36 érdekesség a 36 éves Top Gunról


Top gun 1986. május 12-én (16-án országszerte) volt a Top Gun premierje New Yorkban, a haditengerészet legsikeresebb toborzófilmjét Tony Scott rendezte. Mivel néhány vörös csillagos vadászgép is veszteséglistára kerül, hozzánk csak öt évvel később (1991. január 3-án) jutott eljutott el.
A Top Gun úgy arat mind a mai napig sikert a katonai repülés iránt érdeklődők körében, hogy tele van hibákkal és pontatlanságokkal, de amint megjelenik az Enterprise repülőgéphordozó Harold Faltermeyer zenéjének kíséretében, széles vigyor ül ki minden kukacoskodó arcára. A főszereplők közül Tom Cruise szinte semmit nem változott, a többiek sajnos nem mondhatják el ugyanezt magukról. A jeles évforduló alkalmából összeszedtünk 35-nél is több érdekességet, mert izgalmas ennyi idő távlatából visszatekinteni erre a mozira.tony scott tom cruise
1.) Maverick karakterét célirányosan Cruise-ra írták a Tökéletes mozdulatok (1983) című filmje után. Cruise kezdetben vonakodott a szereptől, de meggondolta magát, amikor felszállt a Blue Angels műrepülő kötelékkel. Ha nem vállalta volna, olyanok álltak sorba erre, mint Sean Penn, Patrick Swayze, Emilio Estevez, Nicolas Cage, John Cusack, Matthew Broderick, Michael J. Fox, Tom Hanks vagy Matthew Modine. Aztán még a gázsiját megtoldották egy kevéssel, hogy többet mutasson magából, így került be az öltözői és a röplabdás jelenet.

2.) Val Kilmer sem akart először Iceman lenni, végül Tony Scott rendező személyesen beszélte rá a szerepre.

3.) Amikor híre ment, milyen filmet készítenek elő, gyakorlatilag az összes fiatal férfiszínész(jelölt) ott tobzódott Hollywoodban. Az akkor mindössze 20 éves Charlie Sheen bármilyen szerepet elvállalt volna, akár a legkisebbet is, de mégsem került be a filmbe. A szakasz (1986) valamennyire biztosan kárpótolta ezért, a Nagy durranásról (1991) nem is beszélve.

4.) Scott eredetileg egy repülőgéphordozón játszódó Apokalpszis most-ot (1979) akart, de aztán elfordult egy vérbeli popcorn mozi felé rock n’ roll sztárokkal az égen. Nem biztos, hogy rossz döntés volt.

5.) Goose eredetileg egy levegőben történő összeütközés során vesztette volna életét, de ehhez a Haditengerészet nem járult hozzá, ezért egy megtörtént (igaz, a valóságban nem halálos kimenetelű) baleset került bele a forgatókönyvbe. Szegénynek a drámai hatás fokozása miatt kellett meghalnia.

6.) A képzési programban résztvevő pilóta karakterek kinézetét Bruce Weber fotóalbuma inspirálta, aki hiányos öltözetű vagy éppen meztelen férfiakat fényképezett katonai témában.bruce webber7.) Az Only The Strong Survive című dal azért nem került fel be a filmbe és a soundtrackra, mert Bryan Adams nem járult hozzá.

8.) A filmcím korai változata még Top Guns volt.

9.) Kelly McGillis karaktere tiszt lett volna, de a Haditengerészet ezt ugyancsak nem hagyta jóvá a románc miatt, így lett belőle külsős tanácsadó, aki a pilóták teljesítményét értékeli. Ettől függetlenül egy valós személyről mintázták.

10.) A színésznőért maga Scott lobbizott a stúdiónál, ahol egy fiatalabb és izgalmasabb valakit szerettek volna Cruise mellé. McGillisnek volt néhány jó éve, de még egyetemistaként nemi erőszak áldozata lett és ezt nem tudta feldolgozni. Az alkohol felé fordult és főleg tévéfilmekben, illetve B mozikban láthattuk őt. McGillis és Kilmer korábbról is ismerték egymást, együtt mentek a Juilliardra.kelly mcgillis11.) A Cougart alakító John Stockwell később rendezésre adta a fejét és olyan filmeket láthattunk tőle, mint a Sorsdöntő nyár (2002), A tenger vadjai (2005) vagy a Végzetes kitérő (2006).  Eme remekművek mellett természetesen továbbra is színészkedik, de ezek a filmek sem kúsznak 5.5-6 fölé az imdb-n.

12.) A film már dobozban volt, amikor a szerelmi jelenetet felvették, ez ugyanis nem szerepelt a forgatókönyvben. A tesztközönség azt szerette volna, ha egyértelműbb a dolog kettejük között.  Az lett. Addigra azonban McGillis frizurát váltott, így a jelenet felvétele során csalni kellett (pl. a gyenge megvilágítással). A színésznő a liftes jelenetben sem véletlenül visel sapkát.

13.) A Top Gun trófea a valóságban nem létezik, bejutni ide önmagában dicsőség, ha pedig rosszul teljesítesz, egyszerűen hazaküldenek.

14.) A készítők arra biztatták a színészeket, bulizzanak együtt sokat a San Diego-i forgatás alatt, hogy minél jobban megragadják a hangulatot a karakterek megformálásához. Ők pedig teniszeztek, kosaraztak, együtt lógtak állandóan. Cruise és Kilmer is rendszeresen eljártak bulizni, de soha nem együtt, hogy minél hihetőbb legyen a rivalizálás a vásznon kettejük között. Nagyon jó volt őt nem kedvelni – vallotta be Kilmer 2013-ban Larry Kingnél. A Wolfmant alakító Barry Tubb elmondása szerint Kilmer autójával csapattak, amiben a tulajdonos állítólag elvesztette a szüzességét. Az éneklős jelenetet egy valódi bárban a Kansas City BBQ-ban vették fel a Harbor Drive-on a kaliforniai San Diegoban.

