Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged – játékteszt


HW keyart

Fejlesztő, Kiadó: Milestone; Platform: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

Ugyan “csak” egy folytatás, de mégis mindent jobban csinál a Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged, s ezzel mosolyt csalhat az arcade autózás szerelmeseinek arcára.

A mai gendersemleges világban már nem lehet tudni, de azért még a klasszikus recept továbbra is él: amíg a lányok többnyire babáznak, addig a fiúkat a kisautók kötik le. Ha pedig egy áruházba (ne adj isten játékboltba) beszabadul a család, akkor a kis tökösök alighanem egy Hot Wheels járgányt fognak kiszemelni (vagy a szülők terelgetik ebbe az irányba, tudván még viszonylag olcsón megúszhatják a dolgot). De nem is lehet ezt a választást elítélni felnőtt fejjel sem, például nekem is akad itthon egy-két mutatós darab, aminek nem bírtam ellenállni.

A kisautós cégnek bejött, hogy két éve videojátékosították a fő portékájukat, azzal a Milestone-nal paktáltak le, akik a különféle motoros sorozatokat is feldolgozzák, de még sajátot is kreáltak. Szerencsére a sok cím azért nem megy annyira minőség rovására, habár ha egy-kettőt elhagynának, talán több idő jutna az évenkénti szériák tökéletesítgetésére is. Szerencsére a Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged esetében két esztendő is eltelt és meg kell mondjam ez jót is tett a fejlesztésnek. Aki tolta az elsőt, az tudja, hogy nem lett tökéletes, a folytatásnál már rengeteg gyerekbetegséget sikerült kigyepálni a játékból, mondhatni ilyennek kellett volna lennie eredetileg is.

Mi a változás? Ha röviden akarnám összefoglalni: nagyobb, több, szebb. Mivel sejtem, hogy erre nagyjából szemforgatás lehet az olvasói reakció (tegyük hozzá: jogosan), ezért kifejtem bővebben. Ha a játék hossza és a pályák száma nem is nőtt, talán változatosabbak és szebben kidolgozottak. Ezúttal arcade játékszoba, hátsókert, minigolf pálya, dinó múzeum és benzinkút lesznek a helyszínek, a futamok pedig a már megszokottak (sima verseny, elimination, drift, time attack, a waypoint pedig kapukeresős megmérettetés egy nagyobb, nyílt terepen). Meg kell említenem, hogy a kampány ezúttal egy sztorit is kapott, amit rajzfilmes formában kapunk meg pár versenyenként. Kedves gesztus a fejlesztőktől, de sajna annyira vérszegényre sikeredett, hogy a fiatalabb közönség kivételével alighanem mindenki elnyomkodja majd (de lehet még ők is).

A verdák száma viszont duplájára emelkedett: több mint 130-at gyűjthetünk össze. S végre nem loot boxból vagyis nem a sorsolás útján – ott csak pénzt, fejlesztési pontokat és egyéb okosságokat kaphatunk. A kocsikat venni kell és ez azért humánusabb megoldás, ráadásul kevésbé kell értük grindolni, mint az elődben. Újdonság, hogy motorok és quadok is vannak köztük, ami mindenképp új színt visz az egészbe, még ha a méretarányok (az eredeti játékokhoz hasonlóan) nem feltétlenül stimmelnek. Maga a játékmenet maradt a jól megszokott, az viszont mindenképp jó, hogy lehet már ugrani (akár duplán) és oldalra dashelni is – ezek sokban színesítik az élményt.

Tényleg csak azt tudom mondani, hogy a Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged tökéletesedett, beérett, mint egy jó bor. Persze akik az elsőt sem kedvelték, azok nem fognak hirtelen beleszeretni, de a korábbi rész rajongói elégedetten csettintenek majd a kiegyensúlyozottabb nehézségi görbe, vagy az olyan apróságok láttán, hogy a pályák betöltésekor nem a szemünk láttára ugranak a helyükre a textúrák (néhol azért még tettenérhető, de nem vészes). Egye fene, ha sikerül ezt a fejlődést tartani, akkor jöhet egy harmadik rész is újabb két év múlva, de azért ott már szívesen látnánk valami velősebb újdonságot is a minőségi ugrás mellett.

(A tesztpéldányt a Magnew biztosította)

8.szék

Legutóbb ezt teszteltük:

Vengeance of Mr. Peppermint – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk David Fincher tökéletes gyilkosa Michael Fassbender - trailer
Következő cikk Stray Souls - játékteszt