Francis Ford Coppola a filmművészet keresztapja


coppola 11939. április 7-én látta meg a napvilágot a filmtörténet egyik legnagyobb rendezője (és forgatókönyvírója), Francis Ford Coppola. Ha csupán A Keresztapát rendezte volna már akkor nagybetűvel írnánk a nevét, szerencsére nem állt meg. 5 Oscarjával vígan szivarozgathatna és borászkodhatna, ehelyett most forgatja le élete egyik legnagyobb projektjét.

Francis Ford Coppola 1939. április 7-én született Detroitban, de New Yorkban nőtt fel (alkotó) olasz-amerikai famíliában.
A családfáját nézve úgy érzi magát az ember, mintha a Ki kicsoda Hollywoodban? brosúrát lapozgatná, amit a reptéri autókölcsönzőben adnak a slusszkulcs mellé.
Apja zeneszerző, apjának testvére szintén zeneszerző és karmester, Carmine Coppola a Keresztapa trilógiához is szerzett zenét Nino Rota mellett. Édesanyja, Italia színésznő volt és Penninoként látta meg a napvilágot. Francis Fordék hárman voltak testvérek, húga, Talia Shire színésznő számos filmben szerepelt, – többek közt – Connie Corleoneként és Adrian Pennino/Balboaként is láthattuk őt.  Taliának két házasságából három fia született, ebből ketten szintén a szórakoztatóiparban dolgoznak. Egyikük Jason Schwartzman (Scott Pilgrim a világ ellen, A fantasztikus róka úr), a másik pedig Robert Schwartzman, a Rooney együttes énekes-gitárosa. Bátyja, August egyetemi tanár volt, így némileg kilógott a sorból, viszont három filmest is adott a világnak, Marcot (Apokalipszis most, Las Vegas, végállomás), Christophert (a digitális filmkészítés egyik úttörője, fiatal tehetségek számára biztosít tanulási és előrelépési lehetőséget), és Nicolas Kimet, akit Cage-ként ismer a világ. coppola family
A forgatókönyvíró-rendező-producernek ugyancsak három gyermeke született (ez valami családi vonás lehet), mindhárman filmesek. Sofia és Roman együtt 3 Oscar-jelöléssel és 1 –díjjal büszkélkedhetnek (Elveszett jelentés és Holdfény királyság). Bátyjuk, Gian-Carlo édesapja három Oscar-jelölt filmjében is szerepelt, fiatalon hunyt el egy motorcsónak balesetben. Halálakor menyasszonya 2 hónapos terhes volt, lányuk, Gia Coppola ugyancsak a filmes szakmát választotta (videóklipek, rövidfilmek, tévésorozatok, valamint a Velencei Filmfesztiválon is bemutatott Palo Alto rendezője).

A 3 generáció összesen 13 fővel képviseli magát a filmszakmában, ráadásul mindhárom generációban van Oscar-díjas (Francis Ford, Carmine, Nicolas Cage, Sofia). Rajtuk kívül ezt csak a Houston (Anjelica, John, Walter) család mondhatja el magáról.francis es sofia A Hofstra Egyetemen szerzett diplomát dráma tagozaton, szakdolgozatát filmgyártásból írta. Jim Morrisonnal tanult együtt. 1963-ban készítette el első önálló filmjét, 1966-ban a másodikat, mely elnyerte a kritikusok tetszését és megszerezte vele a mester fokozatot.

1969-ben filmstúdiót alapított George Lucasszal közösen, első filmjük az 1971-es THX 1138 volt. Az 1973-as Amerikai Graffitit szintén Lucas rendezte, Coppola volt a producer, filmjük 5 Oscar-jelölést kapott.old friends

Coppola 1972-ben készítette el A Keresztapát, mellyel elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat (11 jelölésből 3 aranyszobor). Az átadó ceremónián személyesen nem vett részt, bezárkózott egy szállodai szobába,a hol A nagy Gatsby forgatókönyvén dolgozott. A rendező és a Paramount között ugyanis folyamatos volt a feszültség, a stúdió aggódott a szereplőválogatás, illetve a határidő és a költségek túllépése miatt. coppolaTöbb alkalommal megpróbálták kitenni Coppolát, aki végül a megadott határidőre és a költségkereten belül maradva fejezte be a filmet. A sikeren felbuzdulva a stúdió folytatást követelt, a rendező szabad kezet kapott és részesedést a bevételből. Az 1974-es második rész 6 Oscar-díjat nyert és további 5 jelölést kapott. (Az első részért 175 ezer dollár ütötte a markát, a másodikért már 1 milliót kapott, a harmadikért 6 milliót.)coppola 2Még ebben az évben leforgatta a Magánbeszélgetést, mely Arany Pálmát kapott és 3 Oscar-díjra jelölték (köztük a legjobb film kategóriában).
The Conversation Francis Ford Coppola Gene Hackman

1979-ben készítette el az Apokalipszis most című filmjét. A cselekmény Joseph Conrad 1902-ben megjelent kisregényén (A sötétség mélyén) alapul a történetet Belgium közép-afrikai gyarmatából, Kongóból Vietnamba áttéve. A film számos jelölést és díjat kapott (8 Oscar jelölésből 2 díj, 4 Golden Globe-jelölésből 3 díj, 9 BAFTA-jelölésből 2 díj, 2 díj Cannes-ból, egy César-jelölés Fraciaországból, egy David di Donatello-díj Olaszországból, egy Grammy-jelölés stb.).

