90 éves Sir Michael Caine – 30 érdekesség és klassz fotók az emlékkönyvéből


michael caine 190 éve, 1933. március 14-én született a brit színészlegenda, Sir Michael Caine eredeti nevén Maurice Joseph Micklewhite. Az imdb-n több mint 175 szerepet jegyez, köztük két Oscar (Hannah és nővérei, Az árvák hercege) – és három Golden Globe-díjas alakítással. Munkásságát 2000-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi címmel ismerte el, a színész saját bevallása szerint sok borzalmas filmet vállalt be. Mielőtt színésznek állt, harcolt Koreában. Legendás angol humorérzékét mégsem vesztette el, ami személyiségét a mai napig áthatja, mindez a szerepvállalásai kapcsán tett nyilatkozatából is remekül kirajzolódik:

Elsősorban igyekszem nagyszerű szerepeket választani, ha ezek közül egyik sem jön, akkor közepeseket nézek, és ha ezek sem találnak meg, akkor azt választom, amelyik állja a bérleti díjat.

caine

Jó egészséget kívánunk és aktív nyugdíjas éveket! Az ünnep okán összeszedtünk a legendás színészről 30 érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál róla.

1. Valójában Maurice Micklewhite néven látta meg a napvilágot. Karrierje hajnalán Michael Scottként kezdett el szerepelni, de kiderült, hogy már más is színészkedik ezen a néven. A Michael Caine művésznevet elmondása alapján, akkor vette fel, mikor épp ügynökét hívta egy fülkéből, ami a Leicester téren állt az Odeon mozival szembe, ahol éppen a Zendülés a Caine hadihajón című filmet vetítették, így adta magát. Amikor az angol királynő 2000-ben lovaggá ütötte, Sir Maurice Joseph Mickelwhite lett belőle, de 2016-ban hivatalosan is megváltoztatta a nevét Michael Caine-re, mert elege lett abból, hogy a repülőtereken folyton probléma adódik abból, hogy felismerik, mint a legendás filmsztárt, de a papírjaiban más név szerepel.  sir

2. Tizenöt éves korában otthagyta az iskolát befejezve fizikai munkákkal kereste a kenyerét, majd beállt katonának. A koreai háborúban is harcolt az észak-koreai és kínai csapatok ellen, számát se tudja annak, hány emberrel végzett géppuskával. Ez az időszak az egész életére kihatott.

mcmilitary
Michael Caine katonatársaival.

3. Caine gyűlöli a fokhagymát, már a szagától is rosszul van, mivel eszébe juttatja a koreai szolgálatát, ahol mindenki fokhagymát fogyasztott rágcsálnivalónak.

michael caine image tout

4. Kedvenc színésze és példaképe Humphrey Bogart, de nagy bálványa volt John Wayne is, akivel egyszer egy hotel bárjában futott össze. A legenda szerint tőle kapta azt a jó tanácsot, hogy mindig beszéljen lassan és halkan. Ez később egyik védjegyévé is vált. Noha a világ egyik legkifinomultabb angol úriembere, de nem felejtette el, hogy a munkásosztályból érkezett, így a cockney akcentusát is gyakran belopja szerepeibe, ha indokolt.caine 2

5. Az 1960-as években Michael 2 üveg vodkát ivott meg és 80 szál cigarettát szívott el naponta. 1971-ben Tony Curtis tanácsára tette le a cigit, majd a 70. születésnapján a szivart is.caine 36. Caine létrehozott egy filmgyártó céget is, Mike Hodges-el és Michael Klingerrel közösen, az úgynevezett Three Michaels Film Productions-t. A stúdió nem volt hosszú életű, ugyanis 1972-ben egyetlen filmet, a Máltát látni és meghalnit  készítették az égisze alatt.

7. Első házasságából Patricia Haynes-től született Dominique lánya, akinek a Ayn Rand Dominique Francon of Fountainhead teljes nevet adta.

MichaelCaineDominiqueCaineLondonFilm3iCmfVu1RXdl8. Micahel Caine visszautasította az 1969-es Szerelmes asszonyok férfi főszerepét, mivel nem volt hajlandó meztelenkedni a kamerák előtt. Végül Oliver Reedé lett a szerep. caine 1
9. A mai napig ő az egyetlen olyan férfi színész, aki Woody Allen filmben (Hannah és nővérei) nyújtott alakításáért vihette haza az Oscar-díjat. Később kijelentette, hogy többé nem forgat vele többet, egyébként anno ő mutatta be Woody-nak Mia Farrow-t.

10. A GQ Magazin az elmúlt 50 év egyik legmodernebb férfijaként nevezte meg a színészt.caine 411. Caine saját bevallása szerint a legkevésbé kedvelt szerepe, a 2003-as Az ítélet Pierre Brossard figurája. Mégpedig azért, mert míg az összes általa megformált karaktere rendelkezett humorérzékkel, ami segített megérteni a szerepét, addig Pierre teljesen sótlan figura volt.michael caine12. Összesen négyszer jelölték Oscar-díjra, az Alfie – Szívtelen szívtipró, a Hannah és nővérei, az Árvák hercege és az Eredetben nyújtott alakításáért.

