Kiságyúk – kritika


kisagyukKiságyúk (Sprængfarlig bombe), rendezte: Tomas Villum Jensen, írta: Anders Thomas Jensen, szereplők: Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, Mille Dinesen, Line Kruse, dán vígjáték, 90 perc, 2006., 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

A néző visszavág

Milyen filmek születnének, ha Mundruczó Kornél Győzikével, Fliegauf Benedek Fekete Lászlóval, Tarr Béla Kiszel Tündével forgatna közösen?

Ha a patkó alakú bajuszt viselő Tonny beszabadulna a Magyar Filmszemlére (amikor még volt), bizony az jelentené az igazi vérfrissítést a honi szakmának. Ki is ő valójában? Az átlagnéző. Jó, egy fokkal rosszabb bőrben van, éppen hogy kiengedték a pszichiátriáról, exfelesége féltve bízza rá a gyerkőcöket, egy utolsó esélyt felkínálva. Az öreg tragacs azonban megmakacsolja magát, így lecsúsznak Harry Potter legújabb kalandjáról. Mivel a csalódott lurkók mozira éhesek jobb híján betuszkolja őket a plakáton bőszen hirdetett „Mesterműre”. Az unalom hamar hályogot nyom a család szemére, amikor a ködös szimbólumok erdejében eltévedt kutyust feláldozzák a magas művészet oltárán, apu végképp bepöccen. A kártérítés első lépéseként kirakatrendezésbe fog, ám az igazáért folytatott kitartó küzdelme a társrendezői székbe juttatja. Hulladékszortírozó munkásból is válhat Kubrick?kisagyuk 1

A bájos ötlet kiagyalója az Ádám almáival egy életre megszeretett Anders Thomas Jensen. Az elmúlt másfél évtizedben a dánok új ösvényeket tapostak ki a filmkészítés terén. Bőven adtak és vettek értékes perceket életünkből. Létrehozták, igaz azóta csendben el is temették, a Dogma mozgalmat. Ezen filmünk is élcelődik, egyik alapszabályát cikizve, Tonny megkéri az operatőrt, hogy váltson át a kézikameráról, mire ő kétségbeesve esdekel: „de hát a főiskola óta nem dolgoztam úgy.” Ebbe a görbe tükörbe bizonyára otthon Lars von Trier is belenézett, de bátran szállítható a világ bármely pontjára, mert mindenhol van alany, ki tollászkodhat előtte.

kisagyuk2A Kiságyúk egy kiérdemelt övön aluli ütés az álművészieskedő, önmaguknak dolgozó, közönségritkító direktoroknak, egy csipkelődő szatíra, amely nem igazán mar, és talán az egészben még több rejlett, ám a lyukakat buzgón betömködi Ulrich Thomsen és Nikolaj Lie Kaas sziporkázó játéka.

Ha szívesen fenéken billentenéd a díjesőben fürdőző világmegfejtő révedőket. Ha belefáradtál a családtagjaikon erőszakot elkövető, hosszú beállításba kövülő főhősökbe, kik fekete-fehér képkockákon agonizálnak órákig. Ha számodra sem egyértelmű, miért költői egy taknyos orr. Hogyan lesz a babapiskótából ostya és miért csak könnyes szemekben gyűlhet a valóság? Most végre röhögve elégtételt vehetsz!10 8

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A szólista - kritika
Következő cikk Nyilas Misi az Anfield Roadon

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .