Halálcsillagporos emlékek: 40 éves A Jedi visszatér 40 érdekesség és a többi


HyperFocal: 0

return of the jediA Jedi visszatér (Star Wars: Episode VI – Return Of The Jedi); rendező: Richard Marquand; főszereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Kenny Baker, Ian McDiarmid, David Prowse, James Earl Jones, Frank Oz, Alec Guinness, Denis Lawson, Jeremy Bulloch, Kenneth Colley, Michael Pennington, Warwick Davis; amerikai sci-fi; 1983; 132 perc (12)

Halálcsillagporos emlékek: 40 éves A Jedi visszatér 

A Shop-stop című film főszereplői azon vitatkoznak, hogy melyik a legjobb Star Wars-film. Dante szerint az V. epizód az, és mi se nagyon vitatkoznánk vele. Nekünk is A Birodalom visszavág áll a legközelebb szívünkhöz (szorosan ott van mögötte az Egy új remény), de A Jedi visszatér is van annyira imádnivaló, hogy egy kiadós cikkel hajtsunk fejet előtte. Elmesélünk 40 érdekességet a kereken 40 éves film elkészülésével kapcsolatban, szót ejtünk a magyarországi premierről, végigvesszük a kihagyott jeleneteket, és elmondjuk, hogy mi az, amit imádunk a VI. epizódban, és mi az, amit kevésbé.

 Érdekességek a forgatásról

1.) George Lucas első számú jelöltje a rendezésre David Lynch volt. A Twin Peaks megalkotója egy interjúban később elmesélte, hogy irtózatos fejfájás gyötörte, amikor körbevezették a Lucasfilm irodáiban, műhelyében és jelmeztárában. Ugyan nem ezért, de visszautasította a felkérést, mert saját elmondása szerint nem tudott volna mit hozzátenni a Star Wars-hoz, és különben sem érdekelte a sci-fi. Ennek ellenére egy évvel később megrendezte a Dűnét, ami óriási bukás lett – hiába figyelmeztette Lucas előre, hogy ne filmesítse meg a regényt.

2.) Irvin Kershner A Birodalom visszavág után azért nem akarta megrendezni a Jedi-t, mert nem szerette volna, ha beskatulyázzák – az volt a célja, hogy mindegyik filmje teljesen más legyen, mint az előző. Később megbánta a döntését. A forgatásra egyébként ellátogatott, és ekkor készült egy olyan fotó, amin a trilógia három rendezője közösen látható. Kershner 2010-ben hunyt el, 87 évesen.rendezo3.) Akárcsak A Birodalom visszavág esetében, úgy ezúttal is Lawrence Kasdan lett a forgatókönyvíró, viszont Lucas sokkal szorosabban együtt dolgozott vele, mint az V. epizód esetében. A rendezést végül Richard Marquandra bízta, aki azt megelőzően három mozifilmet rendezett. Addigi legutolsó munkája a Tű a szénakazalban című háborús kémthriller volt, Donald Sutherlanddel a főszerepben. Lucas imádta a filmet, és ennek láttán kérte fel a walesi direktort az űreposz „lezárására”.

4.) Lucas íróként (story by), társforgatókönyvíróként (screenplay by) és executive producerként van feltüntetve a stáblistán, de valójában társrendezőként is tevékenykedett. A Birodalom forgatásáról jelentős mértékben távol maradt, viszont a 6. epizódot végig közelről akarta felügyelni. Számos second unit felvételt ő vezényelt le, és nem mulasztotta el egyetlen first unit snitt rögzítését sem. Marquand később viccelődve azt mondta, hogy számára ez olyan élmény volt, mintha a Lear királyt próbálná valaki megrendezni úgy, hogy Shakespeare végig mellette áll.
marquand5.) A Birodalom visszavág munkálatainak vége felé Lucas összeveszett a IV. és az V. epizód fő producerével, Gary Kurtz-cel, mert a stáb jelentős mértékben túllépte a tervezett költségvetést. A Jedi producere Howard Kazanjian lett, akivel Lucas már Az elveszett Frigyláda fosztogatóin is együtt dolgozott. Kurtz 2018-ban hunyt el, 78 évesen.

