Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name – játékteszt


LaDG TMWEHN key art

Fejlesztő: Ryu Ga Gotoku Studio; Kiadó: Sega; Platform:PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S

A következő jakuzás pofozkodásig sem hagynak minket jakuzás pofozkodás nélkül, sőt az új és a régi jakuzás pofozkodás történeteinek összekapcsolására szolgál leginkább a Like Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name.

A Like Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name megjelenése kapcsán meg kell, hogy említsem személyesen nagyon szeretem, amikor egy játék világának kialakítására, a háttérsztori megalkotására legalább annyi időt és energiát fordítanak, mint magának a játéknak a megalkotására. Ennek a szellemiségnek a híve a Sega és a Ryu Go Gotoku Studio is, akik idestova már 2005 óta építik a japán maffia, a jakuza világában játszódó krimi drámájukat, mely megannyi számozott, extra és spin-off részt ért meg azóta. Legutóbbi alkotásukkal már szakítottak a széria alapját adó főhőssel és a brawler stílussal, hogy átadják a helyet az új generációnak és a körökre osztott harcnak. Úgy gondolták azonban kellett még egy kis összekötő, ami néhány dolgot tisztáz és méltó lezárást adhat a közben a valóságban is földbe állt jakuza kultúrának.

460aa918 a580 464f 849f ea58575d37cd

A Like Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name lényegében egy hosszabb összekötő tehát a korábbi Yakuza 6, a Yakuza: Like Dragon és az érkező Like a Dragon: Infinite Wealth és a Yakuza 8 között. Igyekszem a történetet a lehető legkevesebb spoilerrel vázolni, de ez nem lesz egyszerű feladat, így előre is elnézést, ha valakinek, valamit felfednék a szériából, amire nem volt kíváncsi. A Yakuza 6 végén ugye főhősünk Kazuma Kiryu eltűnik az élők sorából, megrendezett halálát követően pedig mindennapjait a Daidoji névre hallgató szervezet ügynökeként tengeti, egy igazi Clark Kentes álruhában, Joryu néven. A szervezet természetesen igénybe is veszi a parlagon heverő jakuza legendát, ám az első akció során máris olyan mélyre merülnek abban a bizonyos lekvárban, hogy szinte minden addigi elvárásunk borulni fog. Ennél többet viszont nem árulnék el, de higgyétek el, hogy a sorozatra jellemző, pazarul kidolgozott, fordulatos cselekményben lesz részünk ezúttal is, ami olyan szinten fog le és fel dobálni az érzelmi hullámvasúton, hogy ember legyen a talpán, aki nem nyúl zsebkendőért bizonyos eseményeknél.

06d36fd9 9225 407f 9c2a db2e0846c627

A Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name játékmenete egy kis eltérést hozhat, mert ugye Ichiban sztroija a Yakuza: Like a Dragonban bemutatta a körökre osztott csatákat, itt azonban visszakanyarodtunk az eredeti brawler felálláshoz. A megszokott 3-4 stílus helyett azonban csak kettőben mehet majd a bunyó, azok viszont olyan szinten élvezetesek, hogy senkinek nem fog hiányozni további opció, plusz bejött 3 kütyü, amik tovább dobnak az élményen. Szintén egy kis csavar, hogy a fejlesztések pénzért vásárolhatóak meg, azonban a helyi gengsztereket és számtalan mellékküldetést letudva több mint elég pénzünk lesz csúcsra járatni minden tulajdonságunkat. Többnyire Osakában fogunk csépelni, és a térkép sajnos teljesen ugyanaz, mint a 0. epizódban volt, ami fura. Értem én, hogy a valóságban sem változnak a városok, de ebben azért talán nem ártott volna kicsit bővülni vagy változtatni, ennek ellenére nem hiszem, hogy ez sokakat fog zavarni. A bejárható terep kellemes méretű és dugig van tömve kontenttel, így aki szeretne, bőven el tud veszni 15-30 órára, attól függően, hogy mennyire szeretne foglalkozni az opcionális dolgokkal.

52bf2543 f769 4362 86b7 e46465f4f2f4

Technikai szempontból nem igazán tudok belekötni a Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name-be, nagyon vibráló élénk színekkel dolgozik, így a neonban úszó éjszakai jelenetek, de a nappaliak is hibátlanok. Képfrissítés és grafika terén is nagyon tisztes, amit kapunk, emellett a hangok, zenék és szinkron is zseniális. Néha azonban egyes helyeken látszik 1-2 elnagyolt textúra, de ezeket már tényleg szinte nagyítóval kell keresni. Plusz az autók felületét még mindig nem sikerült a kb. 2008-a szintről elmozdítani, de ez legyen a legnagyobb probléma, ha ilyen minőségben készül el minden más egy játékban. A minijátékok is jelen vannak és szokáshoz híven tökéletesen működnek, tehát tudunk régi Sega árkád játékokat, Master System játékokat tolni, de van karaoke, golf, távirányítósautó verseny, stb. Sőt a randizós vonal komoly átalakuláson ment át, ugyanis a lányok, immár valódi hostesek által eljátszott szerepekből kacsintanak vissza ránk. Ez amúgy kicsit fura is lehet, de ezt majd mindenki eldönti otthon, a négy fal között.

Összességében azt kell mondjam a Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erase His Name pazarul sikerült darabja a sorozatnak és kiválóan szórakozhat vele mind a széria régi kedvelője, mind az újonnan érkező játékosok. Szokáshoz híven azért felhívnám rá a figyelmet, hogy az egész eléggé egy adott rétegnek szól, tehát, aki sikítva menekül a japán nyelv hallatán és a japán kultúra láttán, az nem itt fogja ezeket megkedvelni. Kicsit több újítás talán belefért volna a helyszín és a minijátékok terén, de azt gondolom, hogy még így is nagyon minőségi az élmény, amit a pénzünkért kínálnak (főleg, hogy első naptól elérhető a Game Pass kínálatában). Ne késlekedjetek hát tovább Sotenbori rátok vár!

(A tesztpéldányt a CENEGA Hungary Kft biztosította.)8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

WarioWare: Move It! – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kívánság - kritika
Következő cikk Call of Duty: Modern Warfare III – játékteszt