Mindennek azonban ára volt, az eredetileg 16 hetesre tervezett, végül 238 napig elhúzódó, embert próbáló fülöp-szigeteki forgatásról még dokumentumfilm is készült. A 36 éves Martin Sheen a helyszínen szívrohamot kapott, Marlon Brando felkészületlenül és túlsúlyosan jelent meg. A vietnámi háború túlélői szerint a film hűen adja vissza a valóságot.francis ford coppola youngUnokaöccse, Nicolas Cage filmes álmait egyengetve szerepet osztott rá az 1983-as Rablóhalban.

A 80-as és a 90-es olyan, a korábbiaknál mérsékeltebb sikereket elkönyvelő filmeket láthattunk tőle, mint a Gengszterek klubja, az Előre a múltba, a Tucker: Az ember és az álma, a Keresztapa III. és a Drakula, a Jack vagy Az esőcsináló.draculaA 2000-es években forgatott filmjei, a Koravén ifjúság, a Tetro és a Mostantól napkeltéig még ennyire sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket (a cége is tönkrement), ezért nem csoda, hogy a kilencvenes évektől inkább produceri teendőket látott el.coppolaCoppola idén kezd hozzá régóta dédelgetett álmához, melyhez az elmúlt évtizedekben szerzett valamennyi színházi és filmes tapasztalatát fel akarja használni. Az Apokalipszis most nagyságával vetekedő film forgatókönyvét még a nyolcvanas években írta, egyes jeleneteket le is forgatott New Yorkban (a digitális effektek kérdésben George Lucasszal is egyeztetett), majd jött 2001. szeptember 11. Mivel a film arról szól, hogy a város elpusztul, amit tudósok és művészek álmodnak újra (Megalopolis), a terrorcselekmény után a projekt abbamaradt. A rendező a főszerepre Jude Law-t szeretné megnyerni.

Francis Ford Coppola a legfontosabb filmjeiről mesél és Marlon Brando előtt tiszteleg

1978 óta tulajdonosa egy kaliforniai borászatnak. A Rubiconnak étterme is van San Franciscoban, ezen Robert De Niróval osztozik.t francis ford coppolaMario Puzoval hozzáláttak a Keresztapa IV. forgatókönyvének, azonban Puzzo 1999-ben bekövetkezett halála után már nem akarta azt a barátja nélkül folytatni.

Gyerekként rajongott Jane Powellért (1929-), de amikor a színésznő megházasodott (1949-ben először, majd még négyszer), kiszeretett belőle. 40. születésnapján a felesége a színésznővel való személyes találkozóval lepte meg.

George Lucas Han Solo karakterét róla mintázta. Coppola négy rokona is részt vett a Star Wars filmek elkészítésében.annie leibovitz martin scorsese steven spielberg francis ford coppola and george lucas skywalker ranch12 különböző színészt rendezett Oscar-jelölt alakításban, köztük a saját húgát, ez utóbbit senki más nem mondhatja el magáról. Lányát, Sofiát 8 filmben rendezte, rokonaira egyébként is gyakran osztott szerepet filmjeiben.

Diane Lane nagy rajongója, aki négy filmjében is játszhatott (James Caan és Glenn Withrow és lánya, Talia Shire ugyancsak négy filmjében kapott szerepet).

Csak kevesen mondhatják el magukról, hogy a legjobb film, legjobb rendező és legjobb forgatókönyv kategóriában is nyertek ugyanazzal a filmmel (Keresztapa II.).

Nincsenek sokan azok sem, akik kétszer nyertek Cannes-ban (Apokalipszis most, Magánbeszélgetés) vagy ugyanabban az évben egynél több filmjüket is jelölték a legjobb filmért járó Oscarra (Keresztapa II., Magánbeszélgetés). Négy év alatt nyert öt Oscart.

Coppola két olyan filmet rendezett, melyek elnyerték a legjobb filmért járó Oscart (A keresztapa, A keresztapa II).  Ebben a kategóriában több más filmnek is producere vagy forgatókönyvírója volt (American Graffiti, Elveszett jelentés, A tábornok).coppola 12018-ig az egyetlen, aki három alkalommal nyert Oscart a legjobb film kategória győztesének forgatókönyvéért (A tábornok, A Keresztapa, A Keresztapa II.). A tábornokkal, illetve A keresztapával George C. Scott, illetve Marlon Brando elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart.

Az egyetlen, aki két színészt is rendezett, akik ugyanazon karakter (Don Vito Corleone) a megformálásáért kaptak Oscart (Marlon Brando – A Keresztapa, Robert De Niro – A Keresztapa II.).  Bob Fosse és Coppola több alkalommal megmérkőztek egymással az Oscarért és az Arany Pálmáért.Francis Ford Coppola 1975

„Ha nem fogadsz, nincs esélyed a nyerésre.”

Kiállt barátja Scorsese mellett a szuperhős mozis cicaharcban, ámde ami ennél is fontosabb, hogy 20 éve dédelgetett terve a Megalopolis végre leforgott. Jó egészséget, drukkolunk neki, mert egy ilyen karrier megérdemel egy dicső lezárást!

coppola sz

Már rég kijárt volna neki!

A 82 éves Francis Ford Coppola csak kapott végre csillagot a Hollywoodi hírességek sétányán

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Shadow Point - játékteszt
Következő cikk Sonic, a sündisznó 2 - kritika