6.) Eredetileg is Return Of The Jedi lett volna a VI. epizód címe, ezt azonban Kasdan túl gyengének találta, és kilobbizta a Revenge Of The Jedi címet, ami aztán sok promóciós anyagba is bekerült. Végül Lucas maradt a Returnnél, mert rájött, hogy egy Jedi lovag soha nem állna bosszút.
revenge7.) Az első forgatókönyvvázlat elején a Birodalom egyszerre három Halálcsillagot épített.

8.) Eredetileg az R2-t „alakító” Kenny Baker játszotta volna a Wicket nevű ewokot, azonban a vonatkozó jelenetek kezdetekor ledöntötte egy betegség, ezért az akkor még csak 12 éves Warwick Davis ugrott be a helyére. Baker nem bánta meg, hogy így alakult, mert miután mégis kapott egy kisebb ewok szerepet (ő alakította Paploo-t, aki elköt egy robogót, és így elcsalja a birodalmi katonákat), megtapasztalta, mennyire pokoli érzés hosszú órákon keresztül tetőtől talpig szőrös bundában lenni.

9.) A rendezőasszisztensként dolgozó David Tomblin a forgatási szünetekben készített egy mockumentaryt Return Of The Ewok címmel. A 26 perces kisfilmben Davis megjelenik a Jedi forgatásán, és ott mindenféle „vicces” kalandokba keveredik. Harrison Fordtól kezdve lényegében mindegyik nagyobb név felbukkan, a filmes jelmezében, a kis Wicket pedig összevissza téblábol – megjárja Jabba palotáját és még az Uralkodó tróntermét is. Az áldoksi 1999-ig hevert Davis magángyűjteményében, és aztán a színész levetítette a Star Wars Celebration nevű rendezvény nézőinek.

10.) Nien Nunbot, Lando másodpilótájának karakterét hárman keltették életre. Richard Bonehill vette fel a maszkot és a jelmezt a nagy látószögű jelenetekhez, Mike Quinn mozgatta a bábut a Millenium Falcon pilótafülkéjében, a lény hangját pedig Kipsang Rotich szolgáltatta. Utóbbinak köszönhetően a karakter kenyai törzsi nyelven szólal meg, és egy alkalommal állítólag azt mondja, hogy „több ezer elefánt tapos a lábamon”.

11.) A IV. részben az Uralkodó még csak említés szintjén bukkan fel, az ötödikben hologramként látható/hallható, itt pedig már teljes valójában. Lucas az idős angol színészt, Alan Webbet szerződtette le a szerepre, aki végül nem tudott részt venni a forgatáson betegsége, majd gyorsan bekövetkezett halála miatt. Helyette végül a mindössze 38 éves skót színész, Ian McDiarmid lett a befutó, akit alaposan hozzáöregítettek a sminkesek/maszkosok a szerephez.palpatine12.)  Alan Rickman esélyes volt a Halálcsillag parancsnokának, Moff Jerjerrodnak a szerepére, a meghallgatások alapján az illetékesek viszont Michael Penningtonnak szavaztak bizalmat.

13.) Mark Hamill-lel és Carrie Fisherrel ellentétben Harrison Ford nem három filmre szerződött annak idején, és a Birodalom végén azért is fagyasztották be a karakterét, mert a színész nem szeretett volna még egy filmre visszatérni. Végül nagy nehezen sikerült rábeszélni, hogy még egyszer eljátssza Han Solót, és szerette volna, ha a Jedi végén a karaktere önfeláldozóan meghal. Lucas viszont teljes happy endet akart, és természetesen az ő elképzelése érvényesült.

