Hivatali karácsony – kritika


hivatali-karacsony-001Hivatali karácsony (Office Christmas Party) rendezők: Josh Gordon, Will Speck, szereplők: Jason Bateman, Olivia Munn, T.J. Miller, Jennifer Aniston, amerikai vígjáték, 105 perc, 2016 (16)

hivatali-karacsonyVannak készítők, akik azt gondolják, hogy a részeg emberek közvetlen közelről való bemutatása vicces, pedig jó tudjuk, hogy az minimum kínos és nagyon maximum is kínosan nevetséges. Persze ha magad is részeg vagy, az más, akkor valóban vicces, de amíg a mozikban nem jár a nagypopcorn mellé kisüveges vodka, addig az ilyen jellegű vígjátékok józanon megnézve csupán kínosak maradnak. Persze ha valaki bukik a fingós poénokra és az elcsépelt helyzetkomikumokra, akkor ne hagyja ki a Hivatali Karácsonyt, de a többiek messziről kerüljék el.

A film történetének semmi jelentősége nincsen, tulajdonképpen csak kellett csinálni egy sima alapszituációt, amiben egy kis konfliktust teremtve elérhetik a céljukat, azaz, hogy elkészítsenek egy nagyon tahó, részeg vígjátékot. Kicsit olyan mint a Másnaposok-filmek, csak annak még volt is legalább egy tényleges rajongótábora és talán egy-két jó poénja is. Na itt ez nincs, pedig az írok között akadnak páran a Másnaposok széria tollforgatóiból. A sztori szerint van egy cég, amit be akar zárni a gonosz nagyfőni (Jeniffer Aniston), de az öccse (T.J. Miller), aki annak a részlegnek a vezetője, ezt nem akarja hagyni. Az egyetlen ami megmentheti őket, ha szereznek egy befektetőt, amire van is jelentkező, viszont le kell őt nyűgözni. Ezért kerül megrendezésre a karácsonyi party, aminek megszervezésében nagy segítséget nyújt két kolléga (Jason Bateman, Olivia Munn), akik között kicsit már izzik is a levegő. Persze a buli elszabadul, azaz mindenki a seggéről készít képeket a fénymásolószobában, körbeszexeli az épületet a könyvelési- és az IT-osztály és a vízadagolókban található átlátszó folyadéknak erősen vodka és gin íze lesz. Közben még kapunk kisebb, cukiskodó, udvarlós szálakat, amikben a magányos kollégák megtalálják a hozzájuk illő társat.

hivatali-karacsonyMondanunk sem kell mennyire erőltetett az egész film. Tutira nehéz jó vígjátékot csinálni, pláne hogy a fingós poénok már abszolút nem menők, sőt rettentően kínosak. De a küldetés nem lehetetlen 2016-ban sem; elég ha a Rendes fickókra gondolunk, ami egy tényleg vicces film lett és ott sincs kevés a baromkodásból. Itt viszont semmi nem lesz emlékezetes és ha valamin fel is nevetünk az csak azért van, mert a szituáció eszünkbe juttatott egy olyan poént, amit megéltünk a valós multis környezetünkben. Amúgy már csak azért is hihetetlen, hogy ennyire semmilyen poénhalmot hordtak össze a készítők ebben a kategóriában, mert a The Office című kultsorozat nemrég hatalmas siker volt, ami akárhányadik újranézésre is iszonyatosan vicces és a helyszín ugyanúgy az irodai élet volt. A buli jelenetek legalább jól össze vannak vágva, de a szinkron most sem segít a helyzeten. Hihetetlen, hogy valaki képes leírni, majd felmondatni egy olyan köszönést, hogy „Szasz, mi a hányás?” és még ennél is hihetetlenebb, hogy ezen volna aki nevetne, pedig a cél bizonyára az.

Pedig Jennifer Anistont természetesen imádjuk, T.J. Miller, aki a Szilícium-völgy című sorozat legszórakoztatóbb figurája, tényleg állati komikus ember, akinek már egyetlen arckifejezése is képes megröhögtetni bárkit. Jason Bateman és Olivia Munn meg lenyomnak valami olvadt jégkrém-szerű egymásra találását, hogy a végén kedvesen smárolhassanak egyet. Ha valaki jó vígjátékra vágyik, akkor kerülje el még a plakátját is a Hivatali karácsonynak.

10_4

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az új Pókember előzetesei
Következő cikk Star Wars ajándékok karácsonyra