635890608335954248 XXX D CAINE INSIDE OSCARS 27 1077661

13. Az 1983-ban bemutatott Rita többet akar című film a kedvence, erre a szerepére egyben a legbüszkébb is.caine montazs

14. Michael Caine egyike annak a három színésznek – Laurence Olivier és Jack Nicholson mellett -, akit egymást követő mind a négy évtizedben Oscar-díjra jelöltek.

15. Szabadidejében Caine előszeretettel gyárt kvízeket, még könyveket is jelentetett meg pl. Nem sokan tudják, hogy…”címmel. Az ezekből származó bevételeket a National Playing Fields Association szervezetnek adományozta, amely a sport és kikapcsolódás fontosságát hangsúlyozza az Egyesült Királyságban.

16. Michaelnek anyai ágról van egy féltestvére, David, akinek létezéséről édesanyja halálig nem tudott. Egész gyermekkorában úgy gondolta, hogy az anyja az epilepsziában szenvedő unokatestvérét látogatja meg a kórházban, valójában a testvére volt az. David 1992-ben hunyt el.

17. A színész egyik szenvedélye az éttermi iparágban keresendő. Több étterme is van, köztük két francia stílusú bisztró, míg Miamiban és Floridában sörözői találhatóak.caine

18. Caine három népszerű filmje már kapott feldolgozást: az Alfie, Az olasz meló és a Mesterdetektív. Két remake-ben Jud Law vette át tőle a stafétabotot.31f9cf0fa2d8285269fa96f38404e59c j law inspiring people19. 2007-ben kiadott egy saját zenei lemezt, Cained címmel, ami tulajdonképpen kedvenc számainak válogatását tartalmazza a jazz és a világzene különböző irányzataiból. A rá következő években több ilyet is megjelentetett. cained
20. Kedvenc filmje, amit bármikor szívesen megnéz az A harmadik ember (1949).

21. Caine-t egyszer megállította az utcán Roger Moore és azt mondta neki, hogy hatalmas sztár lesz belőle. Erre csak annyit tudott mondani, hogy “bassza meg, tényleg?”

b9728c0e8b1933aed8b24dc535c2bb0922. Amikor Az olasz melót forgatta, nem rendelkezett jogosítvánnyal, így vette meg az első autóját. A történet szerint 1968 májusában egy borotválatlan, kissé rendezetlen öltözetű színész bevásárlólistáján a tej, a kenyér, az újság, a cigaretta és a Rolls-Royce szerepelt. Besétált Jock Barcley londoni kereskedésébe a Berkeley Square-en, de a megjelenése miatt kitessékelték, így átment a konkurenciához. Ott  szert tett egy Silver Shadow-ra, amihez olcsóbb volt sofőrt fogadni, mint a biztosítást fizetni.caine rolls royce

23. A 2013-ban elhunyt Michael Winner filmrendező szerint Michaelnél senki sem tud finomabb sült krumplit készíteni.mcihael caine24. Szeret a Guiness Rekordok Könyvéből tényeket idézni.

25. A Madness nevű brit együttes írt anno egy Michael Caine című számot, amiben Caine saját hangján közreműködött, csak mert a lánya rábírta, mivel csípte a bandát.

26. Nálunk is focizgatott az egykori MTK-stadionban, mikor a Menekülés a győzelembe (1981) című filmet forgatta Stallone és Pelé társaságában. John Huston rendező mozija tulajdonképpen Fábri Zoltán Két félidő a pokolbanjának újrája.menekules a gyozelembe27. Második feleségével, Shakira Caine-nel pont idén ünneplik az 50. házassági évfordulójukat. Egy brazil kávéreklámban figyelt fel rá, fel akarta kutatni, aztán kiderült, hogy csak pár utcára lakott tőle. Nehezen állt rá a randira, mert félt Michael hírnevétől, de aztán elég jól sült el.michael caine shakira28.Már azelőtt Vidal Sassoon vágta a haját, hogy a fodrász világhírűvé vált volna.  Egy albérleten osztoztak, de Terence Stamp szintén lakótársa volt, miközben  Harold Pinter drámaíróval és John Lennonnal is barátságot ápolt.caine 4 1

29. Nyíltan felvállalja, hogy olykor a pénz miatt is vállalt el egy nem sok kihívással kecsegtető szerepet. A legrosszabb filmjéről így nyilatkozott: “Máig nem láttam A cápa bosszúját, de minden szempontból szörnyű élmény volt. Viszont láttam a házat, amit az érte kapott gázsiból építettem, és az csodálatos.”caine 3 1

30. Összesen 120 ezer fontot költött az otthoni mozija kialakítására, melynek székei hűtővel vannak felszerelve, nehogy langyos sört kelljen a vendégeinek szürcsölgetnie.

Alfie michael caine 5143337 550 310

Kedvenc versét mondja el:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A TI MOZITOK (28.) - Az Ostrom: Arkangyal Egyes
Következő cikk A közel 40 éves Kincsvadászok is kapott egy viccesen nosztalgikus visszatekintést