14.) Ford azért sem szívesen tért vissza, mert úgy érezte, hogy ha igent mond, akkor később megint vissza akarják majd csábítani újabb folytatásokra. Ez némileg alátámasztja azt, hogy Lucas ekkor 9 mozifilmben gondolkodott. Később tagadta ezt, és folyamatosan önmagának ellentmondó nyilatkozatokat tett. Ford végül 2015-ben ismét eljátszotta a szerepet, Az ébredő Erő című hetedik epizódban.

15.) Az ewokok eredetileg wookiee-k lettek volna, és az Endor helyett az ő bolygójukon, a Kashyyken játszódott volna a cselekmény. Végül Lucas rájött, hogy olcsóbban jönnek ki alacsony lényekkel és kisebb erdei díszletekkel, ezért kitalálta az ewokokat.r m quarre16.) A Jedi visszatér forgatása 1982. január 11-én kezdődött a homokvihar jelenettel, ami végül be sem került a végső filmbe, pedig ennek kedvéért újra megépítették a Millenium Falcont, amit aztán nem is használtak másik jelenetben.homokvihar17.) A tatooine-i külső jeleneteket az arizonai sivatagban forgatta a stáb, hatalmas titoktartás közepette. Direkt készítettek is kamu sapkákat meg pólókat Blue Harvest álcímmel, és amikor kíváncsi emberek érdeklődtek a szokatlan díszletek iránt, mindig azt kellett válaszolni, hogy egy horrorfilmet forgatnak.

18.) Az erdei képsorok Észak-Kaliforniában kerültek rögzítésre. A Chewbaccát alakító Peter Mayhew-nak szigorúan előírta a stáb, hogy ne kóboroljon el jelmezben, mert állítólagos jeti (avagy amerikai néven Bigfoot, esetleg Sasquatch) észlelések voltak a környéken, és sok vadász járta az erdőt arrafelé.

19.) Darth Vader temetése volt az egyetlen külső jelenet, aminek a forgatása a Lucasfilm főhadiszállásán, a Skywalker Ranch-en zajlott.

20.) Aki figyelmesen olvassa a stáblistát, az megtalálja rajta David Fincher nevét. Az akkor még csak 21 éves filmkészítő a trükkcsapat tagjaként vett részt a Jedi elkészítésében operatőr asszisztensként.

21.) Hat stábtag keltette életre Jabbát, közülük hárman a belsejében dolgoztak. Negyven év és több CGI Jabba után még mindig az eredeti bábu tűnik a legélethűbbnek.jabba
22.) Állítólag van egy tornacipő az űrcsatában valahol a háttérben, de soha nem találtuk meg.

23.) Lucas szerint Jabba palotája lényegében nem más, mint a Mos Eisley kantin, csak nagyobb méretben és több szörnnyel.

24.) A Darth Vadert alakító David Prowse kevés jelenetben szerepelt, aminek az volt az oka, hogy a stáb megorrolt rá a Birodalom forgatása során, ugyanis a színész állítólag túl sok kulisszatitkot osztott meg a kíváncsi újságírókkal. A kardozós jelenetekben ráadásul végig egy kaszkadőr helyettesítette, a maszk nélküli jelenetben pedig Sebastian Shaw arca tárult a nézők elé. Prowse-t később nem is hívták hivatalos rendezvényekre, ezért saját maga haknizott különböző kisebb sci-fi eseményeken; a 2000-es évek közepén Magyarországon is járt. 2020-ban hunyt el, 85 évesen.

25.) Az űrcsata legelején láthatunk ún. B-szárnyú űrhajókat, melyek váratlanul eltűnnek. Ennek az volt az oka, hogy az eredeti terv szerint nehezen lettek volna mozgathatók, ugyanis a gép teste folyamatosan tudott volna pörögni a pilótafülke körül.b szarnyu26.) A Star Wars filmek legendás hangeffekt felelőse, Ben Burtt játssza azt a birodalmi tisztet, akihez az endori bunkerben Solo hozzávág egy bombát, és aki aztán átrepül a korláton. Richard Marquand rendező is felbukkan két jelenetben: egyrészt ő szolgáltatja (eltorzítva) az EV-9D9 nevű droid hangját Jabba palotájában, aztán pedig ő az egyik pilóta, akinek a lépegetőjét elfoglalja Chewie és két ewok.

