, legyen az gépfegyver, puska vagy aknaevető, illetve képessége. Részletekbe nem bonyolódnék bele, hisz számos játékban lehettük például gyalogossal vagy szanitéccel, de annyira sok opciónk van, hogy gyakorlatilag mindenki megtalálja hozzá legközelebb álló katonatípust.

Bevallom, azon kevesek közé tartozom, akinek a Colonial Marines elnyerte szimpátiáját: különösen ismerőseimmel, kooperatív módban találtam szórakoztatónak. Az Alien: Firestorm Elite ugyanazt az agyatlan, de izgalmas hentelést nyújtja, mint a 2013-as „előd”. A PC-s játékosszám már most hasonlóan gyér, de szerencsére szolóban is játszhatunk vele – crossplay viszont tényleg nem volna hátrány. Játékosokat helyettesítendő két gépfegyveres android karakter csatlakozik hozzánk a megbízatásunk kiválasztása után, az AI kissé butuska és nincs semmilyen másféle stukkere, nehezebb szinten szimplán használhatatlanok, holott az igazi vérengzés ott kezdődik.

65

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Sonic Colors Ultimate – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hasadék - kritika
Következő cikk Brian De Palma a rendező, akinek sokszor sikerült és sokszor nem