Peacemaker 1. évad – kritika


john cena peacemakerPeacemaker; Írta és rendezte: James Gunn; Szereplők: John Cena, Freddie Stroma, Chukwudi Iwuji, Jennifer Holland, Danielle Brooks; amerikai kalandfilmsorozat, 8 rész, 40 perc, 2022

Az eleresztett békegalamb

Több mint 10 évvel a szuperhősfilmek felvirágzása után nehéz feladat igazán szerethető és egyedi filmekkel/sorozatokkal bővíteni a zsánert, James Gunn azonban könnyedén meglovagolta a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag tavalyi sikerét legújabb spin-off sorozatában. A Peacemaker minden perce bizonyíték arra, hogy az utolsó utáni képregény karakterről is lehet érdekesen mesélni.

A mozikban látszólag alulmaradt, a kisképernyőket viszont hosszú ideje uralja a DC Comics, legyen szó animációs vagy élőszereplős sorozatokról. A Zöld íjász és a Flash sorozatok korai évadainak minősége etalonnak számítottak 10 évvel ezelőtt, azóta viszont a Marvel is elkezdett moziverzumukhoz kapcsolódó sorozatokat gyártani, amikkel már az egyre gyengülő Titánok és Végzet őrjárat sem vehették fel a versenyt. A DC-nek nem volt más választása, mint feljebb váltani egy fokozattal: így született meg James Gunn gátlástalanul mocskos és felháborítóan vicces remekműve, a Peacemaker.

Peacemaker 2022 john cenaAz öngyilkos osztag történéseit csodával határos módon túlélő Peacemaker (John Cena) szinte haza sem ér a kórházból, máris újabb megbízással várják az ARGUS ügynökei. A világ ismét veszélyben, ezért a ZS-kategóriás igazságosztó újra kész megölni mindenkit, aki közé és a béke közé mer állni. Ahogy annak lennie kell, Peacemakerre és csapatára annyi vér tapad minden rész végén, amennyit a kellékesek gyártani bírtak, küldetésük mégsem válik öncélú vérengzéssé. A rock n’ roll és szarkazmus fűtötte Cena szerencsére nem csak szimpla hústoronyként, hanem komoly traumákat és érzelmeket hordozó főhősként ad szívet és lelket sorozatának, és ez maradéktalanul igaz bajtársaira is.

jennifer holland steve agee chukwudi iwuji danielle brooks john cena.0A Gunnra jellemző bitang erős atmoszféra az első perctől végigkíséri Békeharcost, melynek két fő összetevője a kiváló zenei betétek és az az őrült humor, ami feketén, de nem alpári módon itatja át mind a nyolc epizódot. A speciális effektusokon – leginkább Peacemaker legjobb barátján, az “Eagly” névre keresztelt sason – érződik a sorozatos költségvetés, de ez aligha válik zavaró tényezővé az egyébként meggyőző díszletek/jelmezek mellett.

A Peacemaker nem egy lebilincselő történettel vagy CGI kavalkáddal, hanem szerethető karaktereivel, szellemes humorával és páratlan hangulatával próbált életet lehelni az egyre csak fáradó szuperhősmozikba – ebben nem szimplán sikerrel járt, hanem új minimumot teremtett a képregénysorozatok között. Mivel a rajongók és a kritikusok is egyaránt imádták, már a 2. évad is megerősítésre került. James Gunn jelenleg más DC projekteken is dolgozik, de azért remélem, hogy minél előbb újra láthatjuk John Cenat a vödörfejű mamlasz szerepében.

8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Baz Luhrmann Elvis mozija lenyűgöző a trailere alapján, Tom Hanks pedig először gonosz
Következő cikk Halál a Níluson - kritika