27.)  Billy Dee Williams dublőrje több jelenetben is a fia, Corey volt, aki pluszban még egy szörnyet is eljátszott Jabba bárkáján.

28.) Sarlacc verme valóban eléggé veszélyes volt: több belezuhanó kaszkadőr is eltörte benne kezét-lábát.

29.) Amolyan spin-off jelleggel az ewokok ihlették meg a Lucasfilmet: készült egy 26 részes animációs sorozat Ewoks címmel 1985-1986-ban, illetve két játékfilm – A bátrak karavánja (1984) és a Harc az Endor bolygón (1985). Utóbbinak legalább a plakátja jól néz ki.endor30.) Luke új fénykardja eredetileg kék lett volna, ahogy az az előzetesekben és a korai posztereken is látszik. Lucas végül a zöld szín mellett döntött, hogy jobban meg lehessen különböztetni a fegyvert a korábbi kardtól.

31.) Egy korai forgatókönyvvázlatban a film végén visszatért volna a fizikai létbe Kenobi és Yoda.

32.) Luke és Vader eredetileg nem az épülő Halálcsillagon, hanem azon a Coruscant bolygón vívták volna meg végső csatájukat, amit leginkább a prequelekből ismerhetünk.coruscan33.) Jabba bárkáján a falon van egy képzőművészeti alkotás a hájas gengszterről és udvartartásáról.

34.) Carrie Fishernek végig rekedt a hangja a filmben. Ekkor már éve óta súlyos alkohol- és drogfüggőségben szenvedett.

35.) Ugyan a filmben nem hangzik el a nevük, de a merchandising infók alapján Jabba udvartartásának három szörnye a következő nevekre hallgat: Klaatu, Barada, Nikto. Mindez valójában egy utalás az 1951-es sci-fire, A nap amikor megállt a Földre. Ebben hangzik el ez a három szó egy űrlény szájából, és aztán később az Evil Dead trilógia befejező részében, A sötétség seregében Ash-től is hallhatjuk, bár neki igencsak meggyűlik a baja a három, nem túl nehezen kimondható szóval.skigg guards36.) Az V. epizód legendás „szeretlek/tudom” párbeszédének itt a fordított változata hangzik el, szintén egy vészterhes jelenetben. Ezúttal Solo mondja, hogy „szeretlek”, és Leia válaszolja, hogy „tudom”.

37.) A Star Wars filmek esetében ez volt az első alkalom, hogy John Williams előre készített zenét: konkrétan ahhoz a dalhoz, amit a Max Rebo Band előad Jabba palotájában. Williams mester a komponolásban segítséget kért fiától, Joseph-től, aki később a Toto nevű zenekar frontembere lett. Az eredeti szöveg angol nyelvű volt, de a moziváltozatban már természetesen hutt nyelven rikácsolt az énekesnő, Sy Snootles. Később aztán a special editionben teljesen megváltozott ez a jelenet.

38.) Ha az effektstáb felvételeit nem számítjuk, az utolsó forgatási napra 1982. december 20-án került sor. A legutolsó felvételen a Birodalom legyőzésének örülő ewokok táncát örökítette meg.

39.) A felvételek végeztével Marquand elkészített egy nyersvágást, amivel Lucas rendkívül elégedetlen volt, és az utómunkálatok során teljesen átvette az irányítást a walesi rendezőtől.