15.) Mivel a film kedvező színben tünteti fel a haditengerészetet, nagyon kedvező áron biztosították a járműveket a forgatáshoz, a Pentagon mindössze 1.8 millió dollárt számlázott ki a Paramountnak. Az adófizetőknek ez valójában sokkal többe került. Négy pilótát választott ki a haditengerészet, akik az F-14-es repülőgépeket vezették a filmben, az egyikük, Scott Altman később az űrben is járt. A hajók közül a USS Carl Vinson (CVN-70) még aktív, a USS Rangert (CV-61) 1993-ban, a USS Enterprise-t (CVN-65) 2017-ben vonták ki a szolgálatból. A haditengerészet műszaki alakulatának jelvénye is felkerült a dzsekire, mivel ők segédkeztek a díszletek felépítésében.

16.) Art Scholl pilóta életét vesztette a forgatás során, amikor egy veszélyes manőver közben az óceánba csapódott. A stáb a filmet neki ajánlotta. tom gun tony scott17.) A forgatás során háromszor rúgta ki a stúdió Scottot. John Carpenter and David Cronenberg ugyancsak esélyesek voltak a rendezésre.

18.) Minden egyes repült óra 10 ezer dollárjába került a stúdiónak.

19.) Edwards és Meg Ryan, akik házaspárt alakítottak a filmben, randiztak a forgatás alatt. Tony Scott eredetileg nem akarta Ryant a filmbe, mert a színésznő ezt megelőzően csak tévésorozatokban játszott.edwards meg ryan20.) A film ötletét egy újságcikk adta. Ezt olvasta Jerry Bruckheimer producer, majd felhívta barátját és kollégáját, Don Simpsont, hogy csinálják meg együtt a Csillagok háborúját a Földön. A Paramountnál nem rajongtak a sztoriért, a produkció egy munkaebéd után kapott zöld jelzést úgy, hogy a stúdió új vezetője még csak nem is olvasta a forgatókönyvet. Túl sok benne a repülés, ez volt a korábbi indok.don simpson jerry bruckheimer21.) Jack Epps Jr. és Jim Cash forgatókönyvírók olyan filmeken dolgoztak együtt, mint a Dupla vagy semmi (1987) vagy az Egyik kopó, másik eb (1989). Miután Epps repült egy sugárhajtású géppel, azt mondta, a Top Gun sokkal inkább sportfilm, mint katonai film, mert a 6G-s terhelés volt a legnagyobb atlétikai dolog az életében.

22.) A Top Gun színészei közül aztán hárman is játszottak a Vészhelyzetben.

23.) A pilótákat alakító színészek F-14-eseken kaptak kiképzést. Anthony Edwards volt az egyetlen színész, aki nem hányt, amikor felvitték repülni egy sugárhajtású géppel.

24.) A film megjelenésekor 500 %-kal nőtt a harci pilóta programba jelentkezők száma. A haditengerészet toborzófülkéket állított fel a mozik szomszédságában.

25.) A Danger Zone-t eredetileg Totoval és a REO Speedwagonnel vették volna fel, de Kenny Loggins sem volt rossz választás.

26.) Goose valódi neve Nick Bradshaw, de ezt egyetlen egyszer sem mondják ki.

27.) 1986-ban ez a film hozta a legtöbb pénzt a konyhára. A filmzenéből 9 milliót adtak el és sokáig vezette a slágerlistákat. Az Oscar is ide érkezett.

28.) A sikeren felbuzdulva készült egy forgatókönyv, melyben Maverick Top Gun oktatóként egy női pilóta karrierjét egyengeti. Az ötletet a várható magas költségek miatt ejtették.

29.) Kelly McGillis három hüvelykkel magasabb Cruise-nál, bár Tom kevés filmben volt nagyobb kollégáinál (talán Jerry Maguire).kelly top gun30.) A stáb néhány napot töltött a USS Enterprise repülőgép hordozón, ahol a fel- és leszállás közben filmezték a repülőgépeket. Scott még több felvételt szeretett volna, de a hajónak teljesítenie kellett a kijelölt feladatát. A kapitány azt mondta, 25 ezer dolláros költséggel járna megfordulni, amire a rendező kiállított egy csekket. Azok a felvételek, ahol a napfény különböző szögben vetül rá a repülőgépekre, minden centet megérnek.

31.) Roger Ebert 2.5 csillagot adott a 4-ből. Ahogy megjegyezte, a jó jelenetek nagyon jók, a rossz jelenetek pedig nagyon rosszak. Különösen azokra hívta fel a figyelmet, ahol emberek beszélnek egymáshoz.

32.) A film tele van katonai hibákkal és pontatlanságokkal, egy ezzel foglalkozó oldal összesen 79-et sorolt fel (pl. az egyes és kettes hajtómű számozását felcserélték vagy amikor Cruise „fékez”, valójában az utánégetőt babrálja).

 33.) A film 40 %-kal dobta meg a Ray-Ban eladásait.ray ban

34.) Val Kilmer és Anthony Edwards a Repcsikben (2013) a hangjukat hallatva cameóztak.val kilmer

35.) 2011-ben egy kínai tudósításban a Top Gun felvételeit használták fel.

36.) A sokszor eltologatott folytatás végül május 26-tól országszerte a hazai mozikban:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Weird West – játékteszt
Következő cikk A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya - kritika