40.) Marquand bő négy évvel élte túl A Jedi visszatér premierjét. Ezen idő alatt még megrendezett három filmet, melyek közül az utolsó az ő szemszögéből már posztumusz jelleggel került a mozikba. Még zajlottak az utómunkálatok, amikor a rendező a gyerekeit vitte haza a reptérről, és hirtelen nagyon rosszul lett. Emberfeletti erővel hazavezetett, hogy a gyerekek biztonságban legyenek, és aztán a megérkezés után eszméletét vesztette. Pár nappal később, 1987. szeptember 4-én hunyt el egy angliai kórházban; kevesebb, mint három héttel az 50. születésnapja előtt.
return of the jedi 1Amit imádunk benne

Nagyszerű lezárás

A Jedi visszatér nagyon jól illeszkedik az előző epizódokhoz, és nincs semmi bajunk a végén látható sokszoros happy enddel.

Fiúból férfiból lovag

Jó látni Luke megkomolyodását és Jedi lovaggá válását. Érdekes az is, ahogy a jelmeze alakul a trilógia során: a negyedik részben fehér ruhát visel, az ötödikben szürkét (vagy legalábbis valami olyasmit), a hatodikban pedig feketét.lukeLegjobb mellékszereplő

Ha a teljes trilógiát nézzük, kevés szimpatikusabb szereplő van Wedge-nél. A felkelők pilótája nem csak a hoth-i ütközetet éli túl, de mindkét Halálcsillag megtámadását is. A karaktert Denis Lawson keltette életre, akinek az unokaöccse nem más, mint Ewan McGregor.denis lawsonA trükkök

Vitathatatlanul ebben a filmben a legjobbak az effektek. A kedvencünk az űrcsata, azon belül is az a snitt, amikor a felkelő flotta visszafordul a Halálcsillagtól a működő pajzs miatt, és szembetalálja magát a birodalmi vadászgépekkel.

Az új Halálcsillag

Sokkal jobban néz ki, mint az első – leginkább azért, mert még nincs teljesen készen. A filmben végig ugyanabból a szögből látható, aminek az volt az oka, hogy a filmkészítők csak a makett egyik oldalát fejezték be.death starJabba

Az előző két részben még csak utalás szintjén hallhattunk Jabbáról, itt viszont megcsodálhattuk teljes valójában, és a valóság felülírta a képzeletet. A döbbenetes kinézetű óriáscsiga akkora gengszter, hogy hiába nem tud szinte mozdulni sem, mégis rengetegen félnek tőle.

Buja Féreg

Jabba udvari bolondja egy igazi ripacs, és ahogy arról a werkfilmek árulkodnak, a forgatáson is sztár volt – nem csak a jeleneteiben, hanem a színfalak mögött is. A Buja Féreg név pedig már épp elég ahhoz, hogy berakjuk ebbe az összeállításba.buja feregSivatagi akció

Az egész Jabba szekvencia a film egyik nagy erőssége, és nem csak a morbid módon elhízott gengszter és udvari bolondja miatt, hanem az őket körülvevő, folyamatosan részegen dülöngélő lények miatt is. A Rancor jelenetét is imádjuk, főleg amikor aztán a gazdija megsiratja, a fő kedvencünk viszont az, amikor a homokdűnék között Luke szinte egyedül gyepálja le Jabba udvartartását. Ma már CGI-jal csinálnák meg, de a stáb valóban felépítette a főgengszter óriási vitorlás bárkáját, megalkotván a filmtörténet egyik leggrandiózusabb díszletét.sivatagi akcioEz egy csapda!

Ackbar admirális az egyik kedvenc felkelő karakterünk, ráadásul van egy emlékezetes mondata az űrcsata közben. Gyerekkoromban én azt hittem róla, hogy az orra a szeme, és a szeme a füle.ackbar
Az Uralkodó

A Birodalom vezérének karaktere remekül volt felépítve a régi trilógiában. A IV. részben még csak utalnak rá, az ötödikben felbukkan hologramként, itt pedig végül már fizikai valójában is megjelenik. Ian McDiarmid remekül formálta meg a karaktert, és ezért is volt meglepő, amikor bő két évtizeddel később, A Sithek bosszújában rettenetesen túljátszotta ugyanazt a szerepet.

Amit nem annyira imádunk benne

Az ewokok

Sokak szerint a kis szőrös endori lények egy kicsit komolytalanná teszik az egész trilógiát, és nehezen hihető, hogy a kőkorszaki eszközeikkel valóban felvehetnék a versenyt a high-tech birodalmiakkal szemben. Az meg tényleg eléggé alávaló, amikor Chewie egy Tarzan üvöltést hallat, miközben két ewokkal a vállán a lépegetőre átlendül.ewok
Boba Fett „végzete”

A páncélos fejvadász A Birodalom visszavág egy legizgalmasabb karaktere lett remek jelmezének, kevés szövegének és misztikus megjelenésének köszönhetően. Itt aztán egy ügyetlen mozdulat következtében bucskázik Sarlacc vermébe (aki böfög is egy jót), de jó négy évtizeddel később megtudtuk, hogy a beskar túlságosan rágós falat a homokban élő szörny számára.

Harrison Ford alakítása

A színész nem akarta megint eljátszani Han Solo szerepét, mert akkor már az első Indiana Jones film miatt még komolyabb sztárstátuszt élvezett, és szeretett volna más dolgokba belevágni. Lucas végül visszacsábította, és Ford – talán trollkodásból, talán más okból – időnként egy kicsit túltolta a szerepét.ford
Logikai bukfencek

Márpedig ezekből akad egy pár. Boba Fett miért nem ismeri fel Landót Jabba palotájában? Vagy ha felismeri, miért nem gyanús neki a jelenléte; főleg, miután egyre többen érkeznek a palotába azért, hogy kiszabadítsák Solót? Ha Vader tudja, hogy Fett Jabbához viszi el Solót, miért nem küld legalább egy osztagot a Tatooine-ra, tudván, hogy Luke-ék úgyis odamennek kiszabadítani a barátjukat? Miért fáj Vadernek az, hogy levágják a műkezét? És még lehetne sorolni, de a filmtörténet számos egyéb nagy klasszikusában is lehetne logikai buktatókat találni, mégis imádjuk őket.

A Special Edition

A három film közül egyértelműen A Jedi visszatér szenvedte el a legtöbb zavaró változtatást, és talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Star Wars trilógia leggyengébb, vagy inkább legkevésbé zseniális láncszemének tartsák az emberek. Továbbra is valljuk, hogy a felújítás ötlete nem ördögtől való, számos trükköt megérte kijavítani (a Rancor jelenet például sokkal élethűbb lett), de tény, hogy Lucasszal és kollégaival egy kicsit elszaladt a ló. Jabba palotájának gigantikus ajtaja, az odabent felbukkanó Sebulba, a rettenetes új zeneszám a CGI zenekartól, a húsevő növénnyé változó Sarlacc, a pislogó ewokok, Vader „Noooooooo…….!!!!!” ordítása, az ünneplő gunganek a Naboo bolygón, valamint Hayden Christensen mint Anakin „erőszellem” egytől egyig visszasiratják velünk az eredeti változatot, de sajnos továbbra sincs semmi esély rá, hogy a Lucasfilm azt végre digitális formátumban is piacra dobja.

Magyarországi visszatérés

jedi magyar poszterA Jedi visszatér magyarországi premierjére 1984. szeptember 13-án került sor, ami azt jelenti, hogy a hazai rajongóknak 16 hónapot kellett várni az amerikai bemutatóhoz képest – a klasszikus trilógia filmjei közül ez ért el hozzánk a leghamarabb. Csak összehasonlításképp: az osztrákok már ’83 decemberében beülhettek rá a moziba. Ezen sorok írója ekkortájt, az ORF1-en szombat esténként futó Trailer című mozis tévéműsorban látott belőle pár rövid jelenetet (később a Zenebutikban megmutatta a film előzetesét Juhász Előd). Emlékszem a legelső fotóra is, amit a filmről láttam. A lakótelepen volt egy srác, akihez felmentem, és nála volt kirakva egy kép valamilyen francia újságból, talán a Pifből. Luke-ot ábrázolta, karddal a kezében, Jabba bárkáján. Később ez a fotó került a Magyarországon is forgalmazott képeskönyv borítójára. Számítottunk rá, hogy majd képregény formájában is kezünkbe vehetjük a történetet, de erre aztán évtizedeket kellett várni. Mindennek az volt az oka, hogy a Lucasfilmhez valahogy eljutott a hír, hogy létezik a Fazekas Attila-féle magyar Csillagok háborúja (I-II.) és Birodalom visszavág képregény. Súlyos jogi lépéseket helyeztek kilátásba a Jedi piacra dobásának esetében, ezért Fazekas inkább félbehagyta készülő művét, melyet évtizedekkel később, a 2010-es években fejezett be és jelentetett meg limitált kiadásban. A két részben kiadott képregény remekül sikerült, vannak benne kihagyott jelenetek, és a szemfülesek még magát a grafikust is kiszúrhatják két kockán. Fazekas később a teljes trilógiát kiadta egy keményfedeles kötetben, de ennek, akárcsak a külön lapszámoknak eléggé magas már az értéke, ötszámjegyű összeget kell leperkálni egy jó minőségű példányért.

Ha magyar vonatkozások, akkor jöjjön két tévhit. A IV. részhez hasonlóan, illetve az V. résszel ellentétben a Jedi feliratos változatban került a hazai mozikba, és már akkor elterjedt egy olyan pletyka, miszerint elkezdték szinkronizálni a filmet, de aztán félbehagyták. Ennek csupán annyi volt az „alapja”, hogy amikor Solo kilövi a Landót fogva tartó csápot a Sarlacc-veremnél, akkor felszól szőrös barátjának, hogy „Chewie, húzz fel!” De ez csak érzéki csalódás volt, hiszen Harrison Ford tisztán hallhatóan azt mondja, hogy „Chewie, pull us up!” Talán azért is terjedhetett el ez a tévhit, mert a nyolcvanas évek közepén a Sarlacc-jelenet lement a tévében, a Három kívánság című műsorban, ahol is Dévényi Tibi bácsi úgy konferálta fel az egészet, hogy „következzen a Jedli visszatér!”, természetesen j-vel ejtve. Még egy szó erejéig maradjunk az eredeti nyelvnél. Az egyik ismerősöm olyan sokszor (állítása szerint ötvenszer) nézte meg a filmet a moziban, hogy egy idő után már kívülről fújta az egészet, természetesen angolul, noha egyetlenegy szót sem beszélt ezen a nyelven. Végül még jelentkezett is Rózsa Gyuri tévéműsorába, a Leg leg legbe, de a „produkciója” sajnos nem került adásba.star wars a jedi visszaterKihagyott jelenetek

A film nyitó képsorait követően Vader felmegy a meditációs kamrájába, ahol megpróbál kapcsolatot teremteni a fiával. Luke épp egy tatooine-e barlangban ül, befejezi az új fénykardja konstruálását, és elrejti azt R2 belsejében. A kis droid kigurul a barlangból és elindul 3PO-val Jabba palotája felé. A háttérben egy matt festményen látható a Falcon és egy X-szárnyú.

A híres homokvihar jelenet: a Sarlacc fölötti csatát követően a hősök egy homokviharba kerülnek, és meglehetős nehézségek árán tudják csak megközelíteni űrhajóikat. Kedves szavak és búcsúzást követően R2 és Luke beszáll az X-szárnyúba (utóbbi felölti a fekete kesztyűt), a többiek a Falconnal távoznak. A felvétel hangja nem sikerült jól, mert folyamatosan zúgtak a szélgépek, de nem csak ezért nem került be a jelenet a filmbe. Lucas rájött, hogy a főszereplők épp most hagytak maguk mögött egy nehéz helyzetet, és felesleges lett volna megint viszontagságoknak kitenni őket.

Rajtaütés a bunkerben: Han, Leia, Chewie és a kommandósok a bunker folyosóin rohamosztagosokkal futnak össze, de kinyuvasztják őket.

Egy kis fojtogatás: Vader be szeretne jutni az Uralkodó tróntermébe, de a liftajtó előtt Jerjerrod figyelmezteti, hogy nem mehet tovább. A Sith lovag máris beveti a fojtogatást, de aztán megkegyelmez a Halálcsillag parancsnokának.

Önmegsemmisítő üzemmód: az Uralkodó közli Jerjerroddal, hogy ha már reális esély van a vereségre, fordítsa az űrállomást az Endor felé, és pusztítsa el a bolygót. Az utasítás láthatóan komoly morális dilemmát okoz a Halálcsillag parancsnokának. A jelenet a novelizációban jelentősen eltér: ott Jerjerrod saját maga szeretné megsemmisíteni az Endort.

Rengeteg pilótajelenet kimaradt, pedig láthattunk volna női, sullusti és calamari pilótákat is.

A Millenium Falcon fedélzetén is számos egyéb képsort rögzítettek az alkotók: Nien Nunb eloltja a bent keletkezett tüzet, két felkelő tiszt pedig az űrhajó tüzérkabinjaiban kezeli az ágyúkat.

Nem csak Han, hanem Luke, Leia és Chewie is elbúcsúzik Landótól, mielőtt elindulnak az Endorra.

Jabba bárkáján 3PO tolmácsol két részeg lénynek, akik összebunyóznak. A protokolldroid otthagyja őket, és ekkor fut össze a pincérként sínylődő R2-val.

Ackbar űrcsatás jeleneteit felvették Madine tábornokkal is, de végül – szerencsére – az Ackbar változat került be a filmbe.

Az a bizonyos jelenet, amikor Luke felugrik a Rancor verméből a rácsra.

A Dagobah jelenet hosszabb lett volna: R2 hosszasan szereli az X-szárnyút, Yoda pedig több dolgot mond Luke-nak, mint a végső változatban. Ezek a képsorok fellelhetőek a YouTube-on, viszont Kenobi állítólag szintén hosszabb monológja nem elérhető.

Vader és Luke megérkezik a Halálcsillagra.

A novelizációban szerepel egy rettenetesen giccses jelenet: 3PO pantomimos sztorizása először nem hatja meg az ewokokat, viszont miután Solo elmondja nekik, hogy a Birodalom kiszippantja az energiát az Endorból, ők mégis csatlakoznak a felkelőkhöz, hogy megmentsék a fákat. Luke és az Uralkodó szintén hosszabban beszélgetnek, és még Yoda is szóba jön.

Ezenkívül még számos apró snitt és kibővített jelenet létezik, és a Lucasfilmet ismerve biztos rejtegetnek még akár olyan kivágott képsorokat, amiket korábban sohasem láthattunk.

Szakirodalom

Ha valaki még jobban el akar merülni a filmben, illetve annak keletkezési történetében, akkor két könyvet ajánlunk a figyelmébe. Az egyik a tavalyelőtt sajnos elhunyt J.W. Rinzler kiváló munkája, mely célra törően The Making of Return Of The Jedi címre hallgat. Izmosabb érdeklődőknek ajánljuk a több mint hét kilós The Star Wars Archives című monstrumot, ami végigmegy az eredeti trilógia mindhárom filmjén, izgalmas forgatási anekdotákkal és ritka képekkel.return of jed konyv

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Videó, amiben John Wick tíz órán keresztül gurul le a lépcsőn - Szóljon, aki végignézte!
Következő cikk Moons of Darsalon - játékteszt